Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir süredir CHPdeki parti içi demokrasi konusunda karamsarlığa kapılmış olan seçmen kitlesi 16 yıl sonra gerçekleşen önseçimi görüyorum ki son derece olumlu karşılamış. Bu konuda özellikle Genel Başka Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da büyük bir takdirle bahsediyorlar.

        Önseçimden çıkamayan isimlerin kontenjandan aday gösterilmeyecek olmaları konusunda alınan karar ise son derece isabetli olmuş. Bu da parti içi demokrasinin yeniden işlemeye başladığını gösteriyor. İzmir’deki önseçimlerde 1. bölgenin açık farkla birincisi seçilen Milletvekili Musa Çam, 14 ilçenin 13’ünden birinci çıkarak bileğinin hakkıyla yeniden milletvekili olmaya hak kazandığını ispatladı.

        Manisa’da ise, Soma maden faciası ve Yırca’daki zeytin katliamı sonrasında halkının yanında olan Milletvekili Özgür Öznel de yüzde 83 oy oranı ile halkın desteğini alarak çalışmalarının karşılığını aldı.

        DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR DURUM

        İzmir’de kadın adayların seçilebilecekleri sıraları önseçimde elde edememeleri son derece düşündürücü ve üzücü bir durum. Adaylar, özellikle CHP’nin kadın milletvekilleri suçu sandıkta değil kendilerinde aramalılar. Bakın Denizli’de ilk üç sıranın ikisini kadın adaylar kazandı.

        İnşaat mühendisi Melike Basmacı birinci olurken, avukat Gülizar Biçer Karaca Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı olması nedeniyle özellikle ulusalcı oyları alarak, üçüncü oldu.

        Önseçimin en güzel sonuçlarından biri de bence 41 ilde yapılan seçimlerde halkın, partililerin artık eski parti büyüklerine yüz vermemesi, onları sandıktan çıkarmaması olmuş. Genel Merkezin yıllardır yapamadığını CHP’deki hiziplerden bıkan CHP seçmeni yaptı.

        Böylece CHP’de bir nevi bağırsak temizliği yapıldı. CHP tabanı kadınlara, gençlere ve hak edene oyunu verdi. 1937 doğumlu yani 78 yaşındaki Önder Sav’ın Ankara’da önseçimden çıkamamış olmasına ne diyorsunuz?

        78 yaşına gelmiş ve yıllarca CHP’ye zarar vermiş bir siyasetçi hala siyaset arenasında olmayı neden ister?

        Diğer taraftan Mustafa Sarıgül’ün İstanbul 2. bölgede 5’inci çıkıp araya kontenjan adaylarının girmesi ile 9. sıradan aday gösterilecek olması, 40 yıldır CHP’de siyaset yapan genel başkan yardımcısı Adnan Keskin’nin Denizli’de sonuncu sıraya oturması...

        Bana kalırsa bu sonuçlar CHP adına çok şey anlatıyor. Çok geç alınmış bir ön seçim kararını...

        Keşke önceki seçimlerde de her ilde, her ortam ve zeminde yapılsaymış.

        Geç oldu, ama görüldüğü üzere hiç de güç olmadı ön seçim yapmak. Demek ki parti içi demokrasi şartmış.

        Diğer Yazılar