Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Suriye’de süren savaşın sebep olduğu göç ve can havliyle kaçmak isteyen insanlara ait görüntüler gün geçtikçe daha da zalimleşerek devam ediyor. Savaştan kaçarken doluya tutulan, kıyıya vuran insanlık resimleri bir ömürde unutulabilecek cinsten değil.

        İnsanlığın dibini görmek diye bir şey varsa eğer, oradayız muhakkak ki. Neyse ki fizik kuralları var. En dibe vurduktan sonra yukarı sıçrama ihtimali var. Bizim durumumuzda bu, savaşın bitmesini beklemek değil; bir şeyler yapmak. Bundan birkaç sene öncesine kadar evlerinde, işlerinde yaşayıp sonra yurtsuz kalan, sokaklarda çıplak ayak dolaşan, trafiğin ortasında ellerinde “Açız” yazılı pankartlarla yardım dilenen insanlar için bir şeyler yapmak mümkün mü? Birtakım sivil toplum kuruluşları, şahıslar tarafından örgütlenen hareketler mültecilerin hayatlarına ufak da olsa katkılar yapmak için hareket halindeler. Bunların kim olduğunu ve ne yaptığını bilmek, “Biz ne yapabiliriz?” diye soranlar için rehber olabilir... İşte ufak bir liste:

        HAYATA DESTEK DERNEĞİ

        Nakit Yardımı Programı adı altında düzenli olarak her ay 4300 aileye yardım yapıyor. Bu yardımı yaparken kendi geliştirdikleri ve WFP, BM, MYK gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da kabul gören bir zarar görebilirlik kriteri kullanıyorlar. Dernek Urfa, Hatay, Batman ve Suruç’ta da insani yardım çalışmaları yürütüyor. Kobani’den gelenlere ve Ezidilere ayni yardım, nakit yardımı ve psikososyal destek veriyorlar. Nakit yardımı/acil yardım kapsamında Suruç’ta mülteci ailelere kışlık kıyafet, taze meyve, mutfak malzemesi gibi destekler ve gıda paketleri dağıtıyorlar. Tuvalet ve banyo üniteleri kurmak, ısınma malzemeleri dağıtmak da destekleri arasında bulunuyor.

        YERYÜZÜ DOKTORLARI

        Hatay Yayladağı’nda ve Urfa Suruç’ta Sağlık İstasyonları mevcut. Yayladağı’ndaki sağlık istasyonu haftanın 5 günü çalışıyor ve günde ortalama 150 hastaya bakılıyor. Aralık 2014 itibarıyla sağlık istasyonundan hizmet alan hastaların sayısı 30 bini geçmiş. Urfa Suruç’taki sağlık istasyonu ise Eylül 2014’te çalışmalarına başlamış ve 3 doktor hizmet veriyor. Eylül ayından bu yana 10 bin hastaya bakılan istasyonda 600 kişiye kızamık ve çocuk felci aşısı yapılmış. “Hayat Vakfı” işbirliği ile Yayladağı’nda 800 Suriyeli çocuk psikososyal destek programına alınmış.

        PROJECT LİFT

        Savaştan kaçan çocukların sanat yardımıyla travmalarından bir nebze olsun özgürleşmeleri için etkinlikler yapan bir kuruluş. Travma ve şiddet döngüsünü kırabilmek için sağlıklı ve erken müdahalelere ihtiyaç olduğunu, bu müdahalelerle travmayı yaşayan çocukların ileride suça ve şiddete meyletme konusunda yüksek risk taşıyan sorunlu yetişkinler olma ihtimallerinin azalmasını hedefliyor. Bu hafta Naturkid ile ortaklaşa Suriyeli çocuklar için çamurdan heykel atölyesi düzenliyorlar.

        WWW.MOAS.EU

        Kendi paralarıyla bir gemi alıp Akdeniz’de boğulma tehlikesi yaşayan binlerce mülteciyi kurtaranların kurduğu bir ekip. Sınır Tanımayan Doktorlar ile işbirliği yapıyorlar. Bağış yaparak çalışmalarına katkıda bulunmak mümkün.

        UNICEF

        UNICEF hem kamplarda yaşayan hem de kamp dışındaki çocuklara hizmet sağlamak üzere AFAD, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay ile birlikte çalışıyor. 21 kampta çocuk dostu alanlar kurdu. Suriyeli çocuklar için 11 okul açtı. Yıl sonuna kadar 30 prefabrik okul açmayı hedefliyor. Bir yandan da çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı kampanyasında Sağlık Bakanlığı ile birlikte farkındalığı artırma ve aşı temini hususlarında çalışıyor.

        SIĞINMACILAR VE GÖÇMENLERLE DAYANIŞMA DERNEĞİ

        Eğitim kampanyaları, aşı ve sağlık kontrolleri, mülteci filmleri etkinlikleri gibi mültecilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesine yönelik birçok farklı alanda çalışmalar yapıyorlar. Maddi destek vermek de gönüllü olarak çalışmalara katılmak da mümkün.

        HALKLARIN KÖPRÜSÜ DERNEĞİ

        İzmir ve çevresinde yaşayan Suriyeli mülteciler için mahalle ziyaretleri aracılığıyla sağlık taramaları yapıyor.

        WWW.REFUGEES-WELCOME.NET

        Almanya ve Avusturya’da yaşayanlar için evlerini bir mülteciye açmaya olanak sağlayan bir sistem kurulmuş. Şimdiye kadar 138 mülteciye barınma imkânı sağlanmış. Sadece Suriye değil, dünyanın birçok yerinden gelen göçmenler yararlanıyor. Belki böyle bir sistem bizde de kurulabilir. Neden olmasın?

        Diğer Yazılar