Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Seksenbir santimetrelik bir insan nasıl yaşar? Karşılaştığı zorluklar nelerdir? Araç kullanabilir mi? Alışveriş merkezinde tuvalete gitmek istese kapı koluna yetişebilir mi? Nat Geo People’da yayınlanan Küçüklerin Dünyası adlı belgesel, tüm bu sorulara cevap veriyor; Çin, Amerika, Rusya, Filipinler, Brezilya ve Afganistan’da yaşayan küçük insanların farklı yaşamını hiçbir kurgu olmadan yansıtıyor. Onlardan biri olan dünyanın en kısa aktörü Amerikalı Verne Troyer, 81 santimetrelik hayatını anlattı.

        Bir belgesele konu olmak nasıl bir duygu?

        Bir National Geographic prodüksiyonun parçası olmak onur kaynağı. Program küçük insanların gerçek yaşamlarını ve bizim gerçek hayatta nasıl yaşadığımızı anlatıyor. Küçük insanlar akıllarına koydukları her şeyi yapabilir, sadece küçük farklarla... En önemlisi insanların bize bir şans vermesi. Fırsat versinler yeter.

        Artık daha fazla uzayamayacağınızı öğrendiğiniz zaman ne hissettiniz?

        Hemen sarsmadı, bunu yaşlandıkça hissettim.

        Bu durumun üstesinden nasıl geldiniz?

        Büyüdüğüm yerde insanlar bana pek farklıymışım gibi davranmadı. Bu gerçekle başa çıkabilmemin yolu da buydu aslında; ailemin bana normal boyutlarda olan ağabeyimden ve kız kardeşimden farklı davranmaması... Onların yapmak zorunda olduğu her şeyi ben de yapmak zorundaydım.

        Hiç mi ayrıma maruz kalmadınız?

        Her zaman bir ayrıma maruz kaldım aslında. Bunu önlemem imkânsız. İlk defa ilkokuldayken benden daha uzun bir çocuk yanıma gelip “M” diye bağırdı, “Cüce” (midget) anlamına geliyordu. Yerimden zıplayıp burnuna bir yumruk attım ve burnu kanamaya başladı. Bu oldukça aşağılayıcı ve argo bir kelime. En uygun terim sanırım, “Küçük insan” veya tıbbi terimle “dwarfism” denmesi.

        'Sadece bizim değil herkesin hayatı zor'

        Bu durumun avantajları da vardır.

        Küçük bir insan olmanın avantajları, duruma göre değişiyor. Sunulan fırsatları değerlendirmek gerek. Günlük hayat sadece benim gibi küçükler için değil, herkes için zor. Küçük insanlar açısından belki biraz daha fazla ama bu durum kişinin kendisine ve etrafındakilere bağlı olarak değişiyor. Zorluklarla başa çıkmanın yolu bana kalırsa pozitif ve iyimser olmaktan geçiyor.

        Her zaman bir oyuncu olmak mı istediniz?

        Küçükken bir şirket sahibi olacağımı düşünürdüm. Ancak lisede fark ettim ki bu, daha çok şov dünyasında mümkün olabilir. O saatten sonra kendime bunu amaç edindim. Bu fırsatı yakaladığım için şanslıyım.

        Dünyayı nasıl görüyorsununz, diğer insanlardan farklı mı?

        Sonuçta sadece 81 santimetrelik bir insanım. Normal bir mutfak masasının üstüne bile bakamıyorum. Sokakta dolaşırken tuvalete gitmem gerektiğinde dışarı çıkmak için kapı kolunun ne kadar yüksek olduğunu iki kere kontrol etmem gerekiyor. Bazen emin olmak için arkadaşlarım benimle geliyor. Normal boyuttaki insanlar bu tür şeyleri düşünmek zorunda değil. Ancak bunlar, küçük insanların her gün üstesinden gelmek zorunda kaldığı şeyler. Beni yanlış anlamayın, hayatımı dünya üzerinde hiçbir şeye değişmem.

        Diğer Yazılar