Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu hafta küresel ekonomilerin gözü kulağı bir defa daha FED’deydi. Aslında bugünlere denk gelen bir FED toplantısı yok. Ama gözler ABD’de her sene yapılan ve bütün dünyadan merkez bankası başkanları, saygın ekonomistlerin katıldığı Jackson Hole toplantılarına çevrilmiş vaziyette. Bu toplantıda yapılacak konuşmalar, özellikle de FED Başkanı Yellen’ın konuşması, piyasalar açısında önümüzdeki döneme ışık tutması açısından önemli.

        BU TOPLANTI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

        Aslında bu toplantı her zaman piyasanın bu kadar ilgisini çekmiyor. Hatta bir süredir toplantıya FED başkanları katılmıyorlardı. Ancak bu yılki toplantıda diğer Merkez Bankası başkanları gibi FED’de tam kadro orada olacak. Ancak toplantıya ilginin asıl sebebi bu değil.

        Bundan 2-3 hafta öncesine kadar, FED’in 2016 yılı içinde bir faiz artırımı yapabileceği ihtimali nerede ise masadan tamamen kalkmıştı. Hatta San Franscisco FED Başkanı Williams bir adım daha öteye gidip “Yeni dünyada rekor düşük faizlere uyum sağlamak için daha yüksek bir enflasyon hedefleyip FED’in yüzde 2 enflasyon hedefini yüzde 4’e revize edelim ve bunu sağlamak için de hem para hem de mali politikaları devreye sokalım” dedi. Benim anladığım dilde bunun karşılığı “Daha fazla para basalım ve hatta ülkeler bütçelerini kullanarak para harcasın” demekti. FED’in önemli isimlerinden olan Williams’ın bu açıklamaları piyasa için tam bir şok etkisi oldu. Anlaşıldı ki Jackson Hole toplantılarında bu öneri ciddi olarak tartışılacak. Eğer bu öneri kabul görürse, FED’in faiz artırımları uzun süre ötelenmiş olacak ve yeni bir parasal genişleme beklenecekti.

        Piyasalar için ilk şok ve ardından artan Jackson Hole toplantısı beklentisi Williams’ın aybaşında yaptığı bu açıklamalar ile geldi. Ancak hikâye burada bitmedi. Geçen 2 hafta boyunca, başta FED’in 2 numarası Fisher olmak üzere ve arka arkaya komitenin önemli oyuncuları faiz artırımı için “Artık zamanı geldi” anlamında açıklamalar yaptı. Bu açıklamaların ardından piyasaların kafası yeniden karıştı ve herkes aynı soruyu sormaya başladıı Jackson Hole’da ne olacak?

        SON SÖZÜ JANET YELLEN SÖYLEDİ

        İşte bu beklentiler ile Jackson Hole toplantısına girdik. Bütün kafa karışıklıkları FED Başkanı Janet Yellen’ın konuşması ile giderildi. Yellen çok net konuştu ve dedi ki: “Faiz artırımı ihtimali yakın”. Artık biliyoruz ki FED’in 1 numarası ABD ekonomisinin gidişatından memnun. Yaratılan istihdam ve başta konut sektörü olmak üzere ekonominin yaşadığı toparlanma Yellen’ı memnun etmişe benziyor.

        BUNDAN SONRA NE OLACAK?

        Gelelim 10 puanlık uzman sorusuna. Dünkü konuşma gösterdi ki, bu sene bitmeden bir faiz artışı artık çok büyük bir ihtimal. Ancak Yellen’ın konuşmasında bir başka unsur daha var. Faiz artışları kademeli olacak. Yani bir başka ifade ile oldukça yavaş ve zamana yayılmış olacak. Bu da herkes için en iyi sonuç.

        Diğer Yazılar