Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İnsanoğlunun var oluşundan günümüze yemek ve içmenin onun ayrılmaz bir parçası olduğu hepimizin bildiği bir gerçektir. Önceleri yiyecekleri olduğu gibi çiğ olarak tüketen insanlar, daha sonra yiyecekleri parçalayarak, döğme ve öğütme gibi belirli işlemlerden geçirerek, ateşi bulduktan sonrada pişirerek kullanmaya başlamışlardır. Zamanla pişirmede olduğu gibi yeme ve içmede birtakım kuralları da geliştirerek günümüzde bilinen tekniklere ulaşılmışlardır.

        Dünya mutfaklarında ana pişirme teknikleri temelde aynı olarak uygulansa da, her ülkenin kendine has mutfak kültürüne bağlı olarak geliştirdikleri ve fazlaca kullandığı pişirme teknikleri de bulunmaktadır. Türk Mutfağının pişirme yöntemleri de kendi içerisinde birçok bölüme ayrılabilen beş ana bölümde incelenebilir.

        5 YÖNTEM VAR

        Birincisi suda pişirme yöntemidir. Yiyecekler suda haşlama ve su buharında pişirme olarak iki türde gerçekleştirilir. Et, sebze, baklagiller, tahıl vb. her türlü yiyecekler haşlanarak hazırlanabilir. Su buharında pişirmeye en güzel örnek günümüzde ise Çorum’daki İskilip pilavıdır. İkinci yöntem ise yağda kızartmadır. Mutfağımızın en sevilen ve yaygın uygulamasıdır, yiyecekler az veya çok yağda kızartılarak hazırlanır. Mücver, et tavaları az yağda, lokma, tulumba tatlısı vb. çok yağda kızartmaların başlıca örnekleridir.

        Yağ ve su karışımı olan üçüncü yöntem ise mutfağımızın en çok kullanılan tekniğidir. Türk Mutfağının bilinen en önemli türü olan tencere yemekleri dediğimiz çeşitlerinin pişirilme tekniği olan bu yöntem herkesin kullandığı bilinen en önemli özelliktir. Bir diğer teknik ise karma yöntem olarak adlandırılmaktadır, diğer bahsettiğimiz tekniklerin birleşmesiyle ortaya çıkmaktadır örneklemek gerekirse önce kızartılan sonra pişirilen karnıyarık veya imambayıldı gibi.

        DİKKATLİ OLUNMALI

        En çok bilinen ve halk arasında özellikle de bu mevsimde kullanılan yöntem ise kuru harekette pişirme yöntemidir. Tabiri caizse mangal ve ızgara döneminin en yaygın kullanıldığı piknik alanlarının adeta doldurulduğu bu mevsim hem beslenmemiz hem de ailecek sevdiklerimizle hoş vakit geçirip eylendiğimiz en güzel günlerin mevsimi. Ancak piknik alanlarında yakılan mangal ateşlerinin bilinçsizce kullanılması halinde ormanlarımızın ciddi anlamda yangın tehdidiyle karşı karşıya olduğu net bir şekilde bilinen de bir gerçek.

        Dünya mutfaklarından, her alanda çok önde olduğu kesinlikle savunabilecek bir çok özelliğe sahip, Türk Mutfağımızın sağlıklı beslenme ve yaşam biçimize etki eden pişirme tekniklerinin insanlık için, kendi özünde barındırdığı bu güzel özelliklerinin yanında, eğer bilinçsizce kullanılması halinde yine insanlığın geleceği için vazgeçilmez olan doğamıza da zarar vermemesi adına kullanılması dileğimle bahar mevsiminin tüm güzelliklerini yaşadığınız, mutlu ve huzurlu günler dilerim.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla kalın...

        Diğer Yazılar