Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eskilerin yokluktan bulduğu, şimdi şifa olsun diye yeni baştan öğrenmeye çalıştığımız fermante gıdaların bilgisi gittikçe daha fazla önem kazanıyor

        ESKİDEN mikrop hastalık demekken artık biliyoruz ki bazı mikroplar dostlar ve onlara ne kadar iyi bakarsak düşman mikroplara karşı o kadar güçlü, o kadar sağlıklıyız. Yani artık mikrop/bakteri, sağlık da demek. Antibiyotik kullanımı, nasıl doğduğumuz, emzirilip emzirilmediğimiz, toprakla, havayla ne kadar sıklıkla temas ettiğimiz, endüstriyel gıdalarla olan ilişkimiz gibi unsurların hepsi birleşip bizim mikroplarımızın iyi ya da kötü halini oluşturuyor... Onların ne halde olduğu da astım, alerji, otizm, diyabet, kanser, DEHB gibi bağışıklık sistemi ve sinir sistemi hastalıklarına ne kadar yatkın olduğumuzu belirliyor...

        ONLARCA TARİF İÇERİYOR

        Dost mikroplar dendiğinde bildiğimiz en önemli kurallardan biri rafine gıdalardan uzak durmaksa diğeri fermante gıdalar tüketmek. İşte, eskilerin yokluktan bulduğu, şimdi şifa olsun diye yeni baştan öğrenmeye çalıştığımız fermante gıdaların bilgisi gittikçe daha fazla önem kazanıyor.

        İpek Kuşçu’nun hazırladığı, Doğan Kitap tarafından yayınlanan ‘Gerçek Probiyotik Beslenme- Fermantasyonla Şifalı Gıdalar’ bu konuyla ilgili henüz mürekkebi kurumamış kaynaklardan biri. Kitap, dost bakterilerimizi mutlu tutmanın öneminden başlayıp bu konuyu hayata geçirmemizi sağlayacak onlarca tarifle devam ediyor. Kitaptan birkaç başlık:

        Bağırsaklarınızda faydalı bakterilerin az olduğunun emareleri: Kabızlık, ishal, gaz sorunları, astım, alerji, saman nezlesi, kronik yorgunluk, fibromiyalji, kulak çınlaması, vertigo, sistit, üretit, vajinal mantar enfeksiyonları, akne, egzama, ağız kuruluğu, diş çürükleri, kalp damar hastalıkları, kilo sorunları vs...

        Bağırsak florasını bozan etmenler: Endüstriyel-rafine gıdalar, sentetik tatlandırıcılar, fast food, glikoz ve rafine şeker ihtiva eden yiyecek ve içecekler, antibiyotikler, homojenize süt, GDO’lu gıdalar, koruyucu katkı maddeleri, sentetik vitaminler, kimyasal temizlik ürünleri vs...

        Fermantasyon nelere faydalı?

        FERMANTASYON havalı bir sözcük gibi geliyor kulağa, isterseniz maya da diyebilirsiniz. Peki nelere faydalı bu fermantasyon:

        Fermantasyon sırasında bakteriler sebze ve meyvelerdeki selülozu yıktığı için sindirim kolaylaşıyor. Lakto fermantasyon metodu besinde bulunan zararlı mikropları yok ediyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kötü kolesterolü düşürüyor ve daha birçok şey...

        İşte İpek Kuşçu sağlığa faydaları hakkında uzun uzun yazılacak fermante gıdaları kahvaltıdan başlayarak tatlılara kadar uzanan tariflerinde okuyucularına sunuyor.

        Tariflerden birkaçı şöyle: Fermante meyveli marmelat, fermante turplu havuç, fermante grip savar, fermante nohut, fermante pırasa ekşilemesi... Bu konuyu daha derin incelemek isteyenler için Berk Balbay (bbalbayus) Instagram hesabını da önermek isterim.

        ************

        Çocuklara kitap: Rüyayiyen

        UYKUCULAR ülkesinin prensesi Uykucuk, gördüğü kötü rüyalar yüzünden bir türlü rahat uyuyamaz. Uykucular ülkesinde rahat uyuyamamak kimse tarafından kabul edilebilir bir şey değildir. Bu yüzden prensesin kral babası yola çıkar ve yedi düveli arşınlayarak kızının sorununa çare aramaya başlar. Kıtaları, ülkeleri aşar, en sonunda karlarla kaplı bir hayal âlemine varır.

        Burada karşısına çıkan Rüyayiyen isimli garip yaratık kızının derdine çare olabileceğini iddia eder.... Alman yazar Michael Ende’nin çocuklar için yazdığı bir kitap bu. Ende’yi Momo ve Bitmeyen Öykü romanlarından tanıyanlar, nasıl kıymetli bir yazar olduğunu bilirler. Basit bir hikâyeyi çok keyifli anlatmış ve çizerin maharetiyle zengin bir çocuk kitabı ortaya çıkmış.

        Eylül 2017’de Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından basılan Rüyayiyen, özellikle uykuya yatmakta zorlanan çocuklara ve tabii edebiyat seven herkese uygun bir kitap.

        Diğer Yazılar