Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Katar konusu hem bizim hem de dünyanın en önemli gündem konularından biriydi. Ablukanın başlaması, Trump’ın Katar’ı terör finansmanı ile suçlaması, Suudilerin oluşturduğu bloka diğer ülkelerin katılması derken hikâye, ABD ile Katar’ın “ortak askeri tatbikat ve Katar’ın 12 milyar $’lık askeri helikopter alımı anlaşması yapacağı” açıklamalarının gelmesiyle tam bir kördüğüme döndü.

        Bütün dünya ile birlikte biz bu gelişmeleri takip ederken, bir başka noktada cereyan eden Rusya-ABD gerilimi dikkatli gözlerden kaçmadı. Bence yakın zamanda bölgemizde ciddi kırılımlara yol açacak bu gelişme “ABD Senatosu’nun Rusya’ya uygulanan yaptırımlarını genişletme kararı” almasıydı.

        RUSYA, TRUMP’TA UMDUĞUNU BULAMIYOR

        Geçtiğimiz çarşamba günü ABD Senatosu Kırım ilhakı sonrası Rusya’ya uygulanan mevcut yaptırımların “ulaştırma, gemicilik, madencilik” gibi sektörlere de yayılmasını isteyen bir karar aldı. Halihazırda kamu borçlanması ve kişi bazlı yaptırımlar söz konusuyken senatonun istediği ölçekte genişlemesi Rusya’nın Rosneft, Lukoil, Gazprom gibi dev şirketlerini de çok zor durumda bırakacak.

        Senato kararının Temsilciler Meclisi tarafından 180 gün içinde onaylanması gerekiyor. Bu süre içinde Başkan Trump ağırlığını koyup tasarıyı onaylatmamayı başarabilir mi? Yoksa seçim kampanyasını Rusya ile iyi ilişkiler üzerine kuran Trump seçildikten 5 ay sonra “ABD resmi politikalarının prangalarına yenik mi düşecek?”. Henüz bu sorularının cevabını bilmemekle beraber Trump’ın seçim öncesi “Ortadoğu söylemlerinin” Katar krizi sırasında ne kadar farklılaştığını gördük. Bu çerçevede “Pentagon damgalı bir ABD dış politika stratejisi, Trump’ı esir almaya başladı” yorumlarını hafife almamak gerekir diye düşünüyorum.

        RUSYA YAPTIRIMLARI ALMANLARI DA VURUYOR

        ABD Senatosu’nun aldığı yaptırımların genişlemesi kararına gelen en üst perdeden itirazlardan biri de Almanya ve Avusturya’dan geldi. Yapımı devam eden ve 2019’da bitmesi beklenen Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi altından geçen Nordstream II doğalgaz boru hattının da yaptırımların genişletilmesi sonrası tehlikeye girmesi söz konusu. Bu karara da en çok itiraz eden boru hattının Avrupa’ya giriş noktası olan Almanya ve gazın kullanıcısı olacak Avusturya.

        İşler karışıyor. Trump dönemi beklenenin aksine hiç kolay geçmeyecek gibi. Eskiden müttefik bildiğimiz ülkeler “ayrı sayfalara” düşmeye başladı. Adına ticaret savaşları, enerji savaşı ya da her ne dersiniz deyin yakın zamanda bitmeyecek.

        Diğer Yazılar