Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaptığımız ya da yapmayı düşündüğümüz ama bir türlü yapamadığımız davranışlarımıza kendimizce hep nedenler, niçinler ile dolu gerekçeler yaratırız.

        Fakat şöyle bir derinlemesine düşünecek olursak davranış bozukluklarımızın tamamen içten gelen dürtülerimize engel olamadığımızdan kaynaklandığını fark edeceğiz.

        Örneğin ne zaman çatal bıçak yerine çubuklar ile yemek yemeye çalışsam daha az yemek yediğimi fark etmeme rağmen bugün hala çatal bıçak ile yemeğe devam ediyor ve kilo alıyorsam, bunun sorumlusu benden başkası olamaz öyle değil mi?

        Madem çubukla yediğimde uğraşmaktan yorulup daha az yediğimi fark ettim o zaman neden çubukla yemeye devam etmiyor, böylece kısa zamanda kilo verme yoluna gitmiyorum?

        Karnım açken daha çok yiyecek alışverişi yaptığımı, lüzumsuz bir sürü şey aldığımı uzun süre önce keşfetmiş olmama rağmen halen daha aç karınla markete girme hatasına devam ediyorum.

        Bir araştırma, alışverişe çıkmadan önce yedi saat aç kalmış bir grubun aldıklarıyla sabah sağlıklı kahvaltı yapmış olanların aldıklarını karşılaştırmış.

        Aç olanların nefsini köreltmiş olanlara kıyasla kalori, yağ oranı ve şeker oranı daha yüksek değerlere sahip yiyecekleri satın aldıkları belirlenmiş.

        ÖĞRENMESİ KOLAY MI?

        Demek ki ne yapmak lazımmış? Karnımız tok iken market alışverişine gidecekmişiz. Ama sen gel (ben dahil) bu durumu kolaysa insanoğluna öğret ve uygulat.

        Sinema demek beni için patlamış mısır demektir. Kucağımda kocaman bir patlamış mısır kutusu olmadan asla sinemada film izleyemem. O kadar ki yanımda olup patlamış mısırıma musallat olana düşman bile olabilirim.

        Kendi kendime bu korkunç takıntımdan kurtulmak için sinemaya son gittiğimde araştırmacıların önerdiği bir yolu denemeye karar verdim. Sinemada patlamış mısır yerken diğer elimi kullanmaya başladım. Yani normalde sağ elimi kullanırken sol elimle yemeğe çalıştım. Bu küçük değişikliği yaparak ne yapmakta olduğum film boyunca hiç aklımdan çıkmadı ve gerçekten de daha az patlamış mısır yemiş oldum. (Ve bu duruma konsantre olmaya çalıştığımdan filmden hiçbir zevk alamadım.)

        Peki bir daha gittiğimde aynı formulü uygulayacak mıyım? Tabi ki hayır...

        Hani bir şarkı vardır “Kendim ettim kendim buldum...” diye başlar.

        İşte biz insanoğlunun durumu budur arkadaşlar. Hemen hemen her konuda başımıza ne geliyorsa kendi dürtülerimize engel olamadığımızdan geliyor.

        Suçu hiç başkalarında aramayın...

        Diğer Yazılar