Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İnsan sağlığını tehdit eden zehirlenme olayları mercek altına alındığında en çok zehirlenmeye sebep olan etkenin tüketilen sağlıksız gıdalar olduğu göze çarpmaktadır. Bu bilgi ışığında, tüketiciler gıda güvenliği kavramına daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Artan farkındalık ile insanlar gıda hijyeni konusunda daha duyarlı olmaya, beslenme kavramına daha bilimsel yaklaşmaya özen gösterir hale gelmişlerdir. Bunun sonucu olarak insanların gıda ürünlerini satın alırken göz önünde bulundurduğu unsurların sayısı artmıştır.

        Fakat bilinçli tüketicileri dahi kandırmanın bir yolunu arayan gıda korsanları çeşitli hileler ile taklit ettikleri gıdaları bir şekilde piyasaya sürmeye devam ediyorlar. Kayıt dışı ve devletin görevli denetim kuruluşları tarafından denetlenemeyen bu satıcıların ürettikleri taklit gıdalar içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor, deyim yerindeyse bir gıda terörü estiriyorlar. Gıda koruması ve beslenmenin birbirine bağlı olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) güvensiz gıdalar ve hastalıklar arasındaki kısır döngüye de dikkat çekiyor. Örgütün açıkladığı rapora göre dünya üzerinde her 10 kişiden birini etkileyen gıda zehirlenmeleri en çok bebekleri, çocukları ve yaşlıları tehdit ediyor.

        ESNAF ETKİLENİYOR

        Sağlıksız ortamlarda üretilen ve içeriğinde kimyasal ürünler bulunduran bu gıdalar yalnızca tüketicisini değil aynı zamanda, alın teri ile hizmet vermeye çalışan küçük esnafı da zor duruma sokuyor. Vatandaşlarımızın daha ucuz olduğu için tercih ettiği gıdalar bu sektörü sabote eden insanlara kar olarak dönüyor. Yasal bütün zorunluluklarını yerine getiren ve devletin kurumları tarafından denetlenen insan sağlığını, dürüstlüğü ve müşteri memnuniyetini kendine ilke edinen küçük esnaf mağdur duruma düşürülürken haksız rekabetin içine sokuluyor.

        Bu yüzden yetkili kurumlar tarafından denetimler artırılmalı bu haksız ve yersiz rekabetin önüne geçilmelidir. Denetim sırasında satış yapanların esnaf oda kayıtları mutlaka aranmalı, eksik belge ya da mevzuata aykırı durumlar karşısında insan sağlığı ile oynayan bu satıcılara en ağır yaptırımlar yapılmalıdır. Ama en önemlisi ise vatandaşımızın kendi sağlığı için bu ürünleri kullanımından uzak durmalıdır.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Diğer Yazılar