Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        90 yıl önce, demokrasiyi seçmiş olan Türkiye, bugün muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmek için, asrın projelerini bir bir gerçekleştiriyor. Cumhuriyetimizin kuruluşuna armağan olarak, boğazın altından geçen, Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlayan Marmaray projesinin, gerçekleşmesinin gururunu yaşadık. 90 yıl önce Cumhuriyetimizi kurmayıp, demokrasiyle idareye geçmemiş olsaydık, belki de bugün bizde Arap ülkelerinde yaşanan demokrasi mücadelesi içinde olacaktık.

        Marmaray projesine yüzeysel bakarsak, insanların karşıdan karşıya geçmesini sağlayan bir proje olarak görürüz. Fakat bu projenin biraz derinliğine giderseniz, ülkemiz için ne kadar büyük, ülke ekonomisine koyacağı milyarlarca dolar katkıyı ve stratejik önemini görürsünüz. Marmaray yalnız İstanbul projesi değildir. Türkiye projesi de değildir, bu proje Londra'yı Tokyo'ya bağlayacak olan bir dünya projesidir. Bu proje demir ipek yolu projesidir. Bu projenin ekonomik değeri, bir trilyon dolar civarındadır. Bundan en çok pay alacak ülke Türkiye'dir. Projenin tamamlanmasıyla, Türkiye dünyada lojistik bir ülke durumuna gelecektir. Şangay, Pekin, Moskova, Berlin ve Londra ulaşım hattı; Avrupa'dan başlayan, Türkiye'den geçen, Pekin ve Tokyo'ya bağlayan, demir ipek yolundan üç bin kilometre daha uzundur. Yani ülkemizden geçecek bu hat, üç bin metre kısalacak, çok büyük bir zaman ve ekonomik kazanç sağlayacaktır.

        Marmaray, bu bakımdan ülkemiz için çok önemlidir. Bu projede emeği geçen başta Sayın Başbakan olmak üzere, bugünkü hükümet ve bakanlarına, geçmişten bugüne emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu proje ülkemiz insanın gelecekteki refahıdır.

        İzmir'in vizyonunu ve önünü açacak, trafiğini rahatlatacak, İnciraltı'ndan körfezi geçerek Karşıyaka'ya bağlayacak köprü ve tüp geçit projesi, Marmaray kadar büyük ve kapsamlı bir proje olmasa bile İzmir için çok önemlidir. Bu proje 35.5 diyen Karşıyaka'yı tam 35 yapacak olan bir projedir. Bu proje Çiğli'den başlayıp Eski Foça, Yeni Foça, Aliağa ve inşaatı devam eden dünyanın 10'uncu büyük limanı olan Çandarlı limanı ve Dikili için çok önemlidir. Bu bölgenin gelişmesi ve kalkınmasına çok büyük katkı ve fayda sağlayacaktır. Foça'da turizmde, Çeşme ve Alaçatı gibi hak ettiği yeri alacaktır. Çünkü Foça'da aradığınız, doğanın tüm güzellikleri mevcuttur. Bu proje İzmir'in trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır. Çünkü sabah ve akşam saatlerinde trafik aynı yöne akmaktadır. Köprünün yapılmasıyla bu yoğunluk ikiye bölünecek ve çevre yolları da kullanılacaktır. İzmir ve çevresi için, Marmaray kadar çok önemli bir projedir. İzmir'in Marmarayıdır.

        Diğer Yazılar