Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sosyal medya kullanıcılarının, internet ortamında paylaşmak üzere çektikleri otoportrelerine verilen genel ad olan Selfie, Time Dergisi tarafından 2012’nin en çok kullanılan kelimeleri arasına dahil edildi. Nitekim Oxford Üniversitesi de 2013 yılının kelimesi olarak Selfie’yi seçti hatta İngilizce sözlüğüne de ekledi. Gelin görün ki Türkçe’de henüz bir karşılığı yok. Türk Dil Kurumu ise ısrarcı; “Türkçemiz zenginleşmeli, yabancı sözlüklerden arınmalı, Türkçe karşılıkları bulunmalı” diyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Selfie’ye Türkçe bir karşılık seçmek adına çağrıda bulundu.

        Şimdiye kadar bine yakın öneri gelmiş. Fakat tam anlamıyla içlerine sinen yok. Böylece Selfie demeye bir süre daha devam ediyoruz. Hoş şayet Türkçe karşılığı bulunursa kullanıcıların alışıp alışamayacağı da muamma. Gelen öneriler arasında Karadeniz Bölgesi’nden geldiğine inandığım “Çeklaçek”, “Çeksun” muhtemelen Selfie’ye benzesin, diller daha kolay alışsın diye önerilen “Seyfi”, “Sosyapoz”, “Cepimge”, “Çekendi” ve “Çekerol” gibi muhteşem kelimeler bulunuyor. Tabii Bensi, Oben, Kendimo kelimelerini de unutmamak gerekiyor.

        İLK YÜZE GİREMEDİ

        Time Dergisi de sosyal medya meselesinden epey etkilenmiş olacak ki, dünya çapında Instagram üzerinden en çok selfie çeken 100 şehri araştırmış. Muhtemelen listenin üst sıralarında Türkiye’nin, bilhassa da İstanbul’un olduğu düşünüyorsunuz. Ancak yanılıyorsunuz. Öncelikle söylemeliyim ki; lider, Makati City Filipinler olmuş. Arkasından Amerika Birleşik Devletleri geliyor. İstanbul malesef ilk yüzde bulunmuyor. İlk yüze Türkiye’den sadece iki şehir girmiş. Biri Eskişehir diğeri de Adapazarı. Eskişehir’de her 100 bin kişiden 35’i, Adapazarı’nda da her 100 bin kişiden 39’u sık sık selfie çekip takipçileriyle paylaşıyormuş. Başka bir deyişle bu iki şehirde yaşayan gençler, İstanbul’dakilere oranla daha fazla dış görünümüyle kabul görmek istiyormuş.

        Ya da kimbilir belki de kendilerine güvenleri daha fazla, fiziksel görüntüleriyle daha barışıklar ve bunu milyonlarla paylaşma ihtiyacı duyuyorlar, belli mi olur?

        MODERN OTOPORTRE

        Aslında otoportre kavramı sanat tarihinde oldukça önem taşıyan bir başlık. Ancak takdir edersiniz ki yapılma amacı şimdiden birazcık farklı. Sanatçının kendisine poz verecek ideal modeli bulamamış olması bir ihtimal, fotoğraf sanatının henüz gelişmemesinden ötürü yaş dönemlerini belgelemek istemesi bir diğer ihtimal ve tabii narsist duyguların hakimiyeti de başka bir olasılık.

        Ancak ne olursa olsun her otoportrenin altında bir düşünce ve bu düşünce ile varolma çabası yatıyor.

        Üstelik sayıları sınırlı olduğundan, kalite daima belirli bir seviyede korunabiliyor. Selfie ise popüler kültüre hizmet ediyor, görüntüsüyle var olmak isteyenleri taçlandırıyor ve sayı kısıtlaması olmadığı için pek yüksek kalitelerde seyretmiyor. Ne diyelim, Selfie’ye inanmayın, Selfie’siz de kalmayın...

        Diğer Yazılar