Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sandığa gitmemize sayılı günler kala seçim meydanları ve atmosfer oldukça gerilmeye başladı. Özellikle son hafta büyük süprizlerle karşılaşabiliriz. Bu gergin ve sert mücadele ortamı bana her ne kadar o yıllarda dünyaya gelmemiş olsam da edindiğim tarihi bilgilere dayanarak 1957 seçimlerini hatırlattı.

        Muhalefet partileri 1954 seçimlerinden sonra DP’yi tek başlarına deviremeyeceklerini fark edip işbirliğinin yollarını aramışlardı. Sanki tarih tekerrürden ibaret. Bugün de benzer olayları yaşamaktayız.

        İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

        O tarihte ki seçimlerde CHP, CMP ve Hürriyet Partisi ittifak görüşmeleri yaparlarken DP yasayı değiştirerek muhaliflerin ittifak yapmasını neredeyse imkansız hale getirmiş.

        Bugün mevcut iktidar partisinin hayranlıkla bahsettiği DP’nin o dönemde ki antidemokratik gidişatı, partinin dört kurucusun biri olan Fuat Köprülü’ye bile yaka silktirmiş ve “Bu seçim mücadelesi; tek parti, tek şef dönemini canlandırmak isteyen bir adama karşı koca bir milletin mücadelesidir. Demokrasi nizamına iman etmiş bütün vatandaşların aralarındaki ihtilafları bir kenara bırakarak işbirliği yapmaları vatan borcudur” şeklinde açıklama yapmasına neden olmuştur.

        Seçimlerde DP yüzde 47.9, CHP yüzde 41, CMP 7.1, Hürriyet Partisi yüzde 3.9 oy almışlar. Seçim sisteminin bir kez daha yaradığı DP’nin oy oranı 10 puan düşmesine rağmen 610 milletvekilliğinden 424’ünü kazanmış. CHP 178, diğer iki parti dörder milletvekili çıkarmışlar. 1957 seçimlerinde 1946 seçimlerindeki kadar olmasa da bazı usulsüzlerin olduğu kaçınılmaz bir gerçek.

        ADLİYEDE YANGIN

        Örneğin Gaziantep’te radyo önce CHP’nin kazandığını ilan etmiş. Daha sonra köylerden gelen oylar sayesinde DP’nin birinci çıktığı açıklanmış.

        CHP itiraz edince oylar yeniden sayılmak üzere Adliye binasına getirilmiş. Hafta sonu tatili olduğundan sayım pazartesi gününe kalmış. Ancak pazar günü Adliye binası nasıl olduysa içinde oylarla birlikte şüpheli bir şekilde yanmış. (Hatırlarsanız bizde de trafoya kedi sıkışmış ve elektrikler kesilmişti.)

        Anlayacağınız 7 Haziran seçim süreci bana iktidar ile muhalefet arasındaki ipleri kopartan 1957 seçimlerini hatırlattı.

        Diğer Yazılar