Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şayet nadir insanda rastlanan bir meziyetiniz varsa ve bunu başarıyla uygulama yetisine sahipseniz, ben buna sanat derim. Bu yüzden serinkanlılık bana göre bir sanat dalıdır.

        Üstelik ne hikmetse, çırak, kalfa ya da usta ilişkisi de yok. Alaylı olma, eğitim alma şansınız sıfır. Doğuştan ya var ya da yok. İnsanın içinde olsun derler ya, o hesap.

        Hele ki Türkiye gibi bir ülkede serinkanlılık sanatını icra edebiliyorsanız tebrikler; değme sanatçılara taş çıkartıyorsunuz. Sorun şu ki, gün serinkanlıların günü. Bundan sonra günün kahramanı onlar. Ötekilere bozukluk yolu gözüküyor; psikolojik ile başlayan anatomikten tutun genel bozukluğa uzanan ucu bucağı olmayan bir zincir.

        Serinkanlı mısınız? O vakit; kalabalıkların içine girecek ve sırtınız uyuşmadan rahatça yürüyebileceksiniz. Şehrin ana caddesinde arzı endam edecek ve bunu ayaklarınız uyuşmadan yapabileceksiniz.

        Sinemaya gidecek, ter basmadan, eliniz ayağınız ürpermeden filmin sonunu getirebileceksiniz. Çocuklarınız için gelecek planını, Türkiye’de yapmaya devam edecek, “aman o zamana kadar her şey düzelir nasıl olsa” diyebileceksiniz. Serinkanlı değil misiniz; satıp savıp başka ülkeye yerleşme planı yapmayacaksınız.

        “Ben bizim mahallenin manavından başka yerden meyve yemem” deyip, kırıp dizinizi oturacaksınız. “Yazılmışsa, her yerde olur canım” deyip yayacaksınız. B planını gelecek kaygınız olduğu için değil, en fazla haftasonu eğlencesi alternatifleri için kullanacaksınız. Misal; “orası kesin patlar, burası yeni tarandı boşver oraya gitmeyelim” gibi...

        VATANDAŞLIK ŞARTI

        Sanatçı insan yaratıcı olur ama siz olmayacaksınız. Daha doğrusu gerek yok. Serinkanlı olamayan, her türlü kötü senaryoyu yazacak, altına da imzasını atacak ama siz canlı bombaya gidip; “kardeş saat kaç? diyeceksiniz.

        “Pardon ateşin var mı?” diye sormanız bile muhtemel. Sizin gibi olamayanlar, sokakta ağzındaki sakızını patlatan çocuktan bile korka dursun, siz daha uzun ve huzurlu yaşayacaksınız. Ya da belki siz de yaşamayacaksınız, ama sadece son ana kadar patlamaysa patlama, çatlamaysa çatlama onun bile tadını çıkaracaksınız.

        Bana sorarsanız, nüfus cüzdanları değişirken, yanına yeni bir ibare eklensin. Serinkanlı ya da ilintili yazılsın. Serinkanlı olmak, Türk vatandaşlığının ilk şartı olmalı. Türkçe bilip bilmemesi çok da önemli değil. Bu ülkede yaşamaya yüreği dayanacak kadar serinkanlı mı değil mi asıl mesele bu.

        Diğer Yazılar