Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kadınların erkeklere göre eşit işe düşük ücret aldığı global bir hikâye. Sıradan çalışandan dizi ve Hollywood yıldızlarına kadar. Ama mesele İngiltere’de olduğu kadar gürültü koparmamıştı hiç. BBC çok kazananları açıkladı, uçurum ortaya çıktı ve en şiddetli tepki Başbakan May’den geldi

        Geçen hafta Eğitim Bir- Sen’in yayınladığı “Yükseköretime Bakış, İzleme ve Değerlendirme Raporu”nda vardı ve tabii ki kamuoyunun gündemine oturmadı. Diyordu ki: Erkek çalışanlar tüm eğitim düzeylerinde kadın çalışanlardan daha fazla ücret alıyor. Ayrıca üniversiteli kadınlarda işsizlik erkeklerin iki katı kadardı.

        Şaşırdık mı? Hayır! Çünkü kadınların eşit işe düşük ücret alması evrensel bir kural neredeyse.

        Yine geçen hafta İngiliz yayın kurumu BBC en yüksek maaşlı çalışanlarının listesini açıkladı. Daha doğrusu iktidardaki Muhafazakar Parti’nin direktifiyle açıklamak zorunda kaldı. Sonuç: Yüksek ücret alanların yalnızca üçte biri kadındı. Bitmedi; sadece kadınlar değil, siyahi, Asyalı ya da diğer azınlık gruplarına dahil olanlar da daha az maaş alıyordu.

        Yani BBC’de dolgun maaşlı olmak için beyaz ve erkek olmak gerekiyordu. Nitekim zenginler listesinin ilk sırasında, yılda 2.2 milyon sterlin (yaklaşık 10 milyon TL) brüt gelirle radyo programcısı ve Top Gear’in eski sunucusu Chris Evans vardı. Onu, TV’de “Günün Maçı” programını sunan eski futbolcu Gary Lineker izliyordu 1.7 milyon sterlinle. Hani şu “Leicester şampiyon olursa programı iç çamaşırımla sunarım” deyip öyle de yapan Lineker. Adam avantajlı! Sanırım BBC’de bir kadın sunucunun iç çamaşırıyla ekrana çıkması mümkün değil.

        Gerçi Lineker kazandığı paranın açıklanmasına içerledi; “Bu maaşları ifşa işi rezalet. Nasıl olur da Chris Evans benden çok kazanır” diye yarı şaka yarı ciddi tweet attı. Evans ve Lineker dışında yılda 1 milyon sterlinden fazla maaş alan da yoktu. BBC’nin en yüksek maaş ödediği kadın şöhreti ise 500 bin sterlinle eğlence programları sunucusu Claudia Winkleman’dı.

        Yayın kurumu sadece yıllık ücreti 150 bin sterlini geçen 96 kişiyi açıkladı. Çünkü Başbakan Theresa May’in seçim vaadiydi; BBC’de kendisinden fazla kazananlar kamuoyuna açıklanacaktı. Evet, May’in yıllık maaşı 150 bin sterlin.

        BBC’nin maaş şampiyonu yılda 2.2 milyon sterlinle Chris Evans

        SİYASETTE ÖFKE

        Demokrasilerde malum, liderler ait olduğu kimlik ya da cinsiyeti temsil etmez. Örneğin Obama bir “siyahi hakları savunucusu” olmadı. Kadın liderler de hemcinslerini öne çıkaran siyaset gütmezler. Ama BBC’deki cinsiyet ayrımcılığı öyle bir patladı ki, siyaset koro halinde öfkeyle ayağa kalktı, Başbakan May de “kadın kimliğiyle” en sert cinsinden pozisyonunu aldı; “Biz açıklanmasını istemesek bu skandal gizli kalacaktı. Bugün artık BBC’nin, erkeklerle aynı işi yapan kadınlara daha az para verdiğini görüyoruz. Kadınlara eşit ücret ödendiğini görmek istiyorum” diye çıkıştı.

        Muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn’in itirazı ise astronomik ücretlereydi; yüzde 80’e varan kesinti ve vergi artışı istedi. BBC Genel Müdürü Tony Hall da kurumun en kısa sürede uçurumu kapatmak zorunda olduğunu ilan etti. 2020 itibarıyla hem ücretlerin eşitleneceğini hem de TV şöhretleri arasında etnik çeşitliliğin artırılacağını söyledi.

        DAVA GELİYOR

        Tabii kimin kaç para aldığı ortaya çıkınca kurumun içi de karıştı. Son haberlere göre, radyo ve televizyondan en az 10 kadın sunucu cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle BBC’ye dava açmaya hazırlanıyor. Cephenin önümüzdeki günlerde daha da genişlemesi bekleniyor. Ayaklanmaya öncülük eden radyo sunucusu Jane Garvey, “Tamamen hemcins dayanışması içindeyiz ve tek bir erkek meslektaşımızdan destek gelmiş değil” diyor.

        Şimdi İngiltere hâlâ konuyu tartışıyor. Ama aslında cinsiyetler arası ücret eşitsizliği öyle eski hikâye ki, 80’lik yıldız Joan Collins, BBC skandalı üzerine şu tweet’i attı: “BBC’nin zenginler listesi bana John Forsythe’ın Hanedan’da benden daha fazla kazanmasını hatırlattı.” Dizide Alexis Carrington’ı canlandıran Joan Collins, bildiğim kadarıyla Hanedan’ın en sükseli kadınıydı üstelik.

        Diğer Yazılar