Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir kız çocuğu nasıl olur? Uslu mu, sessiz mi, zarif, eğlenceli, görgülü ve çalışkan mı? İllaki güzel mi? Makyaj malzemesi mi olmalı merakı hep, oyuncak bebekler ya da annesinin topuklu ayakkabıları mı?...

        Son yıllarda kız çocuklarının nasıl olması, görünmesi gerektiğine dair fikirlerde dalgalanmalar oluyor... Eskiden makbul sayılan yumuşaklık ve güzelliğe, itaate, evcimenliğe varan tüm yollar hâlâ birçok yerde geçerliliğini korurken bir yandan da ‘Strong is the new pretty – Güç, güzelliğin yerine geçti’ tutumu da yayılıyor.

        Disney’in geçen şubatta gösterime giren ‘Moana’sı bu yeni tutumla ortaya çıkmış bir kız kahramandı mesela... Moana, içindeki sesi dinleyip konfor alanından çıkmaya cesaret eden, bu cesaret sayesinde kendisini dönüştürecek ve halkını iyileştirecek olan seyahate çıkan ve oradan başarıyla dönen bir kız çocuğunun hikâyesiydi.

        ALIŞILAGELMİŞ KALIPLARIN DIŞINDA

        Fotoğrafçı Kate Parker da ‘Strong Is The New Pretty’ başlığı altında hazırladığı kız çocuklarını alışılagelmiş kalıpların, rollerin dışında fotoğrafladığı bir çalışma hazırladı. 5 ve 8 yaşındaki kızlarını pembe tütüler, bale dersleri vs. gibi kızsal kabul edilen aktivitelerin haricinde daha çok güçlülüklerine, canlılıklarına vurgu yapar hallerde fotoğrafladı ve bu fotoğrafları bir kitaba dönüştürdü.

        Parker, kız çocuklarının ‘daha yüksek sesli olmaya, bir lider ya da bir atlet’ olmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kız çocuklarının sevilmek ya da kabul edilmek için illaki nazik, cici bici, sevimli olmaları gerekmediğini, içlerinden geldiği gibi olarak güçlü, sert, sağlam olarak yine de sevilip kabul edileceklerini vurgulamak için bu temayı hazırladığını belirtiyor. Kızlarını ve onların arkadaşlarını fotoğraflarken oldukları gibi, bazen dağınık, pis, öfkeli, neşeli; hangi haldelerse oldukları gibi görünmelerini istediğini anlatıyor...

        Çocuklarınızın fotoğraflarını çekerken...

        Fotoğrafçı Kate Parker bir söyleşisinde çocuklarınızın fotoğraflarını çekerken nelere dikkat ederseniz daha iyi bir fotoğraf olacağının ipuçlarını veriyor:

        1. Işığa dikkat edin:

        Işık çok önemli. Akşam güneş batışından önceki bir saate ‘sihirli saat’ deniyor. Bu saatte çekilen fotoğraflar en şahane ışığa sahip oluyor. Bu saatlerde çocuklarınızı alıp dışarı çıkın. Çocuklarınızı ve güneşi karşınıza alarak ters ışıkla çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

        2. ‘Gülümse’ demeyin:

        Sahte gülücüklerle dolu fotoğraflar istemiyorsanız, size bakmamalarını söyleyin. Birbirlerine baksınlar, birbirlerini gıdıklasınlar.

        3. Sevdikleri şeyleri belgeleyin:

        Çocuklarınızın, sevdikleri objelerle birlikte fotoğraflarını çekin. Evinizde boş bir duvarın önünde, her sene, o sene en çok sevdiği objeyle bir fotoğrafını çekin.

        4. Önemli anlar:

        Sizin için ya da sadece çocuğunuz için önemli bir an olduğunda çocuğunuzun yakından bir portresini çekin. Saçı mı kesildi, okula mı başladı, yüzme takımına mı girdi, gözlük kullanmaya mı başladı, kavga edip eve mor gözle mi geldi... Yakın durup yalnızca yüzünü çekerseniz daha güçlü bir algı uyandırır.

