Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önceki gün, İzmir Ticaret Odası, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’ya Türkiye ekonomisine katkı ödülü verdi.

        Zorlu’nun Denizli sonrasında Manisa’da başladığı ve geldiği noktaya tanık gazeteci olarak söylüyorum, hak edilmiş bir ödül oldu bu.

        Teşekkür konuşmasına şöyle başladı ünlü işadamı; “Vestel’i ilk aldığımız yıllarda İzmir Fuarı’ndaki stantta 1 milyon televizyon satacağımızı söylediğimde bana inanmıyorlar, hatta ‘Çarpıp, götürecek’ deniyordu.” Tam o gün tanıdım Ahmet Nazif Zorlu’yu.

        Sanırım 18 yıl öncesi. Yaklaşık 3.5 saat gazetecileri bekleterek helikopteri ile fuara geldiğinde hala gitmemiş sabırlı konuklar, ilkokul mezunu işadamı için gerçekten ya çarpıp gidecek ya çok büyüyecek modundaydı.

        ÖZÜR DİLEDİ

        Hedeflerini, ideallerini anlattığında bekletme kızgınlığı unutuldu. Herkesten özür diledi, ne kadar büyük bir hedefe kilitlendiklerini anlatmaya çalıştı.

        Samimi, yüreklendiren sözler söylüyordu.

        Sonra bugünler geldi, Vestel dünyaya elektronik ürün satan bir dev şimdilerde.

        İTO’daki töreninde İzmir için dikkat çekici sözler söyledi Zorlu, “Çok üzülüyorum. Bundan 50 sene önce Türkiye’nin en büyük sanayisi buradaydı. Neden İzmir bugün sanayide yok? Hiçbir şey yok.Bir yer aldık, Çankaya’da. Bir yer yapalım dedik. Önümüze 50 engel çıktı. Affedersiniz mezbelelik duruyor” sözlerinde haksız mı Zorlu, kesinlikle haksız değil. Ama eksikler var.

        Grup, Manisa ile ilişkilerini iyi tutarken, beyaz yakalı çalışanların yüzde 90’ını sağladığı İzmir’e uzun yıllar mesafeli durdu.

        Mesala ödülün adı, Türkiye değil İzmir ekonomisine katkı olsaydı bu ödül verilemezdi.

        Grubun kentle somut ilişkisi, Zorlu’nun sözünü ettiği Kalearkası’ndaki Orkide AVM’nin tümü ve önündeki tütün deposunu almasıyla oldu.

        BÜYÜK DESTEK

        Gelelim eksik kısma.

        İzmir’in herhalde yılların ihmalinden ya yatırıma gelen olmuyor ya da gelen imar, emsal, plan notu, kentsel doku dinlemeden aklındaki projeyi uygulamaya çalışıyor. Ardından itirazlar başlıyor.

        Zorlu Grubu da aldığı bu alana 60 katlık bir proje oturtmak istedi.

        Büyükşehir Belediyesi projenin olması için bugüne dek görülmeyen şekilde, imar planında bir sokağı iptal etti.

        Karşılığında merkezde 6 bin metrekarelik arazi belediyeye bırakıldı. Büyükşehirde iktidar partisi olsa belki bu kadar kolaylık sağlanamazdı. Hatta Aziz Başkan bir açılış konuşmasında “Kim büyük yatırım yapacaksa aynı izi ona da veririz” dedi.

        Bu arada kurumların itirazları devreye girdi.

        Proje gerçekleşse fena mı olacak.

        Eminim olmayacak, kente her yatırımın önemi büyük. Yeter ki bütünsel planlama da gözönüne alınsın. Ama üç koyup 23 alma hedefi, İzmir’in neredeyse kaderi olmaya başladı.

        Sonra ‘bu kent herşeye itiraz ediyor’ söylemine hep bir ağızdan katılıyoruz.

        Bu arada Vestel’le bizler de iftihar ediyor, Sayın Zorlu’dan AVM’nin yanı sıra İzmir’e sanayi, kültür, sanat yatırımları da bekliyoruz.

        O kadar komşuluk hakkımız olsun artık!!

        Diğer Yazılar