Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son 25 yıl içinde düdük çalan FIFA kokartlı 10 hakemle konuştum dün... "Yönettiğiniz ya da izlediğiniz herhangi bir maçta kaleciye pas kuralı ihlal edilmeye çalışıldı mı? Yani Dany'nin yaptığı hareketin bir benzerine hiç şahit oldunuz mu" diye sordum.

        Bu 10 kişiden 8'i "Hiç olmadı" yanıtını verdi... 2 eski hakem ise "Yönettiğim hiçbir maçta olmadı ama alt liglerde buna benzer olayların tek tuk de olsa yaşandığını duydum" dedi.

        Yani Dany'nin olayı, Süper Lig'de belki de hiç yaşanmamış, alt liglerde ise çok nadir yaşanan bir durum olarak futbol kayıtlarına geçti.

        Ama bir detay vereyim: Son 25 yılda yapılan yazılı sınavların tamamına yakınında hakemlere bu soru hep soruldu.

        Şu da var: Yılda 2 kere yapılan hakem seminerlerinde de bu konu diğer pek çok konu gibi detaylı bir şekilde sık sık izah edilir. Hem teorik olarak izah edilir, hem de pratik olarak...

        Ayrıca... Bu kural, FİFA'nın aldığı karar doğrultusunda 1992 yılında uygulamaya konuldu. Yani aradan tam 22 yıl geçmiş...

        Son 25 yılda ülkemizde yapılan uluslararası 50 seminerin en az 45'ine katıldığım için şu hususu çok net bir biçimde yazmamda yarar var: Bu eğitim seminerlerine gerekli ilgi maalesef gösterilmiyor. Nasıl mı? Davetli olmalarına rağmen, Fatih Terim ve Rıza Çalımbay gibi bazı istisnai isimlerin dışında, hiçbir futbol adamı katılmıyor.

        Sadede geleyim: Tüm futbol kuralları futbolcular ve teknik adamlar için uygulanır. Bu kişiler kuralları bilmezse tartışma çıkar, problem oluşur, sıkıntı yaşanır...

        Ülkemizde stajyer hakemin bile bildiği bir kuralı şöhreti tavan yapmış futbolcular ve de teknik direktörler bilmiyorsa eğer... Biraz durmak ve düşünmek gerekiyor.

        FIFA tarafından hazırlanan Futbol Oyun Kuralları Kitabı sadece 144 sayfa... Dany'nin pozisyonu da dahil olmak üzere tüm kurallar en ince detayına kadar bu 144 sayfalık kitapçıkta bulunuyor. Bir uçak yolculuğu sırasında bile bu kitabın tamamını okumak çok mu zor...

        Allah artırsın, yılda 2-3 milyon Euro kazanacaksın, ama kendi eğitimin için bir kitapçık okumayacaksın...

        Hadi bunu da geçtik... Sezon öncesi kulüpler tarafından bir hakem eğitimcisi çağrılsa ve "Yahu arkadaş, bize şu kuralları bir anlat" denilse... İş bitecek... Hakem eğitimcisi 2 saat içinde uygulamalı olarak tüm kuralları o futbolculara ve teknik adamlara öğretir.

        Diyebilirsiniz ki, "Abartma... Dany'nin olayına benzer bir olay Allah bilir bir daha ne zaman yaşanır"...

        Doğru, bir daha ne zaman yaşanır bilinmez ama... Şu çok iyi biliniyor:

        Futbolcular oyun kurallarını iyi bilmedikleri ya da iyi uygulayamadıkları için gereksiz yere çok sayıda kart görüyorlar, kendilerini ve takımlarını çok zor durumda bırakıyorlar.

        Bazı olaylar hayatta bir kere yaşansa bile o kuralı zamanında öğrenmek gerekiyor...

        Kanunu ya da kuralı bilmemek, maazeret kabul etmiyor... Cezasını çekiyorsunuz.

        Size bazı rakamlar da verebilirim: Bu sezonun ilk yarısında hakeme itirazda bulunduğu için 81 futbolcunun sarı kart gördüğünü biliyor muydunuz?

        Ya da... Oyunun başlamasını geciktirdiği için 37 futbolcunun gereksiz yere sarı kart gördüğünü...

        Yine saçma sapan nedenlerden dolayı her maçta pek çok kartın havada uçuştuğunu...

        Oysa futbolcular kendini geliştirse... Özellikle kart konusunda müthiş bir düşüş olur. Çok sayıda futbolcunun ve de takımın canı durduk yere yanıyor.

        Son söz: Futbol Federasyonu bir çalışma içine girmelidir. Nasıl mı? Sezon başında iki saatliğine de olsa her takıma oyun kuralları ile ilgili bilgi verilse... Bir seminer düzenlense ve bu seminere katılım zorunlu hale getirilse...

        Ve hatta.... Her takım için sezon boyunca bir hakem eğitimcisi görevlendirilse...

        Maçlar daha temiz olmaz mı?

        Diğer Yazılar