Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump nihayet yemin ederek görevine başladı. Bir önceki Başkan Obama ilk siyahi devlet başkanı olarak tarihe geçmişti. Donald Trump da Forbes’in hesaplarına göre 3.7 milyar dolarlık servetiyle ABD tarihinin en zengin başkanı olarak göreve başladı.

        Bakalım serveti, tweet’leri, aykırı fikirleri ve anketlerdeki yüzde 40’lar altında bir destekle göreve başlayan Trump, ABD’ye ve nihayetinde dünyaya nasıl damgasını vuracak?

        NASIL BİR MİRAS DEVRALIYOR?

        Trump’ın nasıl bir ekonomiyi Obama’dan devraldığı şu sıralar konuştuğu bir mevzu. Obama göreve başladığında ABD ekonomisi 2008 Lehman kriziyle boğuşuyordu. Başkan’ın seçim kazandığı 2008 senesinde ABD ekonomisi 1950 yılından sonra ilk kez daralmıştı.

        8 sene başkanlık yapan Obama, Trump’a bu süre içinde yüzde 3 civarında büyüyen bir ekonomi bıraktı. Obama’nın bir başka derdi de işsizlikti. Göreve geldiğinde yüzde 8 civarında bir işsiz ordusuyla karşılaşan Obama, 8 sene sonra ülke bazında işsizliği yüzde 4.7’ye kadar düşürdü.

        Lehman krizi sonrasında ekonomiyi canlandırmak için devlet bütçesinden harcanan paraların ardından bir ara yüzde 10’a kadar açılan bütçe açığını da Obama 8 sene sonra görevi bırakırken yüzde 3’lere kadar düşürdü.

        Bu listeyi Obama döneminde “azalan ticaret açığı, rekor kıran ABD borsa endeksleri, toparlayan ev fiyatları” diye uzatabilirim. Ancak sanırım tablo anlaşıldı. Obama, bir önceki Başkan Bush’tan krizde aldığı ABD ekonomisini ayağa kaldırdıktan sonra Trump’a devrediyor

        TRUMP’IN ABD SIYASETINDE DAMGA VURMASI BEKLENEN KONULARI

        Ticaret anlaşmaları

        Obama’nın en büyük hamlelerinden biri Avrupa ile (TTIP) ve 11 Asya ülkesiyle yapacağı (TPP) serbest ticaret anlaşmalarıydı. Bu anlaşmalar için çok uğraşmıştı. Trump göreve geldiğinde ilk iş olarak bunları yırtıp atacağını söyledi.

        Dünya ticaretinde ciddi bir hacim kaybına yol açacak bu gelişme ayrıca küreselleşmeye de büyük darbe vuracak.

        Çin

        Trump, ABD’nin en büyük ticaret açığı verdiği ülke olan Çin’i cezalandırma yoluna gidiyor. Çin mallarına yüzde 45 vergi koymayı vaat etmişti. Ayrıca uzun süredir ABD’nin uyguladığı “Tek Çin politikası” olarak adlandırılan Tayvan konusunda Çin’i muhatap almayla ilgili Trump’ın bazı çekinceleri var.

        Bu durumda da ABD ile Çin arasında ve daha sonra bütün dünyayı etkileyebilecek bir siyasi gerginliğe hazır olmak gerekecek.

        Vergi

        Seçimler öncesinde “Ben vergi vermiyorum” diyen Trump, mevcut yüzde 35 olan kurumlar vergisini yüzde 15’e düşüreceğini açıklamıştı.

        Ayrıca Amerikalı şirketlerin toplam 1.2 trilyon doları bulan yurtdışında tuttukları gelirlerini de ABD’ye getirmeleri için bir kereye mahsus yüzde 10’luk bir özel vergiden bahsetti. Şimdi gözler bu vaatleri gerçekleştirebilecek mi diye Trump’a çevrilecek.

        Böyle bir başkan geliyor ABD’nin başına. Renkli mi renkli, aykırı mı aykırı... 4 koca yıl var önünde ve bu süre sonunda umarım dünya Trump’ın Obama’dan devraldığından daha yaşanılabilir bir yer olur.

        Diğer Yazılar