Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YENİ doğan bir insan için bu gezegende, anne sütünden daha faydalı bir gıda olmadığı artık net olarak biliniyor. Anneye ya da bebeğe olan faydaları, kimi neyden koruduğu, kimi nasıl geliştirdiği vs...

        Bu yazı, anne sütünün bildiğimiz faydaları hakkında değil. Bu faydalardan faydalanmak isteyenler ve bu vesileyle anne sütünün endüstriyelleşmesine giden yolun ilk adımları hakkında...

        *

        Amerikalı, 2 çocuk annesi Gretty Amaya, 5 aylık kızına fazla gelen sütünü satarak 2000 dolar kazanmış. Amaya’nın dondurduğu anne sütü bir eczacılık firması tarafından satın alınmış.

        Firmanın amacı, anne sütünü doğum vaktinden çok çok önce doğan bebeklerin beslenmesi amacıyla onların bakıldığı prematüre ünitelerine sattıkları yüksek proteinli bir ürüne dönüştürmek. (Hedef kitle tam olarak 1250 gr’dan düşük doğum ağırlığıyla doğan ekstrem prematüreler).

        Firmanın geçen sene 18 bin 750 galon (68 ton civarında) sattığı anne sütü bazlı işlenmiş ürünün kilo fiyatı 6300 dolar.

        *

        Amerikan menşeli bir biyoteknoloji firmasının hayata geçirdiği projeye şimdiye kadar 46 milyon dolar yatırım yapılmış...

        Araştırmacılar, konsantre anne sütünün yalnızca bir başlangıç olduğunu, faydaları saymakla bitmeyen mucizevi sıvının yakın zamanda ilaç firmaları tarafından yetişkinlerin de dertlerine deva olacak şekillerde pazarlanacağını belirtiyorlar.

        *

        Erken doğan bebeklere ya da enfeksiyon hastalıkları olan yetişkinlere faydalı olması bir yana anne sütünün para karşılığı satılmasının, birçok bebeğin kendi annesinin sütünü içememesine yol açması kaçınılmaz. Paraya ihtiyacı olan kadınların, bebeklerini beslemek yerine sütlerini satmayı tercih etmeleri hiç de ihtimal dışında değil.

        Ve hatta biraz daha bilimkurgusal düşünürsek, kadınların fabrikalarda (şu anda ineklerde söz konusu olduğu gibi) sağma makinelerine bağlanması ve sürekli süt verebilmeleri için hormon tedavisine bağlanma ihtimalini de göz ardı etmek mümkün değil.

        *

        Anne sütü bazlı tedaviler, ihtiyaç sahibi bebekler için bedelsiz bir süt bankası bile kurmayan ülkem için söz konusu değil elbette...

        Batı sağlık sektörü, anne sütünden kansere ilaç yapma peşine düşerken biz “Bu ilacı içen çocuklar birbirleriyle süt kardeş mi olacaklar?” sorusuna takılacağımız için konuya ancak izleyici olarak dahil olabileceğiz sanırım.

        Aslına bakarsanız bu bir yandan da iyi; bırakalım da anne sütü kapitalizmin çarklarından azade bir yerde kalsın.

        Lakin görünen o ki dünyamız için yepyeni, henüz doğmakta olan bir endüstri var...

        Bekleyip göreceğiz. Siz bu arada bebeğinizden sütünüzü eksik etmeyin, aman!

        Diğer Yazılar