Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir anda bozan havalar ve uzun bayram tatiliyle birlikte çocuklu aileler için evde yapılacak aktiviteler icat etmek şart oldu. Çocuklarınızı ekranın karşısına kilitlemeden önce ve parklar, bahçeler tekrar müsait olana kadar evde yapılacak bir kaç öneri size:

        * Kek projesi

        Kek yapmak çocuklar için hem keyifli hem de lezzetli bir proje. Bir sandalye çekip çocuğunuzun tezgaha ulaşımını sağlayın. Ardından eline mikseri verin. Siz malzemeleri kaseye boşaltırken o da karıştırma işini üstlensin. Hamur fırına girmeden önce kaseyi parmaklamasına izin vermeniz motivasyonunu yükseltecektir. Bu arada mümkünse üzerine kendine göre bir mutfak önlüğü de takın; sonrasında temizlenecek çok fazla kıyafetten kurtulursunuz.

        * Bulaşık Yıkamak

        Biraz önce yaptığınız kekin bulaşıklarını bırakın çocuğunuz yıkasın. Bütün çocuklar suyla oynamayı sever. Ne kadar yaparsa kardır. Mükemmel sonuç beklemeyin; mutfak önlüğünü de henüz çıkarmayın.

        * Parmak Boyası

        Parmak boyaları da çocukları uzun süre meşgul tutan ve eğlenceli bir aktivite. Mümkün olduğunda büyük kağıtlar kullanıp, ellerinin hatta ayaklarının izlerini çıkarmasını önerebilirsiniz. Bu iş sırasında da yere kirlenmesinde sakınca olmayan bir örtü sermek akıllıca olacaktır.

        * Baloncuklar

        Üfleyince baloncuk üreten oyuncakları bilirsiniz. Bu basit ve ucuz malzemenin bir çocuğu ne kadar uzun süre oyalayabileceğini henüz keşfetmediyseniz hemen bir tane edinin. Sizin üflediğiniz baloncukları yakalayıp patlatmak ya da kendisinin üflemesine izin vermek, hatta el kol sallayarak alternatif baloncuk üretme şekiller bulmak herkes için keyifli zaman yaratacaktır.

        * Ev içi basketbolu

        Bir çamaşır sepetini basket potası olarak kullanın. İçine isterseniz kağıttan yapılma toplar, isterseniz küçük oyuncaklar atarak basket oynayabilirsiniz. El göz koordinasyonunu geliştirmek için birebir.

        * Kurbağa gölü

        Bu basit oyun, oturma odanızı kurbağa dolu bir gölete çevirecek. Yere birkaç yastık yerleştirin ve bırakın çocuğunuz, bir kurbağa gibi yastıktan yastığa zıplasın.

        * Hazine Avı

        Evin bir köşesine bir oyuncak saklayın. Bir de hazine haritası hazırlayın. Haritada oklar ve resimlerle sakladığınız şeyin yerini belli edin. Bakalım bulabilecek mi?

        * Çadır

        İsterseniz oyuncak mağazalarından bir çadır satın alın ve evin müsait bir köşesine kurun. Çadırınız yoksa sandalyeleri birleştirip üzerine örtü geçirerek, duvarlarını da yastıklarla sağlamlaştırarak bir çadırımsı hazırlayabilirsiniz. Çocuklar kendilerine ait, kuytu köşeleri severler. Saklambaç ya da evcilik gibi oyunlar için de yeni bir alanları olur.

        * Gölge oyunları

        Özellikle hava karardıktan sonra işe yarayan bir oyun. Evinizdeki ışıkları kapatın ve bir el feneri alın. Çocuğunuzun hayvan figürlü oyuncaklarına fenerin ışığını tutarak gölgelerinin duvara (hem de kocaman şekilde) yansımasını sağlayın. Buna çok şaşırıyorlar.

        * Çocuklu arkadaşlarınıza gidin

        Çocuklar en güzel diğer çocuklarla oynarlar. Yetişkinlerin enerjisi bir yere kadar sürerken bir kaç çocuk bir araya geldiğinde oyunlar yorgunluktan bitap düşene kadar devam eder. Eğer yukarıda saydığım aktiviteler kesmediyse çocuklu arkadaşlarınızı arayın ve onlara gidin. Siz biraz yetişkin muhabbetinin tadını çıkarırken çocuklar da istedikleri kadar azsın. (Mekanı terk etmeden önce toplamaya da yardım ederseniz iyi olur. Zira bir sonraki yağmurlu günde yine onlara ihtiyacınız olacak.)

        Uzay'ın Kitaplığı

        Ayıcık ve Farecik'in Maceraları

        Ayıcık ve Farecik pek alışılmadık bir ikili. Beraber eğlenmek için olmadık oyunlar icat ediyorlar. Bir keresinde dışarıda şakır şakır yağmur yağarken pikniğe gidiyorlar mesela. Başka bir seferinde ise noeli kutlamak için ağaç süslemesini ormanda bir ağaca yapıp bütün arkadaşlarını oraya davet ediyorlar. Diğer bir macerada Farecik'in çok sevdiği oyuncak pengueni kayboluyor ve beraberce yeni bir penguen yapıyorlar.

        Bir çok çocuk kitabının aksine daha az renkli çizimlerden oluşsa da bu durum okuma keyfine etki etmiyor. Çünkü onlar Ayıcık ve Farecik; başka renklerde olmak onlara göre değil zaten.

        Brüksel'deki Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimi alan Gabrielle Vincent'in 12 dile çevrilen Ernest ve Celestine'in maceralarını YKY altı kitaplık bir set halinde yayımladı.

        Bebecik Kayboldu, Yağmur Yağmıyormuş Oyunu ve Yılbaşı Ağacı bu seriden bizim çok sevdiğimiz; gönül rahatlığıyla önerebileceğim hikayeler.

        Diğer Yazılar