Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Siyasi partilerin milletvekili aday listelerini açıklaması ile birlikte adaylar yavaş yavaş sahaya inmeye başladılar.

        Son köşe yazımda AK Parti’nin ve ana muhalefet partisi CHP’nin milletvekili adaylarını gözden geçirmiştik.

        Dün de CHP ikinci bölge 5. sıra adayı Aytun Çıray ile kısa bir değerlendirme yaptık. Çıray’a İzmir milletvekili adaylarını nasıl bulduğunu sordum.

        Çıray, “En iyi aday listesi emin olun CHP’nin. Zaten isimleri gördüğünüz an ne demek istediğimi anlamışsınızdır.”

        İzmirli seçmenlere neler söylemeyi düşünüyorsunuz? dediğimde Çıray, “CHP’nin dışında bir partiye oy verirlerse Erdoğan tarzı başkanlığı seçerler. CHP olarak bu defa pozitif siyaset yapacağız. İşsizlere iş bulacağız. Emeklilere dini bayramlarda iki maaş yanında en az 1500 lira maaş vermek bizim işimiz. Sağlıkta katkı payını kaldıracağız ve daha kaliteli sağlık hizmet sunumunda bulunacağız. Başta biz ve CHP örgütleri yapacağımız bu icraatlarımızı en ücra köşedeki vatandaşlarımıza anlatmak için elimizden geleni yapacağız. Umutlanın çünkü elimizdeki anketlere göre AK Parti hızlı bir düşüş trendine girdi. CHP bugün itibarı ile %30 bandında. İleriki günlerde Sayın Kılıçdaroğlu’nun hedeflediği %35 sınırını aşacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

        KEMİKLEŞMİŞ OY KİTLESİ VAR

        MHP’ye gelince... İzmir’de MHP’nin kemikleşmiş bir oy kitlesi var.

        Peki 7 Haziran’da bu oy oranı artar mı? Bana kalırsa artmaz.

        İzmir birinci bölgede Oktay Vural her zaman ki gibi banko seçilir. İkinci sırada yer alan Aslan Savaşan’ı mecliste görmek isterdim. Fakat şansı az.

        İkinci bölgede Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun da meclise grime konusunda sıkıntısı yok. Ama ikinci sırada yer alan Murat Koç’ta sıkıntı var.

        Nedenine gelince...

        Çünkü bana kalırsa HDP barajı aşacak. Günlerdir nabız yokluyorum. Hiç ummadığım kişilerin HDP’ye oy vereceklerini fısıldamadan hatta yüksek sesle söylemeleri beni oldukça şaşırttı.

        Hepsi de ağız birliği etmişcesine, “Matematik olarak HDP’ye oy vereceğim. Başka çaresi yok. HDP meclise girmek zorunda” dediler.

        Bu durumda, eğer HDP barajı aşacak olursa özellikle ikinci bölgede diğer partilerden oy çalacaktır. Bu durumda MHP ikinci bölgede ancak bir milletvekili çıkarabilir.

        HDP’nin barajı aştığını varsayarsak... Bu durumda İzmir’de milletvekili dağılımı şöyle olur;

        1.Bölgede; HDP 1, MHP 1, CHP 7, AK Parti 4

        2.Bölgede; HDP 1, MHP 1, CHP 8, AK Parti 3

        Diğer Yazılar