Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yemek kültürümüz, ülkemizin yedi bölgesi, seksen bir ilinin kendine ait lezzetlerini içeren geniş bir yelpazeden oluşmaktadır.

        Türk mutfağı asırlardır zenginleşip gelişerek bugüne gelmiştir. Son zamanlarda çeşitli yöntemler ile yemek kültürümüz sürekli olarak bozulmaya ve ya değiştirilmeye çalışılıyor. Bu sebepten dolayı ülkemizin yerli ve milli yemeklerinin, başka ülkeler tarafından tescil edilmesinin önüne bile bir türlü geçemiyoruz.

        İşin ehli olmayan kişilerin tamamen ekonomik yatırımlar sonucu meslekte iğme kazanması, bu mantıktaki yatırım anlayışıyla düşük kalitede ürünler ile hazırlanan yemekler ise işin tuzu biberi olup, damak tadımızı sabote ediyor. Bu durumun gelecekte yemek kültürümüzü çok daha olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Buna bir dur demek için bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum.

        FERAGAT EDİYORLAR

        Yemek sektörümüze hizmet veren kuruluşlar artık eskisi gibi alaylı olarak yetişen insanlar tarafından yönetilmemektedir. Bu durum bize ait özgün tatların bozulmasına, yemek kültürümüzün çeşitliliğinin gösterilememesine hatta damak tadımızın bozulmasına sebep olmaktadır.

        Çünkü bu çekirdekten yetişmeyen insanlar tarafından açılan birçok yer tamamen ticari faaliyet içerisinde işlem yapan, kar oranlarını yükseltmek adına kullanılan malzemeden, bu işi layığıyla yapacak olan personelden feragat eden bir anlayışla işletilmektedir.

        Buna rağmen hala geleneği yaşatmaya çalışan, usta- çırak ilişkisini koruyan, bizim kültürümüz ve değerlerimizi yemeklerimize de yansıtan esnaf lokantaları mevcuttur.

        Fakat bu kar amacı güden işletmelerin karşısında ayakta kalmakta zorlanmaktadırlar, bu olumsuz yapılanmanın yemek kültürümüzü bozmasına karşı çıkılmalı ve bu durumun önüne geçilebilmesi için bu sektörde sözü olan herkesin bir şeyler söylemesi ve Türk Mutfağı bir devlet politikası olarak yeniden revize edilmelidir.

        TANITIMA HIZ VERİLMELİ

        Avrupa’da birçok ülke özellikle gastronomi turizmi alanında yakın bir zamanda çok önemli adımlar atmaya başladı. Bunun neticesinde milyonlarca insan bu merkezleri ziyaret etmek için turistlik seyahatler gerçekleştiriyor.

        Ülkemizin de Türk mutfağının tüm dünyaya tanıtılması için yapılacak olan çalışmalara hız vermesi gerekmektedir. Turistlere bu ülkenin ve bu coğrafyanın yemek kültürünü tanıtarak bu alanda çok önemli bir mesafe kat edebiliriz. Bu çalışmalar neticesinde damak tadımız daha sağlıklı bir şekilde koruyabilir ve nesiller boyunca aktarabiliriz.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Diğer Yazılar