Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANNE olmanın en iyi zamanı ne zaman? Bunun cevabı kişiye göre değişir. Kimi kendini 20’li yaşların başında bir ailenin sorumluluğunu almaya hazır hissederken, kimi kadınsa öncelikle kariyerinde yükselmek ve hayatla ilgili maddi hedeflerini yerine getirdikten sonra, 40’a yaklaşırken anne olmayı seçiyor. Uzay’ı doğurduğumda ben 30 yaşındaydım, benim için ideal yaş buydu, yeterince enerjik, sağlıklı, güçlü ve hayatının rayını belli bir miktar oturtmuş bir kadındım. “Kişiye göre değişir” desek de bilim, anne olmanın ideal bir yaş aralığı olduğuna inanıyor ve bunu bulmak için farklı bakış açılarından incelemeler yapıyor.

        TÜRKİYE'DE ORTALAMA YAŞ 22.3

        Bu konudaki çalışmalardan çıkan sonuç anne olmak için ideal fizyolojik koşulların 20 ile 35 arasında oluştuğu. Bu bakış açısı elbette tamamen fizyolojik. 20 ile 35 arasında kadın bedeni bir hamileliği başlatmak için uygun koşullara sahip oluyor; yüksek tansiyon hastası olma ihtimali, düşük riski bu yaşlar arasında daha az olurken doğumda gerçekleşme ihtimali olan komplikasyonlar sebebiyle doğumun sezaryene dönmesi de daha az ihtimal dahilinde oluyor. Özellikle bebeğin ilk senesinde yaşanılacak uykusuzluk ve enerji ihtiyacı genç bedenler tarafından daha kolay tolere edilebiliyor. Öyle deniyor.

        İşin ilginç yanı çocuk yetiştirmeye başlamanın ideal yaşı doğurma yaşından farklı. Aarhus Üniversitesi’nin araştırmasına göre, 30 ve üzeri yaşlar anne olmak için ideal. Danimarkalı kadınlar üzerinde yapılan çalışmaya göre 30’dan sonra çocuk sahibi olmak daha az davranışsal sorun ve duygu değişimi demek. Türkiye’de ortalama anne olma yaşı 22.3, Danimarka’da ortalama çocuk sahibi olma yaşı 30.9.

        3O YAŞ ÜSTÜ ANNELER DAHA SABIRLI

        Çocuk doğurmayı erteleyen annelerin (her zaman olmasa da) eğitim seviyelerinin yüksek olduğu, finansal bağımsızlık ve genç annelere göre daha sakin ve oturmuş ilişkileri olduğu öngörülüyor. Çocuğu büyütürken daha az davranışsal sorun yaşamalarının temelinde bu oturmuşluk olabilir.

        Araştırmacılar 30 yaşından sonra anne olanların gençlere oranla daha affedici ve daha esnek olduklarını tespit etmiş. Yapılan çalışma olgun annelerin çocuklarına çok daha az sözlü ya da fiziksel ceza verdiklerini, daha sabırlı olduklarını ortaya koymuş. Başka bir açıklamaya göreyse, daha yaşlı anneden doğan çocuklar algı becerisi testlerinde genç annelerin çocuklarına göre daha iyi sonuçlar ortaya koyuyor. Bu da eğitim hayatlarında diğer çocuklardan daha iyi olma ihtimalleri yüksek demek.

        12 yaşına kadar oto koltuğu

        TÜİK 2015 yılı verilerine göre Türkiye’de 2015 yılında toplam 1 milyon 313 bin 359 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 183 bin 11’i ölümlü, yaralanmalı trafik kazasıydı. 7 bin 530 kişi öldü, 304 bin 421 kişi yaralandı. Bu kazaların üçte ikisi gündüz vakti gerçekleşti. Yani çoluk çocuğun sokaklarda, ev ya da okul yolunda olduğu saatlerde...

        Yol güvenliği konusunda yapılan yeni bir araştırmaya göre çocukların en az 145 cm’lik boy uzunluğuna ulaşana kadar oto koltuklarında oturmaları gerekiyor. Yetişkinler için tasarlanmış olan emniyet kemerlerinin kaza halinde çocuğa fayda sağlamayacağı hatta omuriliğinde hasara neden olabileceği belirtiliyor. Yapılan simülasyonlarda saatte 56 km hızla giden bir aracın (arka koltuğunda yetişkin kemeri bağlamış bir çocuk varken) başka bir araçla çarpışması halinde çocuğun (mankenin) öne doğru katlandığı tespit edildi. Demek ki 145 cm boya ulaşana kadar bir çocuğun yeri arka koltukta, kendi güvenlikli oto koltuğu...

        Diğer Yazılar