Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kurban Bayramı’nın ilk gününde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor” diyen ünlü sanatçı Leman Sam hakkında bir vatandaş suç duyurusunda bulunmuş, ardından da hem sosyal medya hem de bazı köşe yazarları ünlü şarkıcıyı linç girişimine başlamışlar.

        Kurban Bayramı biz Müslümanlar’ın dini bayramıdır. Bu nedenle laf söyletmek istemeyenler olabilir ona saygım var.

        Ama hayvanları sevmek, kendilerini savunamayan hayvanların haklarını savunmak, doğayı korumak, ne zamandan beri suç oldu? İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir.

        İZLEDİNİZ Mİ?

        Kur’an’da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur’an’da Hac suresinde geçen şu ayet, kurbanın islam inancındaki yerini özetler: Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hacc 22/36;37) Tamam bir şekilde kurbanlık koyunları kurban ederek dini görevlerimizi yerine getiriyor olabiliriz ama bir de Allah’a çok daha genel adanmışlık, gösterişten uzak ibadet etmek, şükretmek faslı var.

        Bayram süresi boyunca hunharca katledilen hayvanların çırpınışlarını, nasıl kesildiklerini hiç izlediniz mi? İnsanın bu manzaralar karşısında vejeteryan olası geliyor.

        BENİ DE LİNÇ ETSİNLER

        Bayram süresi içinde kurban etinin nasıl yenmesi ile ilgili programlar yapıldı. Bir ara kulak kabarttığımda bir uzman şöyle diyordu; “Aslında kurban etini bir gün bekletmeli. Çünkü hayvan kesilirken korkar. Korktuğu için kendini kasar. Bu nedenle etleri de kasılır, sertleşir. Bu da yendikten sonra çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Bu nedenle etlerin yumuşaması, kendini salması için kesimden sonra kurban etlerini bir gün bekletmeli, öyle yenmeli.” Şimdi gelelim Leman Sam’ın sözlerine. Hepimiz tüylerimiz ürpererek İŞID’in turuncu renkte kıyafet giydirdikleri kurbanlarının boğazlarını nasıl kestiğini izledik, öyle değil mi? O kurban edilen insanlarda tıpkı kurbanlık koyunlar gibi korkmuyorlar mıydı? Korkudan mutlaka onlarında etleri de kasılmıştır. İster inanın ister inanmayın kurban etlerinin pişirilmesi ile ilgili programı izlerken benim de aklıma IŞİD’in kurban ettiği insanlar gelmişti. Onlarda can, diğeri de can... Her ikisi de korkuyor boğazlarının kesileceği anı beklerken. Hadi şimdi beni de linç etsinler....

        Diğer Yazılar