Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2000’lerin Z kuşağı “Çokcular” diye de anılıyor. 13 yaşındaki Çokcu yeniyetmelerle ilgili araştırma ‘Yok böyle kuşak’ dedirtiyor. Markada keskin siyasi görüş istiyorlar. ABD’deki araştırmaya göre gelecekte var olmak isteyen şirketlerin, geleneksel pazarlama modellerini terk etmeleri gerekiyor. Hemen

        Şirketlerin reklam ve pazarlama stratejilerine yön vermek için kuşak araştırmaları yapmak çok moda. Mesela milenyumdan önce doğan Millennials kuşağının teknolojiyle ilişkileri, iletişim eğilimleri ve dünyaya bakış açılarından tüketim modelleri çıkarılalı hayli zaman oldu. Onlar Y kuşağıydı, bir süredir de 1990’lardan 2000’lerin ortalarına kadar doğan Z kuşağı mercek altında. Özellikle de Z kuyruğunun sonundaki 13 yaş yeniyetmeleri.

        “Çoğulcu toplum” kavramından yola çıkılarak “Plurals - Çokcular” adı verilen bu kuşakla ilgili Turner Ignite reklam araştırma şirketi, RedPeak marka ajansıyla ortaklaşa ABD’de nabız tutmuş. Çünkü Z kuşağı ülke nüfusunun beşte birini oluşturuyor. Ve kuşağın yetişmekte olan son üyeleriyle ilgili ilk tespit şu: Bugünün 13-15 yaş grubu 10 yıl öncekilerden çok farklı, onların değerlerini, hareket tarzını belirleyen şey ise henüz 13 yaşındayken akıllı telefonla tanışan ilk nesil olmaları. Hatta dış dünyayla kurdukları ilişkinin yönünü değiştiren tek faktör akıllı telefonlar. Millennials kuşağının akıllı telefona ilk erişim yaşı ise 19.

        Amerikan tarihinde en fazla çeşitlilik gösteren kuşak aynı zamanda Çokcular. Bir kere 13-15 yaş grubunun yüzde 20’si kendisini heteroseksüel olarak tanımlamıyor. Bunlar, beyaz çoğunluğun da son temsilcileri. Irk, cinsiyet, spordan sosyo-kültürel alana taraftarlık ve kullandıkları farklı sosyal platformlar bakımından da son derece akışkan, sınırları olmayan bir kuşak. Kim olduklarını keşfetme isteği, önceki kuşaklara göre çok daha yoğun. Her alanda yetkin olduklarını, kendilerine kulak verilmesi gerektiğini düşünüyorlar; yüzde 91’i “Ben önemliyim, fikirlerim de önemli” diyor. Özel yaşam kaygıları da hayli zayıf. Teknoloji uğruna. Çokcular’ın yüzde 47’si “Daha hızlı ve kişiye özel erişim için özelimden taviz verebilirim” diyor. Y kuşağında ise bu oran yüzde 39.

        Karşılaştırma yaparsak: Çokcu Z kuşağının yüzde 13’ü asla Facebook kullanmamış. Y kuşağının ise sadece yüzde 3’ü. Z kuşağı için hayvan hakları, Y kuşağı için ise çevre ilk sırada geliyor. Y kuşağının sosyal adalet talebi Çokcular’da ilk 5’e girmiyor. Hem LGBT haklarını, hem de kürtaj karşıtı Pro-Life hareketini savunabiliyorlar.

        Z kuşağının yeniyetmeleri sadece kültürel alanı etkilemiyor, aynı zamanda 44 milyar dolarlık harcama gücüne sahip bulunuyorlar. Kullandıkları markanın kontrolü tamamen kendilerinde olsun, aynı kendileri gibi markanın da keskin fikirleri olsun istiyorlar. Reklamlarında siyasi ve kültürel meselelerle ilgili kesin tavır koyan markalara saygı gösterdiklerini söylüyorlar. Suya sabuna dokunmayan marka olup gözlerine girmek zor. Gerçi Y kuşağı da markada sosyal içerik, yaşına ve kişiliğine saygı istiyor ama, “Dünya için iyilikleri olsun yeter” diyor; ideolojik beklenti düşük görünüyor.

        MOBİL KUŞAK

        Çokcular’ın içerik tüketimini anlamak için 5-17 yaş grubunun medya kullanımı da derinlemesine araştırılmış. İki buçuk yıl süren araştırmadan, önceki kuşaklara göre çok farklı sonuçlar çıkmış. En önemli fark bunların “mobil kuşak” olması. Telefon ve tablette seyretmek, oynamak, alışveriş yapmak ve öğrenmekte onların üstüne yok. Tüketici odaklı internetin bütün avantajlarını kullanmayı biliyorlar. İçerik ve platformlar üzerinde tam kontrol istiyorlar. Medya ve sosyal platformlar, oyun ve eğlence anlayışlarıyla bütünleşmiş bulunuyor. Çokcular’ın medya kullanımı, nerede, nasıl, hangi ruh halinde bulunduklarına ve ne kadar zamanları olduğuna göre değişiyor. Bu nedenle markaların, Çokcular’ın keyfine uygun hem uzun, hem kısa içerik sunması gerekiyor. Bu kuşak trendleri çok çabuk tüketiyor, bir sosyal medyadan yeni platformlara jet hızıyla akıyorlar.

        Araştırma yazarları diyor ki; Bu kuşak içerik tüketimi, marka tanıtımı ve satın alma konusunda belirleyici güç haline geliyor. Çeşitlilik gösteren bireylerden oluşan ve ihmal edilmeye tahammülü olmayan bu grubu anlamak için onların hızına yetişmek; etkin bir bağ kurabilmek için geleneksel reklam ve pazarlama modellerini terk edip yeni stratejiler geliştirmek gerekiyor.

        Peki bu Z kuşağı kimleri beğeniyor, model alıyor? Jennifer Lawrence, Rihanna, TV’de “The Science Guy” programını yapan bilimadamı Bill Nye ve Elon Musk’ı seviyorlar. Beyonce, Selena Gomez ve Kylie Jenner ise en “cool” buldukları şöhretler. Ha bir de Başkan Trump’ı “cool” buluyorlar.

        Diğer Yazılar