Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta Rize Ardeşen’deydim. Ardeşen Belediyesi, bölgenin unutulmaya yüz tutmuş yöresel mutfağını yeni nesillere aktarmak, yöresel yemek çeşitliliğini korumak ve bölgeye gelen misafirlere sunarak yaşam tarzının önemli bir bölümünü yansıtan Karadeniz mutfağını tanıtmak ve korumak amacıyla Ardeşen Belediyesi Yöresel Yemekler Sofrası adlı restoranın açılışı yaptı.

        Arif Ekşi genel koordinatörlüğünde 17 Temmuz 2017 Pazartesi günü yapılan açılışa gurmeler, gazeteciler, blog yazarları ve bürokratlar katıldı. Gastronomi danışmanlığını benim de sevgili yüksek lisans hocam olan Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök’ten almışlar. Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin, Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, Beef&Fish ve Breakfast Editörü Birgül Kopuz, Tempo Travel’dan Özlem Numanoğlu, bloggerlar Funda Aydeniz, Hakan Aydeniz, Sevilay Uçak, Şenay Şenocak, Spor Yazarı Hayri Ülgen ve beni ağırladı.

        ANNE YEMEKLERİ

        Restoranın üst katına çıktığımızda çok özenle hazırlanmış, zengin yöresel tatlara sahip Karadeniz Mutfağından 60 çeşit yemek ve tatlının bulunduğu lezzetlerin hazırlandığı muhteşem bir masayla karşılaştık. Yemeklerin hazırlanmasında yörede yaşayan ev hanımlarının da büyük katkısı olmuş. Anne yemeklerinin yaşaması ve ileriki nesillere aktarılması için bu adımlar çok değerli. Karadeniz yemeklerinin karalahana ve turşu kavurmasından ibaret olmadığını, hanımların hazırladığı lezzetleri tadarken fark ediyorsunuz. Benim favorim süt helvasıydı ama ne helva! Sizler için tarifini aldım. Yazmadan önce telefonla aradım ve “Ayşegül Hanım, helvanın yapımı bu kadar kolay değildir, püf noktasını verin” dedim. Bir iki sorduktan sonra beraber bulduk efendim püf noktasını. “Sürekli karıştıracaksınız, çabuk dibine tutar. Kıvamını tutturması zordur” dediler. Benden söylemesi...

        İLÇE EKONOMİSİNE KATKI

        Gastronomi adına örnek bir çalışma başlatan Ardeşen, diğer Karadenizli belediyelere de örnek olacak bir proje ortaya koymuş. Yörede yetişen ürünlerin kullanımı, ev hanımlarının istihdam edilmesi ve hazırlanan ürünlerin satışı çok yönlü olarak ilçe ekonomisine katkı sağlayacak değerler. Ardeşen geniş yüzölçüme sahip ilçelerden bir tanesi. Her taraf yemyeşil.

        İki günlük hızlı gezi sırasında içimdeki küçük kız sürekli “Hey gidi Karadeniz, doldi da taşamadi, Ben seni sevduğumi” diye türkü söyledi. Bozkırın ve bürokrasinin kalbinden; Ankara’dan Karadenize giden bir insan için bu duygusal patlama normal görülebilir sanırım. İnsanlar o kadar güler yüzlü ve misafirperver ki bu duygularınızın karşılıksız olmadığını hissediyorsunuz.

        Süt Helvası Malzemeler

        - 1 kg süt

        - 1 kg toz şeker

        YAPILIŞI

        Süt ve toz şekeri bir tencereye alın. Sürekli karıştırarak ağda kıvamı alana kadar kaynatın. Tezgahın üzerine alıp elinizle yoğurun. Dikdörtgen veya kare bir kalıba koyun. Düzgün bir şekilde dilimleyin. Kuru bir yerde ağzı kapalı olarak muhafaza edin.

        Un Helvası Malzemeleri

        - 125 gr tereyağı

        - 2 su bardağı un

        - Bir buçuk su bardağı pudra şekeri

        YAPILIŞI

        Tereyağı ve unu bir tencerede çok kısık ateşte ve rengini koyulaştırmadan kavurun. Pudra şekerini ekleyip iyice karıştırın. Sıcakken bir tepsiye boşaltıp düzeltin. Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın...

        Kendimizi çok az tanıyoruz

        Karadeniz kadını alabildiğine özgüvenli bir o kadar da fedakar. Bu topraklarda yeni insanlarla tanıştıkça, Türkiye’yi tanıdıkça aşık oluyorum her defasında. Ve fark ediyorum ki kendimizi çok az tanıyoruz. Kendini tanımayan insan, gördüğü her şeyden çok çabuk etkilenir. Kültürümüzü yeteri kadar tanımayan gençlerimiz dış dünyaya açıldıkça her şeyi sorgulamadan alıp başköşeye koyuyor. Böylesi çalışmalar bizim gibi memleket aşığı insanlar için çok önemli. Devam etmesi dileğiyle...

        Diğer Yazılar