Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geride bıraktığımız 23 Nisan ve 19 Mayıs münasebetiyle, gençlerin kulaklarını epey çınlatıyoruz.

        Yeni nesilin eseri olacak güneşli günlerden tutun, çocuklardan beklediğimiz mucizevi atılımlara kadar, durmadan onlardan ve damarlarında akan asil kandaki kudretten bahsedip duruyoruz. Yalnız sorun şu ki, bazen ebeveynler olarak, bazı meziyetlerin, duyarlılığın, öngörünün, sağ duyunun gökten zembille inmesini bekliyoruz.

        Ancak gelin görün ki, sizden ümitliyiz deyip geri çekilince, hiçbir tohum ekmeyince, malum ümitler sonuçsuz kalıyor. Biz hiçbir şey yapmazsak, hamurumuz yer çekimine maruz kalıyor. Gerekli şekili vermezsek, mevcut Tabula Rasa’larımıza önemli notları kaydetmezsek, yeni nesil, eski nesillere baka baka kararıyor.

        Romanların çocuklarına hayranım. Kış kıyamette, yalınayak dolaşıp hasta olmamalarını bilhassa gıptayla izliyorum, ancak asıl hayran olduğum, keman çalan bir babanın illa ki keman, bilemediniz, kanun çalan bir oğlunun olması. Çocuğun doğduğu andan itibaren her neyi görürse, onu uygulama yetisine sahip olduğunun, en müthiş ve doğal göstergesi.

        Zamanında çok istemesine rağmen herhangi bir enstrüman çalamamış ebeveynin yavrusu, bir sürü öğretmenden yardım alınmasına rağmen, iki nota çalmayı iki yılda öğrenirken, ötekiler eğitim almaksızın, tamamen doğal ortamında gözlemleyerek, o enstrümanın kısa sürede piri oluyorlar. Aslına bakarsanız her çocuk inanılmaz potansiyellerle doğuyor. Faydalı bilgilerle doldurmazsanız, beyindeki çeşitli bölmeler aynen paket iade oluyor.

        YENİ NESİL BİZİM

        Galiba renkleri, kalemleri, boyaları ve kağıt kokusunu çok seviyorum diye gayri ihtiyari bir biçimde, büyük kızıma hep resim, sanat, el işi merkezli oyunlar oynattım. Durmadan resim yapıyor. Bir süredir, resimlerin altına hikayeler yazıyor. Resimli çocuk kitapları hazırladığını söylüyor. Anlayacağınız körle yatan şaşı kalkıyor.

        Bence, çocukların, neyi gösterirsek onu uygulayacakları konusundaki dev potansiyellerinin tam olarak farkında değiliz. Gelecek, kesinlikle, yeni nesilin eseri olacak. Ancak yeni nesil de bizim eserimiz olacak.

        Çocuklarıma, bazı değerleri, kendimizin bile inanmadığı küçücük yaşta aşılamamız gerekiyor. Kavgacı ailenin çocuğunun kavgacı, küfürbaz babanın oğlunun küfürbaz, agresif annenin çocuğunun agresif, yazar annenin kızının yazar, Atatürkçü ebeveynlerin çocuklarının Kemalist olması, bence tesadüfen gerçekleşmiyor.

        Diğer Yazılar