Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aylardır yazıyorum... “Piyasadaki bazı taklacı menajerler, bazı cambaz yöneticilerle el ele vererek... Kulüplerin içini boşaltıyorlar... Ve bu müthiş soygun, hiç hız kaybetmeden, tüm ahlaksızlığı ile devam ediyor. Kontrol mekanizması işlemediği taktirde... Bu büyük soygun, yarınlarda, çok daha büyük boyutlara ulaşacak.” Haliyle eleştirenler var, “İyi de kardeşim... Hep hırsızlığı ve ahlaksızlığı yazıyorsun. Arada sırada iyi örnekleri de yaz” diye. Hay hay efendim... Yazayım.

        SÜMER, BREZİLYA’YA AÇILIR

        Yıl 2001... Aylardan mart... Günlerden 24. Trabzonspor Kulübü Başkanı Özkan Sümer, 10 günlüğüne Brezilya'ya gider. Tek düşüncesi vardır Sümer'in: Genç ve yetenekli oyuncuları kadroya dahil edebilmek. İyi de nasıl olacaktır bu! Trabzonspor'un mali durumu hiç açıcı değildir o günlerde... Kısıtlı bir bütçe vardır.

        TUTUMLU: AURELİO 3 MİLYON DOLAR

        10 günlük süre içinde çok sayıda maç izler Özkan Sümer... Ve aynı Özkan Sümer, Aurelio adındaki 1 futbolcuyu çok beğenir. Fiyatını sorar... Kime mi? Bayram Tutumlu'ya... Aurelio'nun menajeri olan Bayram Tutumlu'ya... Tutumlu söyler: 3 milyon Dolar... Devamını da getirir Tutumlu: “Aurelio'nun çok sayıda taliplisi var. Kaçırmayın... 3 milyon Dolar'dan daha ucuza mümkün değil alamazsınız. Siz almazsanız eğer, bugün yarın İtalya'dan bir takım alacak...” Sümer, almaz... Aurelio'yu çok beğenmiş olmasına rağmen almaz, alamaz... Çünkü Trabzonspor'un bu parayı verecek durumu yoktur. Sümer daha sonra “Bu Aurelio'yu ne yapıp edip, mutlaka almam gerekir” der ve... Türkiye'ye döner. Ama aklı Brezilya'da kalır. Aurelio'da kalır.

        4 OYUNCU 730 BİN DOLAR

        1 ay sonra yine Brezilya'ya gider. Temaslara başlar. Güvendiği kişilerle görüşür. Aurelio'nun maçlarını izler.

        Elbette ki... Tutumlu yoktur artık. Sümer'in güvenini yitirmiştir çünkü... Tutumlu'nun niyetini çok iyi anlayan Sümer, kişisel çabaları ile görüşmelere devam eder. Sonuçta ne mi olur? Aurelio'yu alır. Bu kadarla da kalmaz... İzlediği maçlar doğrultusunda Aurelio'nun dışında 3 oyuncu daha alır. Kimleri mi? Marcio Jarro, Robson Da Silva ve Eduardo Suisso'yu... Ve bu 3 oyuncu da... Aurelio gibi, Brezilya'nın Olaria AC takımında top koşturmaktadır.

        Peki, kaça alır bu 4 futbolcuyu... Sadece 730 bin Dolar'a... 4'ünü 730 bin Dolar'a... İnanılacak gibi değil ama aynen böyle. Menajer Bayram Tutumlu'nun sadece Aurelio için istediği 3 milyon Dolar nerede... 4 futbolcu için verilen toplam 730 bin Dolar nerede...

        Bu 730 bin Dolar'lık bonservis ücretinin, 400 bin Dolar'ı Aurelio için... 150'şer bin Dolar'lık bölümleri Marcio Jarro ve Da Silva için... 30 bin Dolar'ı da Eduardo için.

        Ve bu şekilde... Özkan Sümer, Aurelio için istenen 3 milyon Dolar karşılığında 4 futbolcu aldı, 2 milyon 270 bin Dolar da kulübün kasasında kaldı. Elbette... Sümer'in bu başarısı kolay olmadı... Kıran kırana pazarlıklar yaptı. Büyük indirim sağladı.

        100’ER DOLAR CEP HARÇLIĞI

        Çünkü... Trabzonspor'un parası, kendi parasından bile daha önemliydi. En önemlisi de... Menajere havadan para kaptırmadı. Şunu da yaptı Sümer... Görüşmeler sırasında her bir futbolcuya 100'er Dolar cep harçlığı verdi. Verirken de “Eşinize dostunuza hediye alırsınız” dedi. Futbolcular sevindi. O günkü ortamda, o dönemki Brezilya'da, güzel bir jest olarak değerlendirildi. Futbolcular da güvendi Sümer'e...

        Unutmadan... 4 futbolcu için verilen yıllık ücretleri de merak ediyorsanız eğer... Aurelio için 200 bin Dolar... Da Silva ve Jarro için 100'er bin Dolar... Eduardo için de 40 bin Dolar... Yani, 4'üne toplam 440 bin Dolar. Hem de... Hiçbirine peşinat vermeden... Performansları doğrultusunda bu ücretler ödendi. Sonuç olarak... Sümer istediği futbolcuları çok ucuza aldı. Aç gözlü menajer de avucunu yaladı.

        Önemli bir not: Menajer Bayram Tutumlu, bir zamanlar çok çok önemli bir menajer idi. Ülkemize gelen futbolcuların tamamına yakını Tutumlu'dan sorulurdu. Kulüplerimiz Tutumlu'dan habersiz adım atmazdı. Anlayın artık.

        PİYASA DEĞERİ 10 MİLYON DOLAR’A ÇIKTI

        Marco Aurelio'nun neler yaptığını ülkemizde herkes biliyor. Trabzonspor'daki serüveni Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta devam etti. Türk vatandaşlığına geçti. Adını Mehmet Aurelio olarak değiştirdi. Ay-Yıldızlı formayı 38 kez giydi. Ülkemizde 11 yıl top koşturdu. 184 maça çıktı. Piyasa değeri 10 milyon Dolar'a kadar yükseldi. Düzgün kişiliği ve müthiş performansı ile çok sevildi. Hep takdir edildi. Paha biçilemez büyüklükte çok önemli hizmetler gerçekleştirdi.

        Jarro ve Da Silva da son derece iyi not aldı. Sadece Eduardo biraz geri kaldı.

        Hani demem o ki... Transfer işi, ciddi iştir. Her adama bırakılmaz. Kimi yönetici... Güce güç katar. Kimi de... Kazığın kralını atar. İşi iyi yapanla... Parayı cebe atanı... Güzel ayırmak gerekiyor.

        Diğer Yazılar