Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İnsanoğlunu doğasından koparmak ne kadar mümkün? Bir çiçeğin tohumunu betona ekebilir misin ya da akvaryumun içine toprak koysan balık yüzdürebilir misin? Peki sen ait olmadığın yerde yaşam sürebilir misin?

        Şimdilerde koca bir taş yığının içinde açıyoruz gözlerimizi. Büyüklerimizden dinleyip öğreniyoruz çiçeği böceği… Şanslı olan bir kısmımız mahallede apartman yapılmamış alanlarda dokundu toprağa. Bugün büyük şehirde doğan çocuklarımız da televizyondan görüp biliyor yeşili. Tabi ne kokusuna ne de dokusuna dair fikirleri yok. Hayat döngüsü onlar için belki de sadece bir insanın doğup ölmesi… Paylaşmayı bilmeyişimiz bile bundan geliyor gibi. Daha aynı atmosfer altında başka canlılarla hayatı paylaşamıyorken, kendi aramızda toprak kavgasına düşmemiz normal değil mi?

        Bugün yaşadığımız ve üzülerek seyirci kaldığımız pek çok olayın sebebini, özümüzden bu denli uzaklaşmamıza bağlıyorum…

        Hatırlamalı insan ya da bilmiyorsa öğrenmeli, tabiatı, ormanı ve hayvanları. İnsan, doğanın içine karıştıkça insanlığını hatırlar! Tıpkı yıllar sonra doğup büyüdüğün evi ziyaret ettiğinde çocukluğunu anımsadığın gibi…

        Ne acıdır ki “şimdi nereden bulup da gideceğiz yaban hayatı görmeye” diye soracak bir haldeyiz!

        İstanbul Devlet Opera ve Balesi - Modern Dans Topluluğu İstanbul’un Sanat Yönetmeni Beyhan Murphy, şehrin göbeğinde büyüttüğü çocuklarına bunları öğretebilmek için Hintli yazar Rudyard Kipling’in masalı olan Orman Kitabı’nı seçmiş. Yıllar sonra da bu kitabın başka bir dilde, yani dans ile tüm çocuklara ve yetişkinlere anlatılması gerektiğine inanıp Şehir Orman eserini sahneye koymuş.

        Eserde, ormanda kaybolan ufak bir çocuğun hikayesini izliyoruz. Kurt ailesinin onu sahiplenip koruması, orman yasalarını öğretip hayvanlarla iletişim kurabilmesine şahit oluyoruz. Çakallar, maymunlar, manda sürüleri, yılan, kaplan ve panter gibi hayvanların günümüzde karşımıza çıkan insanlarla nasıl benzer suretlere ve karakteristik özelliklere sahip olduğunu farklı bir kurgu ile canlandırıyor Mdtistanbul dansçıları.

        Bir çakalın okuldaki öğrenciyle aynı derse girdiğini düşünün, gece kulübüne giden bir yılan ya da özel sektörde işten çıkarılmış onlarca insanın yanında bir manda sürüsü olduğunu düşünün…

        Ormana düşen bir gencin hikayesi ve günümüz kıyası ile toplumsal değerlere, popüler kültürün etkisine ironik bir yaklaşımla değiniyor Şehir Orman. Tabi çevre ve doğa kirliliği hakkında, nesli tükenen hayvanlar ve en önemlisi sokaklarda yaşamak zorunda kalan çocukların hikayesiyle de ilgili bambaşka bir duyarlılık kazanmamızı sağlıyor.

        İlk gösterimi 2003 yılında Ankara’da yapılan Şehir Ormanı bugün Mdtistanbul dansçıları tarafından izlemenin tam zamanıdır. Zira yıllar geçtikçe uzaklaştığımız değerleri hatırlamak hatta hepimizi üzen sosyal olaylara farklı bir bakış açısı kazanmak için 7 den 77 ye herkesin Şehir Orman ile günümüzden bir parça uzaklaşması çok iyi gelecektir. Rahman Altın’ın müziklerini yazdığı eserde Athena ve maNga da birer parçalarıyla katkıda bulunuyor.

        İlk gösterimi 24 Kasım 2015 te Beşiktaş belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde saat 20.00 de yapılacak olan gösterinin bilgi ve biletlerine www.dobgm.gov.tr – www.biletiva.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.

        Diğer gösterim tarihleri:

        29 Kasım 2015, Pazar saat: 16.00 Fulya Sanat Merkezi

        13 Aralık 2015, Pazar saat: 16.00 Fulya Sanat Merkezi

        20 Aralık 2015, Pazar saat: 16.00 Fulya Sanat Merkezi

        16 Ocak 2015, Cumartesi saat: 20.00 Kadıköy Süreyya Operası

        17 Ocak 2015, Pazar saat:16.00 Kadıköy Süreyya Operası

        31 Ocak 2015, Pazar saat:16.00 Fulya Sanat Merkezi

        23 Şubat 2016, Salı saat: 16.00 Fulya Sanat Merkezi

        17 Nisan 2016, Pazar saat: 16.00 Fulya Sanat Merkezi

        23 Nisan 2016, Cumartesi saat: 16.00 Kadıköy Süreyya Operası

        24 Nisan 2016, Pazar saat: 16.00 Kdıköy Süreyya Operası

        ******

        Siz de hayata, duyguya, insana dair fark edişlerinizi ve biriktirdiklerinizi benimle paylaşın…

        Ben de kendi hislerimden kalemime döküldüğü kadarıyla sizlere dokunabileyim

        Diğer Yazılar