Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bebeklerin ilk 3 ayında doktora başvurularının yüzde 10-15’i ağlama sebebiyle ilişkili. Bu huzursuzluğun altında yatan nedense infantil kolik yani gaz problemi... Peki bu problemi önlemek mümkün mü?

        GAZ problemi, genellikle bebek 4 aylık olana kadar haftada 3 gün, günde 3 saat kadar süren ağlama nöbetleri olarak kendini gösteriyor. İlk aylar zor olsa da kendiliğinden iyileşmesi açısından iyi seyirli bir hastalık. Peki niçin ortaya çıkıyor, önlemek mümkün mü, sağlıklı bir anne sütü alımı için nelere dikkat edilmeli? Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Ebru Gözer ve Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, gaz problemine dair merak edilenleri anlattı...

        ‘ŞURUPLAR FAYDALI DEĞİL’

        Gaz sorununun kaynağı nedir?

        3 ayrı hipotez var. İlki annenin tükettiği alerjik olabilecek besinler sebebiyle bebekteki bağırsak geçirgenliğinin artması sonucu bebeğe geçmesi. Bu besinler arasında inek sütü ve ondan üretilen ürünler, soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşil biber ve baharatlı yiyecekleri sayabiliriz. Bir başka hipotezse annedeki duygusal sıkıntı ve endişenin bebekte gaz problemine yol açtığı yönünde. Ailede çatışmalar, annenin bebeğe vakit ayıramaması, eş desteğinin yetersiz olması, travmatik doğum gibi durumlar gaz problemi için önemli risk faktörleri. Merkezi sinir sistemi gelişimi de bir başka hipotez. İlk aylarda bağırsaklarda melatonin azlığı nedeniyle rahatlama süresi yeterli olmuyor. 3’üncü aydan sonra melatonin düzenli salınıma başladığında, gaz problemi kayboluyor.

        Bebeğin gaz yüzünden ağladığını nereden anlarız?

        Yüksek tonlu aşırı ağlamayla birlikte ayaklarını karına çekme, gerinme, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma görülür. Bebek, kaka sonrası rahatlayabilir ancak bazen bu etkili olmaz. Genellikle 2-3 saatin sonunda kendiliğinden susar. Genelde 4’üncü ayın sonunda gaz yakınmaları ortadan kalkar. Gaz probleminde, bitki çayları ve bitkisel kökenli gaz giderici şurupların yeterli etkilerinin olmaması ve yan etkileri nedeniyle bebeklerde kullanımı önerilmiyor. Simetikon, gazın rahat çıkarılmasını sağlıyor ancak faydalı olmuyor. Spazmı gidermeye yönelik ilaçlarla da ciddi yan etkiler gözleniyor.

        Ne zaman uzmana başvurmalı?

        Artan şiddette ağlama veya ağlama Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu Dr. Ebru Gözer süresinin uzaması, buna eşlik eden kusma, kanlı kaka, beslenme isteksizliği, artan karın şişliği, ciltte yaygın egzama, kilo alımında duraklama, boğulmuş fıtık, ateş, bilinç değişikliği varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

        Emziren anne nasıl beslenmeli?

        Anne sütüyle beslenen bebeklerde gaz probleminin daha az görüldüğü de düşünülürse, sağlıklı bir anne sütü alımı için annenin beslenme alışkanlığı da oldukça önemli. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında emziklilik döneminde günlük enerji ihtiyacına 750 kalori ek yapılmalıdır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 250 kalorisiyse gebelikte kazanılan depolardan karşılanıyor. Günlük alınan toplam sıvı yaklaşık 3 litre olmalı. Bu miktar pratik ölçülerle 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklinde öneriliyor. Çay, kahve ise süt verimini azaltıyor.

        Bebeklerde gaz problemini önlemek için:

        1. Emzirirken beslenmenize özen gösterin. Sigara, kahve, çay, çikolata, baharatlı yiyecekler, annenin sindirim sorunu yaşadığı besinler, kuru bakliyat, kabuklu deniz ürünleri, turunçgiller gaza neden olduğu gibi var olan sorunu artırabilir.

        2. Bebeğinizi dik pozisyonda yeterli sürede emzirin.

        3. Beslenme sonrası bebeğinizin sırtını sıvazlayarak dik pozisyonda ya da parmak uçlarıyla hafif sırtına vurarak gazını çıkarın.

        4. Biberonla beslerken bebeğinizin hava yutmadığından emin olun. Biberon deliği bebeğin bulunduğu ay ile uyumlu olmalıdır. Gaz ve kabızlık yakınması oluyorsa mama değişikliği yapılabilir. Besin miktarı bebeğin ihtiyacına uygun olmalıdır.

        5. Aile öyküsünde besin alerjisi olan bebeklerde cilt sorunları, kusma, iştahsızlık gibi yakınmalar varsa süt alerjisi olabilir. Annenin diyetin den süt ürünleri çıkarıldığında klinik bulgular düzelir.

        6. Bebeğinizi kucağınızda hafif dans eder şekilde veya sallayarak tutarken görsel, işitsel ve dokunsal uyaranlar faydalı olacaktır.

        7. Sık beslemek ve kucakta olmak rahatlatabilir. Sallama, ses çıkaran oyuncaklar ritmik uyaranlar vereceği için etkili olabilir.

        8. Karnı üzerine veya kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırma pozisyonu bebeği rahatlatabilir.

        9. Bebeğinizin emme isteği fazlaysa beslenme sonrasında sakinleşmesini sağlamak için kısa süreli emzik verebilirsiniz.

        10. Bebeğinizi kendi halinde ağlamaya asla bırakmayın.

        11. Açlık, emmek isteği, uyku, uyaran isteği gibi durumları gözden geçirin. Bu ihtiyaçlardan birini karşılamanız bebeğinizin daha sakin olmasını sağlar.

        12. Gaz giderme için kullanılan ilaçlar çoğu zaman etkili olmayabilir. İlaç kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının.

        13. Ağlama saatlerine yakın banyo ve sonrasında yapılacak masaj bebeğinizi rahatlatabilir.

        14. Gaz problemi olan bebeklerin ağlaması kolay şiddetlendiğinden uyaranları azaltmak, sakin ortamda bulunmak, anne ve babanın tutumu da bebeğin sakinleşmesini sağlayabilir. Bu, mizacı gereği sürekli uyaran ihtiyacı olan bir bebekte tersine daha fazla ağlamaya da neden olabilir.

        15. Bebeği izleyen çocuk doktoru mutlaka aileye sorun hakkında detaylı bilgi ve güven vermelidir. Gaz probleminin kendini sınırlayan ve iyileşen bir hastalık olduğunu vurgulamalıdır.

        Diğer Yazılar