Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Aşı karşıtları küresel boyutta kabaca ikiye ayrılıyor.

        Birinci grupta Kovid’e inanmadığı için kendi deyişleriyle “sıvıyı” reddedenler var.

        İkinci grup ise Kovid’in varlığına inanan, fakat vücuduna "deneysel madde" zerk edilmesini istemediği için farklı yollardan – tercihan ağız yoluyla – önlem arayanlardan oluşuyor.

        Aşılanan herkesin sonunda pişman olacağı iddiasına meşruiyet kazandırmak için bir takım uzman isimleriyle gizlenen tedavi yöntemlerini argüman olarak ileri sürüyorlar.

        Bu bağlamda ikinci grubun son günlerdeki gözdesi Ivermectin. Hayvan ve insanlarda parazit tedavisine yarayan bu ilacın hem Kovid-19’un tedavisinde hem de bulaşı önleyici aparat olarak kullanılabileceğine kesin kanaat getirmişler.

        Ancak çeşitli nedenlerle insanların bu ilaca erişiminin engellendiğini de düşünüyorlar. Mesela aşı üreticisi büyük şirketlerin dahli gibi.

        Ivermectin efsanesi son birkaç aydır sosyal medyada yeni çeşitlemelerle tekrar tekrar piyasaya sürülüyor. Fakat başta Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, bilim ve sağlık cephesinden birçok otorite, bu ilacın koronavirüs enfeksiyonunu tedavi ettiğine dair yeterli ve güvenli veri bulunmadığını söylüyor.

        Mucize ilaca dair ilk muhabbet Clubhouse’da dönüyor, ardından Facebook ve Twitter’a sirayet ediyor. Yaygın bir versiyona göre “İsrailli bir bilim insanı, Ivermectin’in günde 1 dolara Kovid hastalarını iyileştirdiğini söylüyor”. Buna karşılık “Aşı üreticisi Moderna’nın sadece üç ayda 2.8 milyar dolar kazandığı” vurgulanıyor.

        REKLAM

        İsrailli hekim Eli Schwartz’ın Kovid tedavisinde Ivermectin’in etkisi üzerine çalıştığı doğru ama Moderna bağlantısında mantık hatası var; aşı hastalığın tedavisinde zaten kullanılmıyor, sadece önleyici. Yani Ivermectin aşılara rakip değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesiyle tedavi yönünde test edilen ilaçlardan biri. Ancak klinik deneylerde tedavi edici etkisi görülmediği için onaylanmış değil.

        İnsanlarda bitlenme ve karasinekten geçen tropikal parazitik hastalık nehir körlüğüne karşı kullanılan Ivermectin’in hayvanlara uygulanan versiyonu da var; at ve sığır gibi iri hayvanlarda parazitle, köpeklerde uyuzla mücadele için.

        ABD’de ilacın namı yayılınca millet hücum ediyor, ağustos ayında sadece bir hafta içinde 88 bin Ivermectin reçetesi yazıldığı tespit ediliyor. Pandemi öncesindeki rakam haftada 3 in 600 reçete. Normal insan dozunda alınca ilacın bir zararı yok. Ancak reçete yazdıramayanlar veteriner reçetesi edinince tehlike beliriyor. Daha ağır dozda hayvanlar için hazırlanmış ilacı yutanlar zehirleniyor. Hastanelere başvurulardan anlaşılıyor.

        Bu tehlikeli gidiş üzerine FDA Twitter üzerinden uyarıyor: “Siz at ya da inek değilsiniz. Cidden, kesin artık…” diyor ve Kovid-19’a karşı tedavi ya da önlem amacıyla Ivermectin etkin maddesini içeren tabletlerin neden alınmaması gerektiği konusunda bilgilendirici link veriyor.

        NOBEL DE İŞİN İÇİNE KARIŞTI

        Ancak doğru bilgi ve uyarılar dezenformasyonun hızına yetişemediği için efsane sürüyor. Hatta mutasyona uğrayarak daha inandırıcı bir hal alıyor. İşte 8 Eylül çıkışlı son versiyon:

        “Adım William Campbell, Ivermectin’i keşfimle 2015 Nobel Tıp Ödülü’nü kazandım. Kovid-19 dahil birçok hastalığı tedavi eden bir ilaç. Ancak yalan haberci medya ve büyük ilaç şirketleri sizin korku içinde yaşamanızı istiyor. Fauci Ivermectin’i gizliyor, çünkü o da ilacın itlaf ettiği küçük parazitlerden…”

        REKLAM

        Burada tek doğru var, İrlanda asıllı Prof. William Campbell gerçekten 2015’te Nobel Tıp Ödülü’nü aldı. Yuvarlak solucanların yol açtığı enfeksiyonların tedavisine katkılarından ötürü ödülü Japon bilim insanı Satoshi Omura ile paylaştı.

        Mesajda kullanılan fotoğraf da gerçekten Campbell’a ait, ancak gerisi Trump retoriği. Nitekim Twitter’da paylaşan kişi ABD’de muhafazakar cephenin bilinen figürlerinden Juanita Broaddrick. Mesajın kısa sürede binlerce kez rt’lenmesi üzerine Prof. Campbell’in ders verdiği Drew Üniversitesi yazılanların doğru olmadığını açıkladı.

        Pandeminin ilk aylarında koronavirüse karşı Ivermectin’in etkili olabileceği haberleri çıkınca Campbell, bundan büyük memnuniyet duyduğunu söylemişti. Nispeten ucuz bu ilacın Kovid-19 tedavisinde kullanımı için klinik çalışmalar o günden beri sürüyor.

        Nobel Ödüllü Omura da üç meslektaşıyla birlikte bu çalışmaları topluca analiz eden bir makale yayınladı ve Ivermectin’in bazı Kovid hastalarında olumlu sonuç verdiği bildirimine karşın, ilacın nasıl etkili olduğunu akılcı şekilde açıklayan bir veriye rastlanmadığını not etti.

        Ama kimin umurunda, efsane aldı başını gidiyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi CDC şimdi en azından dozajı yüksek hayvan ilacının kullanılmasını önlemeye çalışıyor, toksikasyon uyarısında bulunuyor.

        Bizde bu ilaçtan var mı diye eczacı teyzeme sordum. “Köpeklerde uyuz tedavisinde kullanılıyordu, ölümler görüldüğü için bırakıldı” dedi.

        Bilgi bu kadar.

        İsteyen, önerilen dozun bazı köpek ırklarına ağır geldiğine dair internette dolaşan bilgilere bakabilir

        Diğer Yazılar