Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yılda bir kere kutlanan günlerle ilgili düşüncelerim belli. Şayet adı geçen kişiler, alışkanlıklar ya da meslekler, dünya çapında gerekli değeri gördüğüne inanılsaydı, yılda bir kere kutlanmazdı. Misal, erkekler gününü kutluyor muyuz? Kutlamıyoruz. Demek ki global anlamda konumlandırmayla ilgili herhangi bir sıkıntıları bulunmuyor. Cahilliğime verin fakat henüz öğrendim; 20 Mart Dünya Mutluluk Günü’ymüş. Alın size her gün mutlu olmadığımıza dair önemli bir kanıt daha. Ben de, dün bir radyo programında denk gelince fark ettim. İnsanların her yıl 20 Mart’ta mutlu olması bekleniyormuş. Sırf adı sevgililer günü diye, 14 Şubat’ı, sevdiceğinle el ele geçirmen, karnın acıkıp, zinhar çatal ve bıçak kullanman gerektiğinde, eyvah ne yapacağız şimdi diye kara kara düşünmen gibi bir şey.

        Radyo programcısı beyefendi, her arayana; “bugün sizi ne mutlu etti?” diye sordukça, verilen cevaplar ilgimi çekti. Bir tanesi müthiş dürüsttü mesela. “Uzun zamandır ev almak istiyordum, kredime ret cevabı geliyordu. Bugün mutluyum çünkü, onay çıktı” dedi.

        KABUL GÖRMEDİ

        Programcı müdahale etmekte gecikmedi; bizler küçük mutluluklardan bahsediyoruz. Lütfen büyük meblağlı mutluluklardan bahsetmeyelim, diye uyardı. Adam son derece samimiydi, fakat kabul görmedi. Sonra tam da istediği gibi cevaplar gelmeye başladı. Bir tane dinleyici, sabah evden çıkınca kuyruğunu sallayarak yanına gelen köpekle mutlu olduğunu söyledi.

        Öteki, bahçelerindeki erik ağacına bakıp, yakında erik mevsiminin yaklaştığına mutlu olduğunu belirtti. Bizler aslında ufacık şeylerle mutlu olabilen kalender bir toplumuz imajı vermeye çalışan programcı da cevaplarla mutlu oldu. Birisi kalkıp, “mutlu musunuz?” diye sorduğunda, “Ne münasebet, şüpheniz mi var?” şeklinde itinayla tersleniyor olabiliriz. Ama aslında değiliz.

        Olma ihtimalimiz var ama nasıl olunur, bihaberiz. Mesela bahçedeki ağaçta yetişecek muhtemel ekşi erik fikri, gerçekten müthiş, ama sizce günümüzün insanını mutlu etmeye yeter mi? Büyük meblağlar, büyük olaylar, büyük mutlulukları, cümle içinde makbul görmüyoruz belki, ancak sorun şu ki, içinde “büyük” kelimesi geçmeyince, yüzümüzü de güldüremiyoruz. Ama yine de; Dünya Mutluluk Gününüz Kutlu Olsun. Sırf kurduğumuz cümlenin içinde mutluluk kelimesi geçti diye, mutlu olduğumuz günlerimiz olsun.

        Diğer Yazılar