Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Yirmi yıldır aşkın yolu üzerindeyim / ve hâlâ yol meçhul / bir kez katil / çoğu kez maktul oldum /yirmi yıl... / ey aşkın kitabı / hâlâ birinci sayfadayım…” Bu alemin nefesleneni ‘insan’da derin hissiyatlar uyandıran bir şahsiyet Abbas Kamandi… 1952 doğumlu, Kürt İranlı şarkıcı, söz yazarı, şair, yazar, ressam ve film yönetmeni Kamandi’yi,(üşenmeyip hatırlarsanız) 21 Mayıs 2014’te efsunlu aleme uğurladık.Bugünün girizgahına selam çaktığımız şarkısı da “Baini men o to” idi… Belki(m) bilahare dinlersiniz de us’u miss edersiniz diye!(Müzik her dem ilaçtır; tam da o minvalde!)

        Yaz rehavetine kapılıp, dermanı (gittim ben gelicem) uzaklar(ın)da aradım sanmayınız; ey ensesi her daim ferah, algısı şükela, sırtı pek okur! Tam tersi “ela” deryasında,fani bünyeyi‘yaşama hevesine’ bulandırıp, meçhul (olmayan!)nehirler yamacına serdim diyelim. Şimdilik bugünün mevzusuna dönelim, nasılsa ‘ela’ ve meçhul nehirler yamacına bilahare dalarız/geliriz! (Erken içimden geldi notu: Fonda ‘hâlâ birinci sayfadayım’ diyen Kamandi, masada grasshopper, us’ta ise Yusuf Atılgan’dan bir alıntı:“Sustu. Konuşmak lüzumsuzdu. Bundan sonra kimseye ondan bahsetmeyecekti. Biliyordu anlamazlardı. Birden kaldırımdan taşan kalabalıkta onun da olabileceği aklıma geldi. İçimdeki sıkıntı eridi… İşte yirminci yüzyıl bu! Asfalta kusmak!”

        ULUDAĞ’DA BİLİMSEL GECELEME SEANSLARI BAŞLADI

        Geçtiğimiz ay enteresan ve bir o kadar da ilginç bir deneyimleme ile faniliğimi taçlandırdım. Malum büyüklerin ve bir türlü yetişkinleşemeyen yetişkinlerin dünyası ziyadesiyle can sıkmaya başladı ve absürtleşti; bu sebepten de kadrajımı geleceğin sahipleri/büyükleri olan çocukların boyutuna çevirdim. Bakmayın çocuk dediğime; mevzu bilim ve gökyüzü, dünya saatiyle gece yarısını az buçuk geçmiş, konuşlandığımız mevkii ise Uludağ… Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Bilimsel Geceleme” yaz kampının misafiri oldum efendim; çadırlar, ateş yakmalar, demli çaylar vedağ havasının zifri soğunda miss eden şarkılar çemberinde; Bursa dışında Antalya, Ankara ve İstanbul gibi çevre illerden gelen çocuklar, aileleri ve ben,memleketim coğrafyasının en büyük el yapımı teleskobuyla uzayı gözlemleme fırsatı bulduk. Gördüğüm bu güzellik ve devasallık karşısında o kadar küçük ve manasızız ki her gün bla bla fantezisinde dolanıp durduğumuzun imzasını bir kez daha çaktım, bu kocaman, ulu ahengiylesalınan ‘ay’ın karşısında… Üstadın “durma göğe bakalım” dediği gibi belki de hep göğe bakmalıyız, zira birbirimize ve yeryüzüne baktığımızda sonuç ortada?! (Es not: İlk yanılsamalar durağında inmek için reca edicem sağa çekin!)Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Uludağ’da düzenlediği etkinlikte; ay, Mars, Satürn ve Venüs’ü gözlemledik.Samanyolu ve evrenin anlatıldığı uzay gözleme etkinliği “Bilimsel Geceleme”, Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonluğu ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) öncülüğünde gerçekleştirildi. Aralarında gökbilimci Prof. Dr. Zeynel Tuncal, Türkiye Ulusal Gözlemevi Kurucusu Prof. Dr. Zeki Aslan ve Prof. Dr. Osman Demircan’ın da yer aldığı 15 uzman, İstanbul Üniversitesi Astronomi Kulübü ve NASA ödüllü amatör gökyüzü fotoğrafçısı Tunç Tezel’in rehberliğinde bir araya geldik. Gelin ayrıntıları işin erbabından Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan’dan dinleyelim.

