Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merhabalar... Erzurum’dan, geleneksel halk kültürünün yaşadığı güzel şehirden döndüm. Akşam meclisinde tel helva çektik, harika yemekler yaptık. Kış uzun geçen memleketlerde kuruyemiş ve tatlı kültürü yerleşmiş oluyor. Erzurum mutfak kültüründe de çeşit çeşit tatlı ve helva var. Aralarında çok maharetli ve görmüş geçirmiş bir hanımın, Neslihan Hanım’ın yaptığı Demir Tatlısı’nı çok beğendim.

        Neslihan Hanım, Binbaşı Süleyman Bey’in torunlarından. Binbaşı Süleyman Bey, Erzurum Kongresi’nde Bitlis delegesi olarak katılır. Orada jandarma komutanı olarak görev yapmaktadır. Kendisine neden Erzurum değil de Bitlis’i temsilen katıldığı sorulunca “Vatan toprağı kutsaldır. Erzurum, Kars, Bitlis fark etmez. Yeter ki selamete çıkılsın” der. Hayatı boyu çalışıp biriktirdiği 900 lirayı kongrenin ihtiyacı olan parayı karşılamak üzere gözünü kırpmadan verir. Paranın kayıtlara geçmesine bile gerek olmadığını söyler ancak Atatürk, “Hayır, öyle şey olmaz der” ve paranın resmi olarak kaydını yaptırır.

        İlkokulda öğretmenlerimizin anlattığı Kurtuluş Savaşı notları hala kulağımızdadır. İşte bu özel anılara şahit olan veya ilk elden dinleyen insanlarla beraber olmak, sonrasında müzeyi gezince tüylerimizin diken diken olması, hayatımız boyunca unutamayacağımız anılar oldu. Bu vatan kolay kazanılmadı ve hala da canını veren kahraman evlatlara sahip. Hepsine minnettarız, hepsine rahmet olsun.

        ERZURUM DEMİR TATLISI MALZEMELERİ

        - En Önemli Malzeme Demir Kalıp

        Tatlı Malzemeleri

        - 4 yumurta

        - 1 kase yoğurt

        - 1 çay kaşığı karbonat (silme)

        - Aldığı kadar un

        - Kızartmak için sıvı yağ

        - Şerbeti için şeker ve limon suyu (lokma şerbeti yapılacak)

        YAPILIŞI

        Yumurtaları, yoğurdu ve karbonatı düz zeminli bir kasede çırpın.

        Unu azar azar çırparak ekleyin. Akıcı kıvamda katı yoğurt ayarında olacaktır.

        Diğer tarafta kızartma tenceresine sıvı yağı, demirin üzerini iki parmak aşacak şekilde koyun.

        Demiri de yağın içine yerleştirin.

        Yağ ve demir iyice kızdıktan sonra demiri hamura üzerini aşmayacak şekilde daldırıp çıkarın.

        Anında yağa bırakın ve sallamaya başlayın, hamur pişerken sıyrılır ve düşer.

        Alt yüzü kızardıktan sonra üst yüzünü de kızartın ve kağıt peçete üzerine çıkarın.

        Hamur bitine kadar işleme devam edin.

        Sona kalan kısma azıcık un ekleyip kaşıkla lokma gibi dökün.

        Servis esnasında şerbete batırın ve anında servis yapın. Çünkü önceden şerbetlenirse hemen yumuşar. Ağır görünse de çok hafif bir tatlıdır.

        Dikkat edilmesi gereken noktası: Eğer demir soğursa hamuru tutmaz. Bu nedenle hep yağda tutulmalıdır.

        NOT: Demir tatlısının demirine su değmemelidir. Yıkanırsa hiç tutmaz. Yeni alınan demiri atılacak yağa koyun, beş dakika birlikte kaynasın. Sonra alın iki kat kese kağıdı ve poşet içinde muhafaza edin.

        GÜZEL TATLAR VE ANILAR

        Erzurum bizde çok güzel tatlar ve anılar bıraktı. Neslihan Hanım, elinde bez bir torba içinde bebek gibi sarılmış kalıbı getirdi. Paketi açıp kat kat özenle sarılan demiri çıkarınca gerçekten hayran kaldım. Babaannesinin annesinden kalan yüz küsur senelik kalıp sanat eseri gibi zaten. Biz bu kalıbı da götürelim diyince Neslihan Hanım gülerek, “Asuman Hanım o zaman beni de götürmeniz lazım” dedi. Tortum’da bir köyde, dışarıda buz gibi havada yaptık tatlıyı ama ne gam. O kadar mutlu oldum ki, ne soğuk hissettim ne de yorgunluk.

        İletmek istediğiniz notlar için mail adresimden veya sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz. Instagram: Tadinda Hikaye, Asuman Kerkez Facebook: Tadinda Hikayeler, Asuman Kerkez

        Diğer Yazılar