Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Beşiktaş-Sivas maçındaki penaltı kararı çok tartışıldı. Maçta 3 tane kritik karar var. Verilen penaltı, verilmeyen penaltı ve Rhodolfo-Aatif mücadelesindeki hakem kararı. Hakemlikte esas olan; oyun kurallarına hakimiyettir. Eski hakem ağabeylerimiz, hocalarımız bizlere hep “Penaltıyı yapacak olan savunma oyuncusudur. Doğruyu bulmak istiyorsanız savunmaya bakın, forvete bakmayın” derlerdi. Hakemlik hayatım boyunca bunu kendime şiar edindim ve çok da başarılı oldum.

        Sevgili Talat Tokat hocam bir gün bana dedi ki “Ceza alanında çok dikkatlisin, bunun sırrı nedir?” Büyük hoca, bunu bana sorunca yüzüm kızardı, utandım. Öyle ya, ne öğrendiysek onlardan öğrenmiştik. “Çekinme, söyle” dedi. “Savunma oyuncularına bakıyorsun değil mi?” deyince, derin bir nefes aldım. O günlerden bu güne değişen hiçbir şey yok.

        Hakemlere altın bir öğüt. Siz de penaltıda başarılı olmak istiyorsanız savunma oyuncusuna bakın. Sevgili Hüseyin Göçek kanaatimce hücum yapan oyuncuya baktığı için Beşiktaş lehine penaltıyı verdi. Yakın olmasına rağmen verdiği karar yanlış çıktı. Şimdi şöyle bir şey diyebilirsiniz; “Hocam bu penaltı değil mi?” diye... Kesinlikle değildi.

        MÜFTÜOĞLU'NA KOCAMAN ALKIŞ

        Sevgili Kuddusi Müftüoğlu, hafta içinde düzenlenen ‘Hakem Değerlendirme Toplantısı’nda, Fenerbahçe-Galatasaray maçındaki, Fenerbahçe’nin attığı gol için “Ofsayt” dedi. Yardımcı hakem eğitmeni Giovanni destekli bu karar, salondan da onay aldı. Diego’nun attığı gol öncesinde Van Persie ofsayttaydı. Gözlemci bu pozisyon için yardımcı hakemi desteklemiş hatta 8,5 gibi yüksek bir not vermişti. Ne demişler, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner.” MHK Başkanı’nı kutluyorum, böyle kritik pozisyonlar için doğru neyse onun açıklanması gerekir. Kafalarda soru işareti bırakmamak, büyük bir özgüven ve cesaretle doğruyu söylemek büyük bir erdemliliktir. Bu, gelecekteki maçları da kurtarmak için önem arz etmektedir. MHK Başkanı Müftüoğlu bundan sonra da gündem yaratan kritik kararların doğrusunu hem hakemleriyle hem de kamuoyuyla paylaşmalıdır.

        MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu’nun hafta içinde yaptığı seminerde özellikle moral motivasyon ile ilgili söylediği sözler salondan büyük alkış aldı. Hakem, başkanın ağzına bakar. Oradan çıkacak iki güzel cümle hakemi alır götürür. Bekledim, bu motivasyon konuşması lige nasıl yansıyacak diye. Ve beklenen hedefine ulaştı. Bir maç dışında diğerlerinin hepsi başarılı geçti. Bu tür konuşmaların, görevin başarılmasında önemli rol oynadığı ortada. MHK Başkanı’na bu tür konuşmalara lig boyunca devam etmesini bir ağabeyi olarak tavsiye ediyorum.

        Genç hakemler kendilerine verilen şansları iyi değerlendiremiyorlar. Çok büyük hatalar yapmamalarına rağmen hakem etiği ve terbiyesi açısından oyuncularla olan diyaloglarda vücut ve beden dilinin kullanımında sınırı tam çizemiyorlar. Bu sezon Süper Lig’de büyük bir sirkülasyon olacak. MHK Başkanı herkese şans veriyor. Kamyonu devirmeden yolculuğu tamamlamak lazım. Aksi takdirde kaçan balık büyük olur.

        Diğer Yazılar