Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir kıvılcım düşer önce büyür yavaş yavaş / Bir bakarsın volkan olmuş yanmışsın arkadaş...”

        Melike Demİrağ’ın yıllar önce söylediği bu şarkıyı hatırladınız mı? Nereden aklına geldi bu şarkı demeyin!

        Konu bayram olunca aile içi ilişkiler ve arkadaşlık duyguları ön plana geçiyor. Hele bu arkadaşlık köprüleri Kurban Bayramı sofra geleneklerinde atılıyorsa, değmeyin insanın keyfine! Kurban Bayramı’nın yemek kültürü farklıdır. Çünkü kurban kesilecek, büyük bölümü yoksullara dağıtılacak, kalanından da kavurmalar, yemekler yapılacak; sonra da bu leziz yemekler ailece ve arkadaşlarla birlikte tüketilecektir.

        Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu web sitemizde kendi haberlerimizi, dostluk ve arkadaşlık köprülerimizi duyurduğumuz kadar, uzman olan kişilerin sofra kültürümüzle olan yazılarını da yayınlamaya özen gösteriyoruz. Böylece kendi alanımız farklı yaklaşımlarla zenginleşiyor. Bizler de sofra kültürümüze başka bakış açılarıyla bakmayı öğreniyoruz. Sofra kültürümüzü yeni bakış açılarıyla zenginleştiriyoruz.

        Geçtiğimiz günlerde siteye koyduğumuz Balık Kültürü ve Arkadaş yazısı da beni çok etkileyen yazılardan biri oldu. Türk Tiyatrosu’nun ve Devlet Tiyatrosu’nun başarılı oyuncu ve yönetmenlerinden Gürol Tonbul’un yazdığı ve sofra kültürümüzün zenginliğini Yılmaz Güney’in Arkadaş filmine nasıl yansıdığını anlatan yazısını Bayram içeriğiyle çok bağdaştırdım.

        Tonbul, şarkıya konu olan Arkadaş filminin Yılmaz Güney sinemasında önemli bir yeri olduğunu ve konusunu anlattıktan sonra , şöyle sürdürüyor yazısını:

        Tabii, sadece Arkadaş filmini anlatmak değil amacım... Filmin sofra geleneğimizle o kadar yakın ilgisi var ki... Kebap geleneğimizden mangalda pişirilen ete, kokoreçe, çiğ köfte yapımına ve balık kültürümüze kadar her şey zengin yemek kültürümüzün bir yansıması olarak yer alır filmde.”

        Bu yazıyı okuyunca eski bayram sofralarını, arkadaşlık ilişkilerini hatırlamak kaçınılmaz oluyor. Bu keyifli yazının tamamını http://lokantacilarvepastacilar.org.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

        ***

        Zengin sofra kültürümüzü ama en önemlisi aile içi ilişkilerimizi, arkadaşlığımızı hatırlamanın en önemlisi vesilesidir Kurban Bayramı.

        Ne dersiniz, Arkadaş şarkısının “Ortak olmak her sevince, her derde, kedere // Ve yürümek ömür boyu beraberce el ele” sözlerini mırıldanmanın tam zamanı değil mi?

        Sevgiyle ve ağız tadıyla kalın. İyi bayramlar...

        Diğer Yazılar