        Yazarlığa meraklı çocuklar için

        Her çocuğun bir şeylere merakı olur. Kimi deniz kabuğu toplar, kimi annesinin makyaj malzemelerine dadanır, kimi de durduğu yerde hikâyeler yazar. Şimdilik hikâye meraklısı çocuklara odaklanalım...

        ATÖLYE

        Rahmi M. Koç Müzesi’nde çocuklar için Küçük Okurlar Kulübü/Müzede Kitap Günleri ‘Evren Yiğit ile Masal Ülkesine Yolculuk’ atölyesiyle bugün başlıyor. Saat 15.00’te Evren Yiğit rehberliğinde başlayacak olan atölyede öncelikle “Yazar ne yapar?” ve “Yazar kimdir?” sorularının cevabı aranacak. Ardından ‘Masal Ülkesine Yolculuk’ kitabı canlandırmalı olarak okunacak. Sonrasındaysa ‘minik yazarlar’ ilk çizgi film bölümünü kaleme alacak. Çizgi film yazılırken çocukların yaşlarına göre ‘karakter’, ‘arka plan’ gibi konulardan bahsedilecek ve miniklerin bu konuları öğrenmesi sağlanacak. Atölye genç yazarların ilk eserlerinin kutlamasıyla sona erecek. 6-8 yaş arasına hitap eden atölyeye katılım için müzeyi arayıp rezervasyon yaptırmanız yeterli.

        REHBER KİTAPLAR

        1. Masal Yolu:

        İlk sayfadan itibaren kahramanın kim olduğuna, nereye gideceğine, kimlerle karşılaşacağına okuyan kişi karar veriyor. Arada verilen kısa yönlendirmeler masalın gidişatı konusunda ipuçları verirken detaya yönelik bazı sorularla çocukların yazdıkları hikâyenin inceliklerini yaratmasına imkân tanıyor. Kitabı her açtığınızda farklı seçimler yaparak onlarca masal üretmeniz mümkün. Yazan: Kate Baker, Yayınevi: Redhouse

        2. Genç Yazarın Seyir Defteri: İlkokul çağı çocukları için tasarlanmış. Hem hikâye yazmak isteyen ufaklara ipuçları ve yönlendirmelerle yardım ediyor hem de defter gibi kullanabileceğiniz boş sayfaları var. Hikâye önerilerinde hangi sorulara cevap aranacağı, ilginç sözcük listeleri gibi zenginleştirici öğeler de var. İş Kültür Yayınları

        Kürk karşıtı farkındalık defilesi

        ‘KÜRKÜNÜ Çıkar Vicdanını Giy’ sloganıyla hayata geçirilen kürk karşıtı kampanyalarıyla toplumda farkındalık yaratmayı hedefleyen Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam Derneği, moda tasarımcısı Aslıhan Karahan’la yeni bir farkındalık projesine imza attı. Uniq Hall’de Karahan ve derneğin işbirli- ğiyle, gerçek kürk karşıtı kıyafetlerin kullanıldığı bir defile düzenlendi.

        SANATÇILAR PODYUMDA YÜRÜDÜ

        Tamamen suni kürklerden olu- şan 60 parçalık ‘Uyanış’ adlı koleksiyondaki kıyafetlerin 24’ünü Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam Derneği’nin kurucuları Özge Özder, Aslı Tandoğan, Ayça Varlıer ve derneğe destek veren gönüllü sanatçılar taşıdı. Defile hakkında konuşan Özge Özder “Artık çok ünlü markalar bile gerçek kürkten vazgeçiyor. Aslıhan Karahan’a çok teşekkür ediyorum. Bu parçaların hepsi onun tarafından derneğimize bağışlandı. Geliri hayvan tedavilerinde kullanılacak” dedi.

        ‘Biraz dinleniyoruz’

        Birlikterol aldıkları dizide başlayan aşkları devam eden ünlü oyuncular Bur- çin Terzioğlu ve İlker Kaleli, önceki akşam arkadaşlarıyla birlikte Soho House’da eğlendi. Mekân çıkışında gazetecilerle ayaküstü sohbet eden çift, dizileri bittikten sonra yeni teklifler aldıklarını belirtti ve ekledi: “Çok taze olduğu için biraz dinleniyoruz. Akışına bıraktık.”

        Diğer Yazılar