Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Google geçen hafta bir doodle yaptı, yaptığına yapacağına pişman oldu. Fosil Lucy’nin bulunuşunun 41. yıldönümü onurunaydı. Twitter’dan “Maymun değiliz” itirazları yükseldi. Hem de dünya çapında. Google’a “ateist” diyen de çıktı, Hıristiyanlara Darwinci dogmalar dayatmakla suçlayanlar da. Hatta Amerika’daki bazı kiliseler bile mevzuya daldı

        Adı üstünde; “evrim teorisi”! Evrim kanunu değil. Yani Darwin kuramı bir Newton kanunu değil. Tartışılabilir, karşı çıkılabilir, her yol serbesttir. Okul müfredatlarına alınıp alınmaması da tartışmaya tabidir. “Mademki insanlar maymundan geldi, o halde maymunlar neden hâlâ maymun?” gibi, hiç de akılsızca olmayan geyikler döndürülebilir. Bilim âleminin yüzde 98’i insanların çok uzun bir zaman dilimi içinde geliştiğine inansa da bu böyledir.

        Bununla birlikte evrim teorisine yönelik alerjik reaksiyonlar da müthiştir. Özellikle Amerika’da. “Lise dokuzuncu sınıf biyoloji dersinde Darwin’in evrim teorisi yerine, ‘akıllı tasarım’ öğretilebilir mi?” şeklinde dava konusu bile olmuştur. “Pandanın başparmağı bambu filizi soymak için mi gelişti, yoksa ağaca tırmanması için mi öyle yaratıldı?” meselesi, ABD’deki evrimcilerle yaratılışçılar arasında hâlâ kavga nedenidir.

        Darwin alerjisi olan topluluk geçen 24 Kasım’dan beri yine ayakta. Hem de son derece sudan bir sebeple. Google’ın “yürüyerek evrim geçiren hareketli Lucy” doodle’ı yüzünden.

        Konu hassas. Hemen ertesi gün, yani 25 Kasım’da Mısırlı şarkıcı Esmahan’ın 103’üncü doğumgünü şerefine doodle yapmaya benzemiyor. Lucy, 3.2 milyon yıl önce yaşamış insana benzer primat türünün örneği. Kendisi bir “Australopithecus afaraensis”; Afrika’da yaşamış bir dişi Australopitekus. 24 Kasım 1974’te, Etiyopya’nın Hadar bölgesinde paleoantropolog Donald Johanson tarafından bulunuyor. Daha doğrusu kazdıkça; iskeletin yüzde 40’ını oluşturan kemikleri bulunuyor.

        Kazı ekibi o gece kampta tekrar tekrar Beatles’ın “Lucy in the Sky with Diamonds” şarkısını dinliyor ve şarkıdan alınan esinle fosile “Lucy” adı veriliyor.

        Lucy kısa boyu ve kıllı vücuduyla modern insana katiyen benzemediği halde, dizleri ve omurgası iki ayak üzerinde dik olarak yürüdüğünü gösteriyor. Hatta alet de kullanıyor. Dolayısıyla bilim âlemine göre, insan evriminin anlaşılması bakımından hazine değeri taşıyor. Bu tür, Lucy’nin keşfinden önce hiç bilinmiyor ve insanın maymundan ayrı bir tür olarak gelişiminin, sanıldığından çok daha erken bir zamana denk düştüğü sonucu çıkarılıyor. Ve en önemli keşif; Lucy, beynin gelişiminden önce iki ayak üzerinde yürüyen bir primat olarak karşımızda duruyor.

        İNSAN MAYMUNDAN GELMİYOR!

        İşte kıyamet de tam bu noktada kopuyor. İnsanla şempanze arasındaki kayıp halka gözüyle bakıldığı için Lucy’den hazzetmeyen kitle, Google’ın doodle’ına öfke saçıyor. Hem de absürd boyutlara varan ölçüde. “Alt tarafı bir doodle” demeden, Twitter üzerinden Google’ı boykot çağrıları yapılıyor. Özellikle Amerikan menşeli kullanıcılardan “Biz maymun değiliz” sesleri yükseliyor. Küfürler savruluyor. Tabii araya troller de karışıyor. Kimisi de doodle seçiminin çok yerinde bir karar olduğunu savunuyor. ABD’deki Westboro Baptist Kilisesi de insanlara evrimci fikirler aşılandığı gerekçesiyle kınıyor. Şöyle satırlar döşeniyorlar Twitter’da:

        -“S... git Google. Bize insan maymun soyundan geliyor vaazı verme. İnsanları yalanlarla uyutmayın.

        -Google bize maymun diyerek saldırıda bulundu.

        -Beyazlar olabilir ama biz siyahlar maymundan gelmedik.

        -Google, ateizmi yaymaya çalışıyor, sakın natüralist tuzaklara düşmeyin.

        -Hıristiyan ve Yahudi bayramlarını görmezden gelen Google, evrim & maymun inancına tapınarak gerçek yüzünü gösterdi.

        -Google evrim teorisini destekliyor. Evrim gerçek olsaydı, bugün ortalıkta maymun olmazdı salak herifler.

        Bu son çıkış, insana hiç de akılsızca gelmiyor ama uluorta söylememek gerekiyor. Çünkü bilim “İnsan maymundan gelir” demiyor zaten. Fosil bilimcilere göre insan ve maymunun evrim geçirdiği bir ortak atası bulunuyor. İddiaya göre bulunan fosiller ve DNA analizleri de bu evrim ilişkisini doğruluyor. 2007’de yapılan bir araştırma insan ve resus maymunu DNA’larının yüzde 93 oranında ortak olduğunu gösteriyor. Bundan yola çıkarak bilim adamları insan ve resus maymununun, 25 milyon yıl önce ortak atadan farklı türler olarak evrilmeye başladığını söylüyor. İnsanla şempanze arasındaki DNA ortaklığının yüzde 99’ı bulması da ortak atanın 6 milyon yıl öncesine dayandığını gösteriyor.

        Bu arada o kadar öfke seli arasında bir bilim adamı, Google’ın evrim geçiren Lucy görselinde bir hata yaptığını belirterek düzeltme yapıyor: “Evrim öyle bir doğru çizgi üzerinde olmamıştır.”

        Diğer Yazılar