Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hollanda krizinden biraz başımı kaldırdım... O da ne! Paralel evrende jean krizi yaşanıyor. Çünkü gelmiş geçmiş en çirkin, en absürd jean yaratılmış bulunuyor. Yüksek belli, dizleri naylon pencereli ‘anne jean’i sosyal medyada viral. Daha da ötesi ABD’de Trump’çı medyaya malzeme Nasıl mı...

        Washington Times’ın akıl-fikir köşesinde editoryal analiz, resmen. Diyor ki; İş kadını elbiselerinden siyah topuklu pabuçlara Ivanka Trump markasını ‘iyi satmıyor’ diye ürün yelpazesinden çıkaran Nordstrom, bakın onun yerine bula bula ne bulmuş! Cümle tam böyle kurulmamış da çemkirme tonu aynen böyle.

        Her daim Cumhuriyetçi yönetimleri destekleyen muhafazakâr Washington Times tabii ki Başkan Trump’ın da arkasında. Ve kızı Ivanka’ya yapılan haksızlığa çatmak için, mağaza zinciri Nordstrom’un internetten 95 dolara sattığı Topshop jean’e takmış. Dizleri naylon pencereli, yüksek belli yıkanmış ‘anne jean’ine bulaşıyor. “Nordstrom.com bu jean’de fütüristik hava olduğunu iddia ediyor. Ancak sosyal medyadaki tepkilere bakılırsa, bunu kimin satın alacağı meçhul” diye dalgasını geçiyor gazete.

        Eleştiri yerli yerine otursun diye de liberal medyayı tanık gösteriyor; “Huffington Post bile soruyor: ‘Neden böyle bir jean?’ Yazarı Carly Ledbetter, ‘Biri bu deliliği durdursun’ diye yakarıyor” diyor Washington Times.

        Bu arada liberal demokrat cepheden gelen boykot tehditleri üzerine Nordstrom ambargo koydu ama Ivanka Trump markasının online satışları da fırladı. Moda arama motoru Lyst’in verilerine göre Ivanka ürünlerinin parça başı satışı bir ayda yüzde 346 artış gösterdi; Başkan’ın kızı aniden 550’nci sıradan 11’inciliğe yükseldi.

        Ivanka meselesi bir yana, Topshop’un sakil ötesi yeni ürünü Amerikan medyası ve sosyal medyada bir çeşit antipati, hatta nefret objesine dönüşüyor. Bütün zamanların en kötü jean’i ilan ediliyor. Topshop’un bundan önce de bel kısmına tül eteklik takarak “jean suçları” işlediği yazılıp çiziliyor, o jean’in fotoğrafıyla türlü çeşitli caps’ler paylaşılıyor.

        “Çok rahat, harika tasarım”, “Diz kapaklarımı seviyorum” diye yazıp 5 yıldız verenler de var Nordstrom’un sitesinde. Ama trol olduklarından kimsenin şüphesi yok. Hele, “Naylon pencerelere alışveriş listesi bile yazılabilir” diyerek, 95 dolarlık pantolona işlev kazandırmaya çalışanlar iyice alay konusu.

        Beğeni mesajlarıyla tasarıma lanet yağdıranlar arasındaki çatışmaya “Amerika esas şimdi bölündü” diyor kimileri de. Trump’ın seçilmesine nazire bağlamında.

        Ürünün tam adı “ClearKnee Mom Jeans” ama sadece anneler için olmadığını, herkesin giyebileceğini müjdeleyenler de var. “Niye bu kadar tepki aldı, bence güzel” şeklinde Türkçe tweet bile gördüm.

        Huffington Post, BuzzFeed yerden yere vuruyor. “O pencereler güneş enerjisi toplamak için mi? Yoksa ‘pantolon giyiyorum ama görmek isteyenlere diz kapaklarımı da sergiliyorum’ diyenler veya dizlerini terletmek isteyenler için mi? Neden ama neden?” soruları sökün ediyor. Stil yazarlarından ise “Modada çılgınlık iyidir ama çirkinlikle çılgınlık arasında çok ince bir çizgi vardır” uyarıları geliyor.

        En azından bel yüksekliğine ılımlı yaklaşanlar da var. Mesela Slate yazarı, “Toplumun bir bölümü henüz kucaklamaya hazır olmasa da, modayı takip eden gençler arasında yüksek bel kesimi yeniden tarz oluyor” diyor. Skinny jean’lerle geçen daral yıllarından sonra çok konuşulan bir ürünle bedeni rahatlatmaya olumlu not veriyor kimi de.

        MAD MAX REALİTESİ

        Ancak büyük çoğunluk, o pencerelerin hangi amaçla açıldığı meselesine odaklanmış durumda. Yani sırf tasarım amaçlı mı yapılmış, yoksa bir işlevi mi var, çözmeye çalışıyorlar. Bu konuda Twitter’da fikir yürüten çok. İşte birkaç örnek:

        Şort giymediği zamanlarda diz dövmelerini göstermek isteyenler için birebir.

        Yırtık jean seven fakat laboratuvar ortamında korunmak isteyen bilim insanları için.

        Ebola salgınıyla mücadelede diz kapaklarını da korumak için.

        Bahçe işini sevenler için ideal. Toprağın kirinden, çimin yeşilinden korur.

        Anneler için ama eğer Mad Max realitesinde yaşıyorlarsa...

        Bu arada fiyatı da batmıyor değil. Biri “95 dolar üstelik de malzemenin üçte biri eksik” diye yazmış meselâ. Fakat esas felaket şu; jean’in en küçük bedeni stokta kalmamış. Yani bazı minyon anneler bundan almış ve her an sokağa çıkabilir anlamına geliyor.

        Diğer Yazılar