Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bulgur, bizim genlerimize işlemiş bir gıdadır. Her türlüsünü severiz de köftelerin yeri ayrıdır. Sarımsaklı köfte, soslu köfte veya Fellah köftesi hem yemek olarak sıcak yenen hem de çay sofralarını süsleyen yöresel bir tariftir. O kadar çok püf noktası var ki yapımı kolay görünür ama kıvamını tutturması zordur. Köfteye yumurta, un gibi sertleştirecek malzeme konmaması, yemeğin sosunun ve yağının bol olması lezzeti arttıran özelliklerdendir. Yöresel yapım şeklinde köftelik bulgurun da ince ve dövülmüş hali olan yarma kullanılır. İyi yarma bulmak zor olduğu için onun yerine irmik kullanılabilir. İrmik de köftenin dağılmasını engeller.

        Benim için köfte demek çocukluğum ve memleket demek. Elimde 3-4 tanesini beraber yuvarladığım köfteler demek. Bizim mutfağın bel kemiği bulgur olunca her şeyin köftesini yapan bir mutfak kültürünün etkileri vardır üzerimde. Şimdilerde evde yaptığım zaman da çocuklarla beraber yuvarlıyoruz ve tabii arada anlatıyorum; köfte yuvarlarken maharet elinde herhangi bir artığı kalmamasıdır. Yani ellerin de tertemiz olacak, köfte de pırıl pırıl olacak.

        TABAKTA YÜZÜNÜZE GÜLMESİ GEREKİR

        Peki nasıl olacak derseniz, elinizi yeteri kadar ve sık sık ıslatarak biraz da ustalaşarak yapabilirsiniz. Hepsinin aynı büyüklükte hazırlanması ve anneannemin tabiriyle “tabakta yüzünüze gülmesi” gerekir. Anneden kıza kültür aktarımı yemekle beraber yaşanır sevgili okuyucularım. Sadece yemeği değil, anıları, hikayeleri, püf noktası, özel dokunuşlar gibi o yöreye ve aileye özel bilgiler de paylaşılır ve gelecek kuşaklara aktarılır. Her zaman başaramıyorum ama elimden geldiği kadar çocukları da işin içine katmaya çalışıyorum.

        Bu arada fellah köftesinin nereye ait olduğu tam kesinlik kazanmamış bir konu ama ben bu konuda Adana ve Mersin’in evlerde yapım sıklığı dolayısıyla önde olduğunu düşünüyorum. Hangi yörede o tarifi anneanneler yapıyorsa oraya ait olma ihtimali fazladır. Sofraya koyduğu her tabağa gözünün nuruyla bütün dikkatiyle emeğini veren büyüklerimize selam olsun. Sizlere de afiyet olsun, Sevgiler...

        MALZEMELER

        - 2 su bardağı köftelik bulgur

        - 1 su bardağı irmik

        - 1.5 su bardağı su (oda sıcaklığında)

        - 1 tatlı kaşığı pul biber

        - 1 çay kaşığı karabiber

        - Tuz

        Sos için

        - 1 domates

        - 1 yeşil biber

        - 3 diş sarımsak

        - 2 yemek kaşığı domates salçası

        - 1 tatlı kaşığı pul biber

        - 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ

        - Tuz

        YAPILIŞI

        Bulgur ve irmiği yoğurma kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ekleyip, karıştırın. Pul biber, karabiber ve tuzu ilave edin. Yeşil biberi doğrayın ve sıvı yağda 1-2 dakika kavurun. Domatesi rendeleyin, biberlerin üzerine ilave edin. Tuzunu ayarlayın, sarımsakları ezerek ekleyin. Salça ve pul biberi ekleyi 1-2 dakika kavrulup ocaktan alın. Doğranmış maydanoz ilave edin. Geniş bir tencerede suyu kaynatıp, tuz ekleyin. Köfteleri kaynar ve tuzlu suya atın. Köfteyi ekledikten sonra iyice kaynayana kadar yüksek ateşte bekletin ve karıştırmayın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın. Yumuşayan köftelerin suyunu süzün, üzerine hazırlanan sosu ekleyin. Karıştırıp, sıcak servis yapın..

        Püf Noktası

        Köfte leri haşladıktan sonra tam süzmeyin, içinde kendi suyundan azcık bırakın. Sosla bir araya gelince kıvamı daha güzel olur. Köfteyi haşladığınız suya yarım çay kaşığı kadar limon tuzu atarsanız köfteler dağılmaz...

        Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar