Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bana kalsa Til Schweiger, George Clooney’yi sollar. Hem aktör, senarist, yönetmen ve yapımcı olarak, hem de cazibe bakımından. Ama konumuz oyun gücü veya seksapel değil. Konu “bir şöhret olarak sosyal-siyasal dava sahibi aktivist olmak”...

        Malum Clooney’nin davası, Sudan. Darfur’da işlenen soykırım ve insanlık suçlarına karşı savaşıyor. Darfur’u kurtarmak için Obama’yla görüştü, Avrupa duyarlılığına çağrı adına Merkel’e mektup yazdı, bölgeye gidip kanıt niteliğinde gizli çekimler yaptı, makaleler yazdı, Birleşmiş Milletler’de konuştu, protesto gösterileri düzenledi.

        Zaten Hollywood’da dava sahibi olmayanı “dövüyorlar”. Angelina Jolie, mültecilerin meleği. Leonardo DiCaprio, iklim savaşçısı. Örnek çok.

        Almanya’da ise tam tersi. Dava edinenleri dövüyorlar. İşte Til Schweiger’in başına gelen tam da böyle. Adam şimdi George Clooney özentisi olmakla suçlanıyor.

        Her şey Facebook safyasında ırkçı faşistlerle giriştiği atışmalarla başladı. Kaçak göçmenlere bağış kampanyası başlatmak istemişti. Ayrıca oyuncak, giysi vs de toplayalım diyordu. Ama hayli kalabalık bir güruh hücum etmeye başladı. “Parazitlere, vampirlere yardıma hayır” diyen bu güruha “Defolun sayfamdan” diye bayrak açtı Schweiger. “Zavallılar, utanın halinizden” diye yazdı. Öyle çok laf savurdu ki, sonunda “Ağ... s.ç..m” bile dedi. Medyadaki röportajlarında “Ülkemde bu kadar çok ırkçı faşist olduğunu görmek beni şoka uğrattı” diyordu.

        Bu karşı çıkış, anlaşılan aktörün inadını iyice biledi. Ülkeye akın eden 450 bin göçmeni kaçırmak için ırkçılar, kundaklama faaliyetlerini sürdüredursun Schweiger, kendi deyişiyle örnek bir mülteci yurdu kurmak üzere kolları sıvadı. Harz’daki terk edilmiş kışlayı, yerinden yurdundan olmuş insanlar için yaşanılası bir yer haline getirme planıyla ortaya çıktı. Burada sosyal faaliyetler de olacaktı, travma terapisi de... Koalisyon hükümetinin ortağı SPD Lideri ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’le bir araya gelip konuyu görüştü. Ve olan oldu. Hem medyada hem sosyal medyada eleştiri ve alay at başı gitmeye başladı.

        YENİ KÖTÜ ADAM

        Schweiger’in 2012’de Afganistan’daki Alman birliğini ziyaretinden dem vuranlar, “Hem oradaki askerleri destekliyorsun, hem de oradan gelen kaçakları. Nasıl oluyor bu iş?” diye eleştirdiler. Sağ kesimden de “Almanya ile Hollywood’u karıştırdı, aklı sıra George Clooney olmaya soyundu” eleştirileri geldi. Bu kesime göre Schweiger, ucuz kahramanlık ve PR peşindeydi, eleştiriler karşısında ağzını bozması da doğru değildi, karşı argümanları sıralaması ve Hollywood’da değil Almanya’da yaşadığını kafasına sokması gerekiyordu.

        Afganistan meselesi sadece aktörün askerleri ziyaretiyle sınırlı da değil. Yurda dönüştürülmesi planlanan Rommel Kışlası’nı geçen yıl, Schweiger’in arkadaşına ait Princess of Finkenwerder adlı firma satın almıştı. Güvenliğinden de Greenzone Consulting şirketi sorumlu olacaktı. Ve bu firma Schweiger’in kişisel güvenlik işini üstlendiği gibi, aynı zamanda Afganistan dahil çatışma bölgelerinde de özel güvenlik hizmeti veriyordu. Yani kaçak göçmenlerin geldiği çatışma bölgeleri. Eleştiri yağmuru üzerine firma projeden çekildi. Ama tartışma bitmedi, çünkü kışlayı satın alan firmanın buradan rant sağlayacağı ileri sürülüyor. İddiaya göre kışlanın bulunduğu Aşağı Saksonya Eyaleti sığınmacıların barındırılması için firmaya kira ödeyecek. Bu arada Aşağı Saksonya’nın göçmen düşmanlığında tavan yaptığını da belirtelim.

        Bitmedi! SPD Lideri Gabriel’in yönetiminde son bir yılda çatışma bölgelerine silah satışının ikiye katlanmış olması da Schweiger- Gabriel ittifakına çıkarılan bir diğer fatura. Sağ eğilimli medya soruyor, “Til bundan niye rahatsız değil?” diye. Gabriel’in İslam karşıtı Pegida hareketiyle temas girişiminde bulunmuş olması da eleştirilere ekleniyor.

        Bu kadar çelişkinin bulunduğu ortamda Twitter’da gırgır patlıyor. Aktörün SPD lideriyle samimi fotoğrafı “zirve buluşması” olarak kayda geçiyor, Schweiger’in komiseri oynadığı ünlü Tatort dizisi için “yeni kötü adam bulundu” yorumları yapılıyor. “2017’de SPD’nin Başbakan adayı Schweiger olacak, Merkel’le kapışacak” diyenler çıkıyor.

        Bu arada Merkel Hükümeti’nin SPD’li Entegrasyon Bakanı Aydan Özoğuz da Schweiger’e destek çıkıyor ve parti liderinin aktörle buluşmasını savunuyor. Zeit’daki mülakatta diyor ki, “Bu hareketini çok cesur buluyorum. Bazı hayranlarını kızdırmak pahasına söyleyecek sözü olması çok saygıdeğer bir davranış. İlle parmakla gösterilecek bir yurt olması da gerekmiyor. Önemli olan insanlara yardım edilmesi. Sigmar Gabriel de aynı fikirde.

        Schweiger’in girişimini duyunca kendisi arayıp görüşmek istedi. Sorunlara sahip çıkan insanlarla tanışmaktan hoşlanır.” Schweiger ise atışlara devam ediyor. “Zavallı salaklar. Böyle önemli bir meseleye destek vereceğiniz yerde nefret saçıyorsunuz. Gabriel düzgün adamdır. Biraz saygı!” diye yazıyor. Ve geçen hafta TV’deki Donnerstalk programında, “Almanya’nın en başarılı sinemacısıyım. Reklama ihtiyacım yok. Ayrıca Gabriel boş vaktinde görüştü benimle” diye noktalıyor

        Diğer Yazılar