        BİLİMİN SERÜVENE DÖNÜŞTÜĞÜ ADRES

        Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi nedir? Malum memleketim coğrafyasında “bilim” kelimesi bize pek yakın duramıyor…

        Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, bilimin serüvene dönüştüğü yer...Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projesi Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişimine hız kazandırmayı ve bu kapsamdaki ilk örnek olarak tüm Türkiye’ye model olmayı hedeflemekte. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde ve sosyal sorumluluk bilinciyle yürütülmekte olan bir projedir.Bursa’yı her alanda geleceğe taşıyacak projeleri bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Bilim ve Teknoloji Merkezi, çocuklarımızın ve gençlerimizin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak amacıyla geliştirildi. Merkezde 14 farklı alanda yaklaşık 270 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri bulunmakta. Ayrıca eğitim salonları, kimya ve fizik atölyelerinin yapıldığı laboratuvarlar,simülasyon cihazları, planetaryum, üç boyutlu sinema salonları, Bilim Arası kafe ve hediyelik eşya dükkanının yer aldığı merkezde çocuklarımızı bilimsel kampların, atölye çalışmalarının, bilimsel şovların yapıldığı yoğun bir içerik beklemekte.

        Bu proje nasıl ortaya çıktı? Kimlerle çalışıldı?

        Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve (Kültür A.Ş. Başkanı) ben, İngiltere'de Manchester'a gerçekleştirdiğimiz ziyaret sırasında şehirdeki Bilim Müzesi'ni gezdik. Gezi sonrası, bir benzerinin Bursa'da yapılması için Sn. Altepe'yi ikna ettim. Böylelikle projenin gerçekleştirilmesi için ilk adım atılmış oldu. Paydaşlarımız arasında TÜBİTAK, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mehmet Zorlu Vakfı ve Bursalı işadamları yer alıyor.

        Parasal destek için neler yapıldı?

        Projeye Bursa'nın işadamları destek oldular. Mehmet Zorlu Vakfı üzerinden 500 bin Euro’luk bağış yapıldı. Ayrıca TÜBİTAK projeye fon desteği sağladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise BTM binasını inşa etti.

        DOKUNMAMAK YASAKTIR!

        Mimarlık ve tasarım, merkezin içinde yer alan aletler, atölyeler için neler yapıldı, kimlerle çalışıldı? Uludağ'da yaptığımız etkinlikler ne zamanlar yapılıyor, katılım için çocuklar ve veliler size nasıl ulaşmalı, şehir dışından katılım nasıl oluyor?

        İlk etapta yurt dışından alınan düzeneklerin maliyeti, Mehmet Zorlu Vakfı’ndan gelen bağışla karşılandı. Ardından yurt dışındaki merkezlerde yer alan düzeneklerin benzerleri ya da orijinal düzenekler BTM’de kurulan atölye de üretilmeye başlandı. Böylece yerli üretim teşvik edildi. Bugün bu atölye de üretim dışında düzeneklerin periyodik olarak bakım ve onarım işlemleri de gerçekleştiriliyor.Projenin çizimi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Binanın mimari şekli yukarıdan bakıldığında “Bohr Atom Modeli” modeline benziyor. Merkezin içerisindeki kolon sayısı ile periyodik cetvelde yer alan elementlerin sayısı aynı. Uludağ’da gerçekleştirilen Bilimsel Geceleme etkinliğinin bu yıl 2’incisi düzenlendi. Katılım için “bursabilimmerkezi.org” adresimizden de etkinliklerimizi duyuruyoruz. Bizimle iletişime geçmek isteyenler yine resmi internet sitemizdeki iletişim bilgilerini kullanarak bize ulaşabilirler. Ayrıca BTM’nin sosyal medya hesapları üzerinden anlık olarak bilgi alabilirler.

