Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        6735 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19.08 2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonumuzun önderliğinde, yoğun ve ısrarlı talepler sonucunda çıkmasına büyük katkı koyduğumuz, bu yeniden borçlarının yapılandırılmasının, Esnaf ve Sanatkarımızın yaşadığı son zamanlardaki, sosyal ve ekonomik sıkıntılarına büyük bir katkı koyacağı yadsınmaz bir gerçektir.

        Anılan kanunda borç yapılandırılması 30. 06 2016 tarihinden önceki dönemi kapsamaktadır. Esnafımız için başlıca avantajlarını sıralamak gerekirse, kapsama giren borç asıllarında bir indirim yapılmakta olup, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir.

        PEŞİN ÖDEMESİ

        Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şartlarda peşin ödenmesi halinde, hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinmektedir ve bir vergi alacağına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı, bir alacağa bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının ise tamamı silinecektedir.

        Esnaf ve Sanatkarlarımız için getirilen bir başka vergi avantajı da matrah artırımıdır Esnafımızın 2011 ve 2015 yılları arasında beyan ettikleri gelir vergisi, muhtasar ve KDV matrahlarını, yıllar itibarıyla % 15-35 oranlarında artırmaları halinde, matrah artırımı yapılan yıllarla ilgili vergi incelemesine tabii tutulmayacaklardır.

        Kanunun en önemli bir avantaj maddesi de kamuoyunca kasa ve stok affı olarak bilinen uygulama olacaktır.

        CAN SUYU OLUYOR

        Esnaf teşkilatı için bu kanunla ilgili en önemli avantaj ise bizzat Sayın Bakanımız Bülent TÜFENKÇİ’nin teklifleriyle Kanunun kapsamına alınarak bizlere adeta can suyu olan, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre, 30 .06 2016 tarihine kadar; esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalarına olan aidat borçlarının ve bu Odaların, Birlik ve üyesi oldukları Federasyonlara, Birlik ve Federasyonların Konfederasyona olan katılım payı borç asıllarının ödenmemiş kısmının birinci taksidi 30 Kasım 2016 tarihine kadar ve geri kalan kısmı aylık ödemeler halinde, altı eşit taksitte ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek olması hükmüdür.

        Bu son hükümden faydalanmak için bahsi gecen kurumlara 31- Ekim- 2016 Tarihine kadar başvurulması gerekmektedir.

        Ödenmesi gereken tutarları öngörülen sürede de yerine getirmeyenlere de maalesef ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılacaktır. Ülkemizin son dönemlerdeki yaşadığı, sosyal ve ekonomik koşullardaki zorluklara en çok gögüs geren kesimi olan biz Esnaf ve Sanatkar teşkilatımıza bu büyük fırsatı sunan Hükümetimize ve ilgili Bakanlarımıza tüm teşkilatımız adına şükranlarımızı sunuyorum.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Diğer Yazılar