Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Londra’da İslami Sanat Haftası sona erdi. Christie’s ve Sotheby’s’de 25-26 Ekim’de yapılan eşzamanlı müzayedelere İznik çinilerinden bakır tombaklara, kilimlerden buhurdanlara Osmanlı parçaları damga vurdu

        Christie’s, son 11 yıldır Dubai’de yapılan geleneksel ekim ayı Ortadoğu Modern ve Çağdaş Sanat müzayedelerini bu yıl ilk kez Londra’ya taşıdı. 60 eserin satışa sunulduğu açık artırmada 5.2 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Türkiye’den seçilen tek isim Burhan Doğançay’ın 22-28 bin sterlin arası kataloglanan “Trojan Horse” eseri 27 bin 500 sterline (140 bin TL) satıldı.

        Müzayedede en yüksek rakamları Mısırlı sanatçılar gördü. Mahmoud Said’e ait “La Fille Aux Yeux Verts” (Yeşil Gözlü Kız) rekor kırdı. İran’dan Monir Shahroudy Farmanfarmaian, Sohrab Sepehri, Koorosh Shishegaran ve Faramarz Pilaram büyük ilgi gördü. Irak’ı 19. yüzyılın önemli figürlerinden Shaker Hassan Al-Said, Suriye’yi “Suriye’deki modern sanat hareketinin babası” olarak nitelendirilen Fateh Moudarres ve Marwan Kassab-Bachi, Lübnan’ı Shaffic Abboud ve Helen Kahl, Kuveyt’i ise Londra Victoria and Albert ve New York MoMA gibi seçkin müzelerde sergilenen Munira Al Kazi temsil etti. Al Kazi’nin çıplak kadın portreleri Batı sanatı için çığır açıcı olmasa da Arap dünyası için, özellikle bir kadın tarafından resmedildiğinden, büyük önem taşıyor.

        KİLİMLERE BÜYÜK İYGİ

        Christie’s’de gerçekleşen bir diğer müzayede “İslam Sanatı”ydı. İki yılda bir gerçekleşen satışta, 7. yüzyıl ortalarından 20. yüzyıla kadar İslam Dünyası’ndan halı, seramik, el yazması, tekstil, kâğıt ve metal işleri sunuldu. Londra’da son yıllarda İznik çanak çömlekleri, Hint minyatürleri ve özellikle de ender bulunan el yazması Kuran’lar için rekor fiyatlar kaydedilmişti.

        Bu yıl kilim ve halılar da ilk kez satışa entegre edildi. 5 milyon sterlin değerindeki satışta sunulan eserler ise oldukça tanıdık... Osmanlı dönemindeki dokumacılığın önemli temsilcilerinden 16. yüzyıldan kalma bir Madalyon Uşak halısı açık artırmanın yıldız parçalarındandı. Menşei Batı Anadolu görünen halı 119 bin sterline satıldı. 19. yüzyıl Balıkesir menşeili kilimlerin herbiri öngörülen rakamlarını ikiye katladı. Halıların yanı sıra Osmanlı’dan kalma hat sanatı ve kaligrafi örnekleri, fermanlar da vardı. 19. yüzyıl Trabzon menşeili bakır tombaklar, buhurdanlar, 16. yüzyıl Kayseri menşeli gümüşler... 18. yüzyıldan kalma İznik çinileri, Kütahya porselenleri, Yıldız porselen... 1575 tarihli bir İznik çinisi tabak 45 bin sterline satıldı. “Mustafa Dede” imzalı 16. yüzyıldan kalma el yazması Kuran için ise (120-180 bin sterlin) alıcı çıkmadı.

        Eşzamanlı Sotheby’s’de gerçekleşen “İslam Sanatları” müzayedesinde ise 3 milyon sterlinlik satış yapıldı. Sultan II. Bayezid’e ait bir tuğra 62 bin 500 sterline satıldı. 17. yüzyıldan kalma minyatür Kuran’lar, Mustafa Kutahi ve Ahmad Zahidi imzalı el yazmaları, 18. yüzyıldan kalma bakır tombaklar ve anonim bir Hürrem Sultan portresi dikkatimi çekti. Açık artırmanın yıldızı 100 bin sterline satılan, ipek kadife ve metal dokumalı dev “çatma”ydı. Karanfil kaplı parça, 16. yüzyıl sonlarında Bursa’da üretilmiş. Sotheby’s’te gerçekleşecek bir sonraki müzayede 7 Kasım’da. “Halı ve Kilimler” müzayedesinde Kırşehir, Şarkışla, Karapınar menşeili kilimler ve ipek halılar yer alacak.

        MUTLAKA GÖRÜN: HANS OP DE BEECK İSTANBUL’DA!

        Dünyaca ünlü Belçikalı sanatçı Hans Op de Beeck’in gectigimiz hafta, Pilevneli Galeri’de sergisi açıldı. Oldukça etkileyici... “Sleeping Girl / Uyuyan Kız” adlı sergide, sanatçının gerçek boyutlu heykelleri, enstalasyon ve çizimlerinden oluşan son dönem işlerinin yanı sıra ilk defa görülecek yeni videosu “The Girl” sergileniyor. Çalışmalarıyla yaşamın anlamı ve ölüm gibi evrensel temalara göndermeler yapan sanatçının çalışmaları ahşap üzeri kil... Hans Op de Beeck aynı zamanda, sanat dünyasının önemli ödüllerinden biri olan Pino Pascali Ödülü’nün bu yılki sahibi. Galerinin 5 katına yayılan sergiyi görmenizi tavsiye ederim. 26 Kasım’a kadar devam edecek.

        Hans Op de Beeck’in “Uyuyan Kız”ı...

        Diğer Yazılar