Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERHABALAR herkese... Yüzyıllar, binyıllar içinde ne kadar değişti insanoğlunun yaşadığı hayatın niteliği. Gıdalara ulaşım artık o kadar kolay ki, eskiden insanların yolda aç kaldığı, bir ekmek pişirmek için tandırı veya ocağı yakmak zorunda kaldığını hayal bile edemiyoruz. Yani uzun süre saklanmaya müsait gıdalar çok eskiden girmiş insanoğlunun hayatına.

        Bugün çocukluğumun lezzetlerinden bir tanesini peksimet yani bizdeki söyleniş şekliyle ‘besmet’ tarifini paylaşmak istiyorum. Eskiden uzun yolculuklara çıkılırken bozulmayan bir gıda olmasından dolayı, azık olarak peksimet hazırlanırmış. Peksimet en az 1 ay saklayabileceğiniz dayanıklı bir gıda. Ramazanda sahur için de çok güzel oluyor. Ben dışarı çıkarken çantama bir tane atıyorum. Midem kazındığı zaman çok sağlıklı bir atıştırmalık.

        ŞİFALI BİR YİYECEK

        Bayatlamayan, uzun ömürlü ve bol çörek otu, rezene içerdiği için şifalı bir yiyecek. Verdiğim ölçüleri azaltıp yapabilirsiniz. Ben tarifi annemden aldım. O biraz kendi yorumunu da katmış ama çok güzel yemek yapar.

        Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve Instagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı’nda videolar sizi bekliyor.

        Porsiyon: Bu malzemelerden 5-6 tepsi çıkıyor

        Hazırlama süresi: 3-4 saat (mayalanma süresi uzun)

        Pişme süresi 40-45 dakika (her tepsi için)

        MALZEMELER

        - 1 litre süt

        - 3 su bardağı sıvı yağ (klasik su bardağı, ben zeytinyağı kullandım)

        - 1 çay bardağı küncü (kabuklu susam)

        - 1 çay bardağı çörekotu

        - 1 çay bardağı mayana (rezene)

        - Yarım kilo tam buğday unu (yarım paket)

        - 2.5 kilo kadar normal un

        - 1 yaş maya

        - 1 su bardağı ılık su

        - 3 yemek kaşığı toz şeker

        - 3 tatlı kaşığı tuz

        PEKSİMETİN YAPILIŞI

        YAŞ mayayı ılık suda eritin. Üzerine toz şeker ekleyin ve kabarmaya bırakın. Hamur yoğurma kabına un hariç bütün malzemeler alın ve karıştırın. Önce tam buğday ununu ekleyin, iyice karıştırın. Sonra normal unu ekleyerek katı bir hamur yoğurun. Hamur kıvamı mayalı poğaça hamurundan çok daha katı bir hamur olmalı. Un az gelirse ekleyebilirsiniz. Hamurun üzerini kapatarak mayalanmaya bırakın. Mayalanıp kabardıkça hafifçe yoğurup havasını alın. 3-4 saat kadar mayalandırın. Hamurdan büyük parçalar alıp çok az unlanmış tezgahta merdane veya oklava yardımıyla açın. Yaklaşık 0,5 cm kalınlığında açılan hamuru baklava dilimi şeklinde kesin. Peksimetleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra hava almayan kaplarda uzun süre saklayabilirsiniz (iyice soğusun, saklama kabında nemlenebilir).

        Diğer Yazılar