Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Biz bu filmi görmüştük, şimdi yine oynuyor. NASA’nın burçları değiştirdiği iddiası uluslararası astroloji âlemini sarsıyor. NASA “O bilim değildir astrolojiyle işim olmaz” diyor. Ama dinleyen kim. 13’üncü burç Ophiuchus’un namı yürüyor

        Öncesi de var ama son dalga NASA’nın çocuklara şirin bir dille uzayı anlattığı “NASASpacePlace” sayfasındaki yazıyla başladı. Başlık, “Astroloji bilim değildir”. Gerisi malûm: “Uzayla ilgili bilimsel çalışmalara astronomi denir. Astronomlar birçok ışık yılı ötedeki yıldızların Dünya’daki gündelik yaşam üzerinde bir etkisi olmadığını bilir. Astroloji ise bilim değildir. Astrolojiyle geleceğin bilindiğini veya insanların sadece doğum tarihine bakılarak tarif edilebileceğini gösteren çıkmamıştır. Buna rağmen insanlar her gün fantastik öykü okur gibi gazetelerin yıldız falı köşelerine bakarlar.”

        ASTRO-MELODRAM

        Geçen ocak ayında siteye giren bu yazı astrologlar açısından kışkırtıcı tabii. Ama esas önemli kısmı Zodyak’ın 3 bin yıllık tarihiyle ilgili. Astrolojiden hiç anlamam ama çocuk dilinden sökebildiğim kadarıyla NASA şöyle diyor: Babilliler 12 aylık takvime dayanarak Zodyak’ı pizza dilimler gibi 12 eşit parçaya böldüler. Böylece Dünya Güneş’in yörüngesinde dönerken, Güneş de Zodyak’ın dilimlerinden geçer görünüyordu. Oysa Babil söylencelerine göre de 12 değil 13 burç vardı ve Babilliler “Ophiuchus” (Yılancı) takımyıldızını dışta bıraktılar. Güneş’in burçlardaki seyir süreleri farklı olduğu için o 12 burç yerli yerine oturmuyor, diğerine sarkıyordu. Babillilerin görmezden geldiği Ophiuchus’daki seyri ise 18 gün sürüyor. Burçlar icat edildiğinde 23 Temmuz - 22 Ağustos arasında doğan birinin burcu Aslan’dı. Ama 3 bin yıl sonra dünyanın eksenindeki yalpa nedeniyle bugün 4 Ağustos’taki doğumun Yengeç burcunda olması gerekiyor.

        “Astroloji bilim değil” dedikten sonra burç gerçekleriyle ilgili fikir yürütme hatasına düşen NASA, “Eyvah burçlarımız değişti” fitilini de ateşledi. “NASA yüzünden burçlar altüst” haberleri yayılmaya başladı. Tam hız kesmişti ki, geçenlerde yine sökün etti aynı haber. Meselâ Yahoo’daki şöyleydi: “Olayı fazla dramatize etmek istemeyiz ama, NASA hayatımızı mahvetti. 3 bin yıl sonra burçlarımızı güncellemeye kalktı. Şimdi çoğumuz kimlik bunalımına gireceğiz. Olayın nedeni, takımyıldızların artık gökyüzünde aynı pozisyonda olmaması. Bu durumda Ophiuchus adında 13’üncü burç çıktı. 29 Kasım - 17 Aralık arasında doğanlar burçlarının adını telaffuz edebilirse ne mutlu onlara.”

        İddialı sataşmalar oldu astroloji âleminden NASA’ya yönelik. astrostyle.com sitesi “NASA gel anlaşalım; Sen astrolojik kimlik krizi yaratmaktan vazgeç biz de uzay mekiğinin bir sonraki seferine burnumuzu sokmayalım” diye meydan okudu. Ama uzay mekiği programı 2011’de sona erdirildiği için pek isabetli bir pazarlık olmadı.

        Sonra astronom Phil Plait’in New Scientist’te çıkan yazısını okudum. Adam diyor ki, “Öncelikle NASA güncelleme diye bir şey yapmadı, ikincisi takımyıldızların yeri değişmedi, üçüncüsü Ophiuchus Yunanlıların binlerce yıl önce keşfettiği antik takımyıldızlardan biridir. Kabahat astrolojiyi bilimden saymayan NASA’da değil, Ophiuchus’u hiçe sayan astrologlardadır.” Plait’in yazdığına göre aslında Güneş’in Ophiuchus’daki seyri Akrep’e göre daha uzun ama, Akrep’in yıldızları daha parlak olduğu için Yılancı’ya galip gelmiş zamanında. Daha da ötesi Zodyak 13 burçtan değil, en az 21 burçtan oluşuyormuş. Bitmedi, dünyanın eksen yalpası yüzyıllar içinde ağır ağır değiştiği için Güneş’in burçlardaki seyir tarihleri de değişti. Yani Antik Yunan’da mart ayında Dünya’ya geldiysen Koç gibisin. Bugün ise Balık’sın. Astronom öyle diyor. Bir de şunu diyor: “Astrologlar bir konuda çok haklı. Yıldızlar bazı insanların hayatını etkiliyor: Astronomların.”

        Adı Yılancıtakımyıldızı

        Ophiuchus burcunu Babil de biliyordu ama yeni çıktı zannedenler var. Zodyak’a yerleştirirsen simgesi de işte ortada.

        Diğer Yazılar