Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2016’nın son haftasında, Noel kutlamasında olan Londra’dayım. Uzun süredir Londra’yı bu kadar soğuk görmemiştim. Noel tatili dolayısıyla yavaşlatılan metro hatları, dondurucu soğukla bir araya gelince en sık müracaat ettiğimiz şey “sık aralıklarla kapalı alışveriş mekânlarına” girmek oldu. Ve Londralıların gözünden kaçmayan ilk ayrıntıyı ben de fark ettim: “ABD Doları’na karşı son 20 yılın en zayıf sterlini, ortalığı alışverişe gelmiş yabancı turistlerin basmasına neden olmuş.”

        Noel alışverişinde bu sene 2.3 milyar sterlinlik rekorun kırılması bekleniyor. Bu beklentide özellikle son 6 yılın Euro’ya karşı en zayıf sterlinini fırsat bilip Londra ve Manchester’a alışveriş ve tatil için gelen İtalyan ve İspanyolların büyük katkısı var. Belki işler bu iki ülkede iyi gitmiyor ama “Noel gelenekleri” konusunda tutucu olan Avrupalılar, ucuz İngiliz Sterlini’ni kaçırmak istememişler.

        İNGİLİZLER TATİL İÇİN ÜLKE BULMA TELAŞINDA

        Bilenler bilir, Brexit de olsa, işsizlik yüzde 5’e doğru tırmanıyor da olsa İngilizler yaz tatillerinden ödün vermezler. Gerçi bıkkınlık veren yağmuru ve kapalı havayı düşününce 15 günlük güneşli yaz tatili için İngilizlerin neden bu kadar hassas olduklarını anlamak da zor değil.

        REKLAM

        Neyse konumuza dönelim. Yabancılar için “zayıf sterlin” nasıl çekim merkezi olmuşsa, Cannes, Mayorka, Ibiza hayali kuran İngilizler için de kâbus olmuş. Diğer yandan yakın zamanda Paris’te, Berlin’de, Brüksel’de patlayan bombalar da İngilizleri korkutmuşa benziyor. Öyleki İngilizlerin gözde turistik mekânlarından Paris bu seneki Avrupa Futbol Şampiyonası’na rağmen yılı turizmde 750 milyon Euro’luk kayıpla atlatacakmış. Bu arada İngilizlerin bir dönem gözdesi olan Mısır’daki Şarm El Şeyh, terör nedeniyle ünlü İngiliz tur operatörü Thomas Cook tarafından kataloglardan çıkarılmış.

        Peki İngilizler yaz tatili için ne yapacaklar?

        Maalesef “Türkiye’ye gelecekler” diyemiyorum. Bizi de es geçmeyeceklerdir ama hem terör korkusu olmayan hem de İngiliz Sterlini’nin yerel paraya göre güçlü olduğu Meksika, G.Afrika, Kosta Rika, Şili ve Arjantin gibi ülkelere büyük talep varmış. Bu ülkelerin çoğunda İngiliz Sterlini, yerel paraya göre son 4-5 yılın zirvesindeymiş. Avrupa’ya bir süreliğine “Bye Bye” diyen İngilizler, G.Amerika ve tropik ülkelerde sterlinlerini konuşturmak istiyorlar.

        YA ALMANYA DA EURO’DAN ÇIKARSA!

        Ütopik mi geldi? Olabilir. Ancak bir önceki İngiltere Merkez Bankası Başkanı Lord Mervyn King demiş ki: “Brexit, İngiltere için büyük şans. Başarısızlığı ortada olan AB’den çıkmak bizim için ekonomik olarak çok faydalı olacak. Zaten yakında Almanya da Euro’dan çıkmanın yoluna bakacaktır.”

        King ayrıca şu an AB’deki İspanyol, İtalyan ve Portekizlileri Alman vergi mükelleflerinin taşıdığını ve onların da sabrının yakında taşmak üzere olduğunu belirtmiş.

        Brexit sonrası sancılı günler geçiren İngiltere’de bu tür açıklamalara bir miktar mesafeli bakılıyor ve “Reklam kokan hareketler” olarak değerlendiriliyor. Ancak bu sefer söyleyen İngilizlerin efsanevi eski Merkez Bankası Başkanı!

        REKLAM

        Acaba King, bir İngiliz olarak “içinden geçenleri mi söyledi?” Yoksa bir ekonomist ve bilen olarak mı bu açıklamaları yaptı?

        Bunun cevabını yakın zamanda alamayız. Ancak Almanya’nın Euro’dan çıkması, yani AB’nin dağılmasının sonuçları çok büyük olur. Bizi de etkiler. Ama bu bir yıl sonu yazısı ve ben bu “derin konuya” girmeye niyetli değilim. Ayrıca hava gerçekten çok soğuk...

        Diğer Yazılar