Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2014 sayımına göre dünyadaki milyarderlerin 38’i Türkiye’de. Peki geri kalanlar nerede, hangi ortamlarda bulunur? Milyarder erkeklerin yaşı kaçtır, kaçı evlidir? Milyarder kadınların kaçı duldur, kaçı kendi milyarını kendi yapmıştır? İşte profilleri ve 2015 sosyal aktivite takvimleri: Davos’la başlayıp bolca F1, kriket ve golf şampiyonalarıyla devam ederek aralık ayında Viyana Balosu’yla sona eriyor.

        İsviçreli yatırım bankası UBS geçenlerde yıllık olağan zenginler yoklamasını yayınladı. Rapora göre dünyadaki milyarder sayısı bir yılda yüzde 7 artmış. Servetleri de 7.3 trilyon dolar olmuş. Haberleri çıktı, kim kimden daha milyarder şeklinde. Ama haberlerin sosyal yönü zayıftı. Okudum raporu. İlginç ayrıntılar var.

        Dünyadaki 2 bin 325 milyarderin çevresinde, eş dost akraba şeklinde 9 bin bağlantılı kişi bulunuyormuş. Kadın ve erkek milyarderlerin yüzde 86’sı evli, hepsinin ikiden fazla çocuğu var. İç ve dış çemberlere giren 9 bin kişiden biri değilsen merak ediyorsun kimdir bu milyarderler diye. Slim’den Buffett’a, Gates’ten Ellison’a ünlü milyarderleri Forbes listelerinden biliyoruz da, geri kalan 2 bin küsur milyarder kimdir, neyin nesidir? Nerelerde yaşar, nerelere giderler? Onlara dünyanın hangi köşelerinde rastlamak mümkündür?

        Avrupa’da ille de bir milyardere rastlamak istiyorsan, Liechtenstein’a gideceksin. En milyarder yoğun memleket orası. Nüfus 37 bin, milyarder sayısı 5. Bir milyardere denk düşme ihtimali en yüksek kent ise New York. Toplam 103 kişiler orada. Bir de Pennsylvania Üniversitesi’nin mezunlar buluşması filan olursa, ortam milyarder yoğun olabiliyor. Çünkü 2 bin 325 milyarderin 25’i oradan mezun. Harvard’dan 22, Yale’den 20 mezun var. ABD dışında müstakbel milyarder mezun eden okul ararsan, ilk adres Bombay Üniversitesi. Sonra da London School of Economics ve Moskova’daki Lomonosov Üniversitesi geliyor. Çehov, Turgenyev, Gorbaçov o üniversiteden mezun.

        Bugünün 11 oligarkı da Lomonosov’u bitirmiş. Tipik bir milyarderin net 3.1 milyar doları oluyor, 63 yaşına gelmiş bulunuyor, ortalama 94 milyon dolar değerinde dört mülkte ikamet ediyor. Ömrü boyunca 100 milyon doları, eğitim, sağlık, sanat ve çevre alanlarında hayır işlerine harcıyor. 5’te biri özel vakfını kuruyor.

        Milyarderlerin büyük çoğunluğu erkek, sayıları 2 bin 39. Toplam servetleri de 6.4 trilyon dolar. Erkeklerin yüzde 87’si kendi girişimleriyle milyarder oluyor. Üçte biri finans, bankacılık ve yatırım sektörlerinden. Yüzde 89’u evli, sadece yüzde 3’ü bekâr, gerisi boşanmış ya da dul.

        MİLYARDER DULLAR

        Yeryüzündeki 286 kadın milyarderin toplam serveti 930 milyar dolar. Yüzde 65’i miras yoluyla milyarder. Aralarında yoğun miktarda dul var, kocalar göçmüş, miras kalmış. Bu arada ortalama yaşları da 62’yi geçmiş. Kendi milyarını kendi yapan işkadınlarının yaş ortalaması ise 59. ABD, Çin ve Hong Kong’un işkadınları başı çekiyor.

        Doğal olarak milyarderler iş ya da dostluk ilişkisi bağlamında bir “zenginler ağı” oluşturuyorlar. Tipik bir milyarderin, üçü milyarder olmak kaydıyla 9 çok zengin şahsiyetle yakın ilişkisi bulunuyor. Yaklaşık 16 milyar dolarlık bir dost çevresi içinde yaşıyor. Yaşam tarzına gelince; olmazsa olmaz sosyal etkinlikleri var. UBS raporunda 2015’in sosyal ajandası ocaktan aralık ayına sıralanmış. İsviçre’de Davos, Dünya Kar Polosu Şampiyonası, Art Basel, Montreaux Caz Festivali var. Wimbledon, Roland Garros, Ascot at yarışları, Monaco ve Singapur Grand Prix’leri, Venedik, Cannes, Berlin film festivalleri, Kentucky Derbisi, Avustralya’da kriket şampiyonası, ABD’de Masters ve PGA golf turnuvaları, Monaco ve Singapur’da yat şovları, İngiltere’de Ragbi Dünya Kupası, Milano ve Paris moda haftaları var. Kapanış aralık ayında Viyana Balosu ve St. Barthelemy Adası’nda yılbaşı kutlamalarıyla.

        İSTANBUL-HAMBURG

        ABD ve Çin’le başlayan milyarderler listesinde Türkiye 14. sırada. Rapora göre 38 Türk milyarderin 35’i İstanbul’da yaşıyor. Böylece İstanbul, Avrupa’da Moskova ve Londra’dan sonra en milyarder yoğun kent oluyor. Dünyada ise 7’nci. Ama işin hazin tarafı İstanbul dışına sadece 3 milyarder düşüyor. Milyarderlikte adil dağılım için Almanya’ya gitmek gerekiyor. 123 milyarder ülke çapına saçılmış. En kalabalık barındıkları kent Hamburg; sayıları 18. Bavyera’daki 26 milyarderin ise sadece 7’si Münih’te yaşıyor. Rapor bir kentte aşırı milyar dolar yoğunlaşması için diyor ki: “Bir yerlerde kaçan fırsatlar var. Nedeni, ekonomik kalkınma önündeki engeller

        Diğer Yazılar