Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hepinize merhabalar. Anne evi demek dolma demek benim için. Dolma çocukluğumda düğünlerde de bol etli olarak yapılırdı. Akşamdan hazırlanır, düğün günü pişirilirdi. Hazır yemek olması, önceden hazırlanabilmesi benim için çok cazip taraflarından bir tanesidir.

        Annemin dolabında her daim bir tabak dolma-sarması veya kalan dolma içi bulunur. “Anne geliyorum” diye aradıysam hemen birkaç patlıcan biber oyup doldurur, koyar ocağa. Normalde kocaman tencerelerde yapılır zaten öyle üç tane beş tane olmaz. Yazın taze sebzelerle hazırlar. Apartmana girince hadi daha gerçekçi olsun asansörle yaklaşınca buram buram taze dolma kokar. Zaten lezzetler kokuyla beraber algılanır ve kokuyla hatırlanır zihinlerimizde.

        Malzemeler

        - 8 adet orta boy soğan - 200 gr orta yağlı kıyma (1 defa çekilmiş dana kuzu karışık veya sadece kuzu) - 1 yemek kaşığı domates salçası - 1 yemek kaşığı biber salçası - 2 su bardağı pirinç - 1 su bardağı sıvı yağ (ben zeytinyağı kullanıyorum) - 1 domates - 1 biber - 2 kuru soğan - 1 küçük kase doğranmış maydanoz - Bir tutam taze nanen 2 diş sarımsak - 2 yemek kaşığı nar ekşisi - 1 tatlı kaşığı kuru nane - 1 tatlı kaşığı pul biber - 1 çay kaşığı karabiber - Tuz

        Üzerine sos için

        - 1 yemek kaşığı domates salçası (silme) - 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (ben 1 yemek kaşığı tereyağı kullandım parçalar halinde tencerenin üzerine dizdim) - Tuz - Su

        YAPILIŞI

        Kuru soğanları soyun. Tam kesmeyin, yarısına kadar gelecek şekilde ortasına derin bir çizik atın.

        Tencerede kaynayan tuzlu suya kestiğiniz soğanları atın.

        Kısık ateşte soğanlar biraz yumuşayıp açılana kadar 3-4 dakika kadar haşlayın.

        Kevgir yardımıyla süzüp soğumaya bırakın.

        Dolma içi hazırlamak için 2 kuru soğanı yemeklik doğrayın.

        Maydanoz ve sarımsağı ince kıyın.

        Biberi de ince doğrayın.

        Domatesi soyup yemeklik doğrayın.

        Bütün malzemeleri (salça ve baharatlar, kıyma, sıvı yağ, nar ekşisi, tuz ve doğranan sebzeleri) derin bir kapta iyice karıştırın.

        Haşlayıp soğuttuğunuz soğanların katlarını ayırın.

        Her soğan katının orta kısımlarına biraz iç koyup sarın ve kapatın, tencereye dizin.

        Ben kuru patlıcan ve biberle beraber hazırladım. Lezzetler birleşti, çok güzel oldu.

        Cacıksız olmaz

        Yanına mutlaka cacık hazırlanır ama salatalığa eziyet edip rendelemek yok. İnce ince doğranacak, sulanmayacak, yoğurda yeşil rengini vermeyecek. Biraz ayrıntılı gelebilir kulağa doğrudur. Bizim evde yemek her zaman detay demekti, geçiştirme diye bir durumu pek hatırlamam. Öğünde cacıkla yenen dolma bir gün sonra ikramlarda çaya eşlik eder.

        Çocukluk alışkanlıklarımdan dolayı dolma diyince farklı yörelerde yapılan beyaz versiyonları değil de biraz acılı, ekşili, salçalı olanını tercih ederim. Tarçınlı, kuş üzümlü, fıstıklı dolmaların usta işi olanına saygım sonsuz tabii ama bu lokum gibi acılı soğan dolmalarının gönlümdeki yeri açık ara öndedir.

        Sadece patlıcanın, biberin, kabağın dolması olmaz, sadece üzüm yaprağının da sarması olmaz. Mesela salatalık dolması tazesiyle kurusuyla harika bir lezzettir. Peki marul yaprağıyla, pırasayla sarma denediniz mi hiç? Kalan dolma içini farklı malzemelerle birleştirin, sonuca inanamayacaksınız. Emek verip dolma yapanlarınız çok olsun, sofranızda huzur olsun efendim. Haftaya görüşmek üzere, sevgiler...

        Mutfakla ilgili sormak istediğiniz her soru, göndereceğiniz farklı yemek tarifleri için mail adresimden ve İnstagram Tencere.tv&Asu’nun Mutfağı, Facebook Tenceretv, Asuman Kerkez ulaşabilirsiniz. Youtube kanalım Tencere. tv&Asu’nun Mutfağı ‘nda videolar sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar