Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlker Cihan, Soner Cihan, Erhan Şentürk, Ahmet Arı, Zafer Kargoğlu, Uygar Arslan, Koray Şanlı, İsmail Özgür Göktaş, Uğur Arslan Kuru, Barış Memiş, Yunus Emre Haliloğlu, Gökhan Değirmenci, Sefa Aksoy, Ferhat Kaplan, Koray Kurt, Çağlar Yıldızer, Sercan Türkeri.

        Kim mi bunlar? A Genç Milli Takımımız... Şöyle ki... 10 yıl önce Ay-Yıldızlı formayı giyen 18 yaş grubu gençlerimiz.

        Kuzey İrlanda’da 10 yıl önce yapılan turnuvaya bu ekip gitti.

        Soru şu: Bu kadrodan... Kaç oyuncuyu tanıyorsunuz? Kaç oyuncu A Milli Takım formasını giydi?

        Söyleyeyim. Hiçbiri A Milli Takım’da oynayamadı. Ve hatta... Aralarından sadece 2’si, 3’ü Süper Lig’de top koşturabildi. Onlar da iz bırakmadı.

        Düşünebiliyor musunuz, 10 yıl önce “yarınlarımız” diye Milli Takım’a çağırdığımız oyuncularımızın tamamına yakını piyasada yok.

        Halen 27-28 yaş grubunda olan bu isimlerin... Bırakın Avrupa’yı... Bırakın A Milli Takımı’nı... Hiç olmazsa... Süper Lig’de oynamaları gerekmez miydi!

        Oysa... Bu gençlerimizin tamamına yakını... 40’ar, 50’şer kez genç milli oldu. Mesela İlker Cihan 46... Soner Cihan ve Ahmet Arı 44’er... Barış Memiş 54... Uygar Arslan 49... Uğur Kuru 53 kez... Bu büyük onuru yaşadı.

        Şimdi ise... Kimi futbolu bıraktı. Kimi 3. Lig’de oynuyor. Kimi ise Süper Lig’de yedek bekliyor.

        Belirteyim. Bu ekip o dönem çok başarılı işlere imza attı. O yıl oynadığı 29 maçın 19’unu kazandı. Sadece 3’ünde yenildi. Belçika, Hırvatistan, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna gibi güçlü rakipleri dize getirdi.

        Şu da var. Bizim bu gençler halen alt liglerde ayakta kalmaya çalışırken... O dönem hüsrana uğrattığımız rakiplerimiz... tarih yazıyorlar!

        İşin özü şu: Futbolumuzdaki çarpık politika yüzünden... Gençlerimiz bozuk para gibi harcanıyor.

        Şu kesin... Ülkemizde altyapıya verilen önem... Sıfırın biraz üzerinde... Doğal yetenekleriyle bir yerlere gelebilen gençlerimiz... Belli bir noktadan sonra... Beceriksiz yöneticiler ya da teknik adamlar sebebi ile... Bir kenara itiliyorlar.

        Yoksa belli bir yaşa kadar dünyanın en iyilerini bozguna uğratan kardeşlerimiz... Sonra nasıl böyle ortadan kaybolurlar!

        Ülkemizde son yıllarda kaç oyuncu vitrine çıktı? Çok az... 20 yıl önce Emre... Sonra Arda... Daha sonra! Bir elin parmaklarını geçmez.

        Oysa... Ayağa kalkabilmemiz için... Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünya futbolunda gelişmiş ülkelerde ne yapılıyorsa... Bizde de o yapılsın yeter.

        Örnek... Almanya 15 yıl önce yeniden yapılanmaya gitti. Bu doğrultuda 2002 ile 2017 yılları arasında altyapı için 1 milyar Euro’ya yakın yatırım yaptı. Her yıl ortalama 67 milyon Euro harcadı.

        Ülkemize dönelim. Bizde yayıncı kuruluştan gelecek para yıllık 500 milyon doları buldu... Demem şu ki... Mevzuatta belli düzenlemelere giderek... İyi bir formül ortaya konarak.. Bu 500 milyon doların sadece yüzde 15’i... Yani 75 milyon doları... Almanya’nın 1 yılda harcadığı paranın biraz fazlası... Altyapı için harcansa... Almanya ya da Belçika benzeri hamleler yapılsa... Futbol Federasyonu gözetiminde iyi bir eğitim ve denetim hamlesi başlatılsa...

        Sürünen ülke futbolu... Gerçek anlamda patlamaz mı! Yeni yıldızlar ortaya çıkmaz mı! Futbolumuzun marka değeri artmaz mı! Fırtına gibi bir A Milli Takım oluşmaz mı! Tarihe geçecek bir jenerasyon yakalanmaz mı!

        Ama... Benimki de laf... Bizde bu beceriksiz kulüp yöneticileri olduktan sonra... Gençlerimizi yine dışlarız. Kulüpleri babamızın malı gibi kullanırız. Cambaz menajerlere para kaptırırız. İçi geçmiş yabancılara kucak açarız. Birilerinin para indirmesine seyirci kalırız. Kulüplerimizi batağa sürükleriz. Tesadüfi bazı başarılarla da gönül eğleriz.

        Diğer Yazılar