Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gıda fiyatları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileri ve bunun üzerinden Merkez Bankası’nın açıklamaları ile rutin bir tartışma konusu haline geldi.

        Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi çalışmalarını sürdürürken. Kırmızı ette tavan fiyat, tartışmalarını daha da alevlendirdi.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik. Et fiyatlarındaki artışı konuşmak ve konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere geçtiğimiz haftalar içinde sektörün tüm yetkili kurumlarıyla bir araya geldi. Birlikte belirledikleri tavan fiyatları da kamuoyuna açıkladılar.

        Başta et fiyatlarındaki artışlardan en çok etkilenen lokantacı esnafı olmak üzere bir çok kesim bu yaklaşımdan son derece keyif aldı.

        TAVAN UYGULAMASI GÜNDEMDE

        Sayın Bakan ‘‘Bir bakanlık zorlaması değil, serbest piyasaya müdahalede değil, aksine serbest piyasa aktörleri olarak birlikte adım atılması gereği olarak kararları aldık’’ dese de, açıklama, narh uygulamasını akıllara getirdi. Narh, kamuoyunda mal ve hizmetlerin satış fiyatlarının kamu otoritesi tarafından belirlenmesi olarak biliniyor. Bugüne kadar bazı ürün ve hizmetlerin satış fiyatlarında tavan fiyat uygulaması gündeme getirildi. Ancak kamunun fiyat belirleme girişimleri genellikle sonuçsuz kaldı ve uygulama kısa sürede yürürlükten kaldırıldı.

        Kırmızı ette de benzer bir gelişme yaşandı et fiyatlarının artışını önüne geçmek için bizzat yetkililerin bu ortak çalışması sonucu açıklanan tavan fiyat uygulamasının mümkün olamayacağı daha ilk günden belli oldu. Gönüllü de olsa uygulamanın duyulmasıyla ülkenin her yerinde tüketici ile karşı karşıya kalan kasaplar karkas et fiyatlarını gerekçe göstererek tavan fiyatları maalesef etiketlerine yansıtmadılar.

        YENİDEN ELDEN GEÇİRİLMELİ

        En güncel gıda maddesi olan ve toplumun sadece esnafı ilgilendiren bir mamulü değil tüm tüketicilerimizin olmasa olmazı olan et ve et ürünlerinde yaşanan bu fiyat belirsizliğinin örneğinden de anlayacağınız gibi, alanı, satanı kısacası tüm toplumu geren bu gıda fiyatlarındaki belirsizliğin ve liste fiyatlarının artık tam bir kapsamlı çalışmanın neticesiyle yeniden elden geçirilmesinin zamanı gelmiş ve de geçmektedir.

        Gıda fiyatlarındaki istikrarın sağlanabilmesi, öncelikle üretimden gıda sanayine kadar sektörün tüm süreçlerinde istikrarlı bir yapının kurulmasıyla mümkün olabilecektir. Fiyat istikrarsızlığına piyasa içinde çözüm üretilmeli, enflasyon rakamları üzerinden yapılan gıda fiyatları değerlendirmeleri çoğu kez tartışmaların başka alanlara da kaymasına neden olmaktadır.

        Yaşadığımız süreçteki, piyasaların geçirdiği zorlu dönemden çok etkilenen kesim olan Esnaf ve Sanatkarımızın alınacak istikrarlı ve uygulanabilir kararlara çok ihtiyacını olduğunu hatırlatarak başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm aktörlerin sağ duyulu çalışmalarına ve kararlarına çok ihtiyacımızın olduğunu ifade etmek istiyorum.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Diğer Yazılar