Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2017’ye damga vurması hedeflenen 7 icatın listesine göz attım. Mesela bir tanesi yenilebilir hava aracı, bildiğiniz içi yiyecekle dolu, dışı da gıda malzemesinden, adı üzerinde yiyebiliyorsunuz.

        Bir diğeri, sağırlara tehlikeyi haber veren alarm, ötekisi; Iphone parçalama robotu. Pratikte ne işimize yarayacak demeyin, 2016’da tasarlananlardan bir üstünlüğü var ki, gururla listeye dahil edilmiş. Ancak kanımca liste eksik. Çünkü stres çarkı unutulmuş.

        İsmen size bir şey ifade etmediyse, tasvir edeyim; ortaokul ve lise öğrencilerinin elinde durmadan, zıbbıdı zıbbıdı döndürdüğü, kısa süre içerisinde öğretmenlerinin kaşının gözünün oynamasına sebebiyet veren, mucizevi tasarım.

        SATIŞ REKORLARI KIRMIŞ

        Kaldı ki, orjinal adının içerisinde stres kelimesi geçmiyor. Ancak öyle sıkıntılı bir milletiz ki, bize pazarlamak için adına stres çarkı deyivermişler.

        Takdir edersiniz ki, bu sayede topraklarımız içerisinde satış rekorları kırmış. Zamanında stres topu vardı, hatırlarsınız.

        Mesela benim stresimi hiçbir zaman almadığı gibi, kendimi en çok, makasla küçük parçalara ayırdığım gün rahatlamış hissettiğimi anımsıyorum. Stresi parçalamak gibi düşünün. Atomu parçalamak kadar önemli bence. Nitekim evlerimizde, ne çevirirsek çevirelim, ne sıkarsak sıkalım, bir türlü yakamızdan düşmeyen yüklü bir stres besliyoruz. Kendisinin pek evcil olduğuna da inanmıyoruz. Bu arada şahsi fikrim; malum çarkın, stresi almak şurada dursun, insanı daha çok strese soktuğu yönünde. Kendisi dönmekten başka bir şey yapmadığı gibi, insanın bir elini mütemadiyen rehin alıyor, dönmediği zaman da, sanıyorum ödediğimiz bedelden ötürü, bünyede stres yaratıyor.

        Sonra dönüp baktığınızda, gün içerisinde ortalama bir saatinizi malum çarka sinir olmakla geçirmiş olduğunuzu görüyor ve başlangıç stresiniz misliyle sinir sisteminize ekleniyor.

        KADIN-CAĞIZ- YİNE DE MUTLU

        Bu arada ürünün bir tasarımcısı var. Yiğidi öldürün hakkını yemeyin, sıradan bir Çin harikası değil. Catherine Hettinger adlı Amerikalı bir kadıncağız, yıllar önce, geçirdiği kas rahatsızlığı sırasında kızını oyalamak için tasarlamış. -Cağız şeklinde acıma ekini bilerek ekledim, böylece içinizden yükselen “kadın kesin şimdi köşeyi döndü, muhtemelen kızını bile tanımıyor” cümlesini bastırabilin diye.

        Çünkü kendisi, bir süre sonra 400 dolarlık patent bedelini ödeyemeyip, tasarımını kaptırmış. “Yine de mutluyum, insanların hoşuna gidecek bir şey yaptım” diyecek kadar da deli ya da dahi, ne diyeyim bilemedim. Yeri gelmişken; dünyanın geri kalanı “el çarkı” ya da “fırıldak” gibi eğlence vaat eden isimler ile taçlandırırken, Türkçe çevirisinin içerisinde arabesk olması tesadüfi değil.

        İnanın, adı eğlendirgeç ya da fırfırdöndü olsaydı, dönüp bakmazdık. Stres kelimesinin yeri bizde bambaşka.

        Ne çarklar, ne toplar, ne ilaçlar geldi geçti, hiçbirisi stresin ta kendisi kadar sevilmedi.

        Diğer Yazılar