        Neden müze değil de merkez?

        Çünkü; müzeler geçmişe ait değerleri muhafaza edip geleceğe taşımayı amaçlar ve müzelerde “dokunmak yasaktır!” Ancak bilim merkezleri geleceği inşa etmeyi ve geleceğin bilim adamlarını yetiştirmeyi amaçlar ve merkezlerde“dokunmamak yasaktır!”

        KARANLIKTA GÖKYÜZÜ PARKI

        Gece kampta Keles'te bir gözlem evi yapılacağından bahsetmiştiniz. Bu projeden bahseder misiniz?

        Dünyanın birçok ülkesinde gökyüzü gözlemlerinin rahatça yapılabilmesi için, şehir ışıklarından arındırılmış parklar bulunuyor. Bu parklarda gökyüzünü, uzayı, yıldırımları doğal haliyle çıplak gözle ya da teleskop kullanarak rahatça gözlemliyorsunuz. Biz de Türkiye'de ilk olacak “Karanlıkta Gökyüzü Parkı” projemiz için çilek ve kiraz diyarı olan Keles ilçemizde alan çalışması gerçekleştiriyoruz. Çok yakında haberlerini duyacaksınız.

        Tekrar merkeze dönecek olursak dünyadaki ve ülkemizdeki önemi nedir?

        BTM'nin tüm bölümlerinin 2017 yılında tamamlanması ardından, merkezin tek muadili Boston'da yer alan bilim merkez olacak. Merkez ayrıca mevcut haliyle Türkiye'de bir ilk...

        Bursalılar'ın ilgisi ve çevre illerden-ilçelerden katılım/merak ne durumda?

        Bursalılar'ın, şehre böyle bir merkez kazandırılarak çocuklarının 14 farklı bilim alanında uygulama şansı bulmaları nedeniyle çok mutlular. BTM'nin düzenlediği etkinliklere her anlamda yoğun bir katılım oluyor. Katılımlar yalnızca Bursa ile sınırlı değil. Antalya, Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmit, Balıkesir ve Yalova gibi başka şehirlerden de etkinliklerimiz takip ediliyor.

        Bundan sonraki projede bilim meraklılarını neler bekliyor? Bir de sohbette 2023'ten bahsetmiştiniz?

        Devlet politikası haline gelen bilim merkezleri yapımı, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararı ile 2023 yılına kadar 81 ile yayılacak. Türkiye’nin her ilinde bilim ve teknoloji olacak.Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteği ile merkezimize uzay, havacılık ve astronomiyi konu alan bir bölüm inşa edilerek eklenecek. Açık hava su alan parkınınsa modüler olarak BTM’ye eklenmesi için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Ayrıca dünyaca ünlü gezici sergiler de yine BTM aracılığı ile Türkiye’de bilim ve teknoloji severler ile buluşmaya devam ediyor.

        Son olarak söylemek ve eklemek istediğiniz bir bilgi varsa, ekleyelim…

        Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bursa Büyükşehir Belediyesi için bir vizyon projesi. Türkiye'deki herkesin daha çok ilgi göstereceği ve geleceğimiz olan çocuklarımız için uygulamalı eğitimlerin ve etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir merkez. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak merkezimize Türkiye'nin her yerinden talep gelmesini arzu ediyoruz. Bu uygulamaları etkinlik ve eğitimlerden ülkemizdeki tüm çocukların yararlanmasını istiyoruz.

        Diğer Yazılar